Spring til indhold

Udsigt til høj vækst i dansk eksport

09.03.2015  09:46
Der er udsigt til høj vækst i Danmarks basisvareeksport til udlandet.

Der er udsigt til høj vækst i Danmarks basisvareeksport til udlandet på fem procent i år og seks procent til næste år, fremgår det af Udenrigsministeriets nye eksportudsigt.

”Dansk eksport er i fremgang og forstærker den i forvejen positive udvikling i dansk økonomi,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen. 

Det er især eksporten til Kina, Tyskland, USA, Sverige og Storbritannien, hvor der er relativ høj økonomisk vækst og stigende efterspørgsel på danske produkter, der ligger bag udsigten til væksten i 2015 og 2016.

"Dansk økonomi er i klar fremgang, og den positive udvikling understøttes af højere vækst i Europa og USA, der trækker eksporten frem. Vi er gået ind i en positiv økonomisk spiral, hvor den ene gode nyhed afføder den næste," siger Mogens Jensen.

Danskerne kan også glæde sig over en fortsat bedring af konkurrenceevnen, blandt andet som følge af en relativt lavere kronekurs til mange lande udenfor Euroområdet.  Og oven i kommer lavere valutakurs og oliepriser.

”Regeringen satser benhårdt på at sætte yderligere fart på eksporten – både på vores nærmarkeder i Europa, men også på fjernmarkeder og nye vækstmarkeder i Afrika, Asien og Afrika. Vi skal ikke glemme, at eksporten tegner sig for hver fjerde danske arbejdspladser og yder et stort bidrag til væksten i den samlede økonomi,” siger Mogens Jensen. 

Basisvareeksporten skuffede lidt i 2014 og endte med en vækst på 1,8 procent. Det skyldtes især en nedgang i eksporten til Rusland af især kødvarer, og af værdien af minkskind til Hong Kong. Men det opvejes til fulde af eksportudsigten for 2015 og 2016 på henholdsvis fem og seks procent, hvad der svarer til 28,6 milliarder kroner i 2015 og 36,0 milliarder kroner i 2016.

Danmarks samlede vareeksport i 2014 var på 616,5 milliarder kroner. Basisvareeksporten, det vil sige vareeksporten eksklusive skibe, fly og energivarer, var på 568,4 milliarder kroner. 

Udenrigsministeriets eksportudsigt er en fremskrivning af væksten i den danske vareeksport på baggrund af en analyse af Danmarks 80 største danske eksportmarkeder. Udsigten offentliggøres fire gange årligt.

Se eksportudsigten her (pdf).

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf. 41865975