Spring til indhold

Kristian Jensen: Meget tilfreds med aftale om Irans atomprogram

14.07.2015  13:28
Over 10 års forhandlinger om Irans atomprogram kulminerede i dag i Wien, da der blev indgået en endelig aftale mellem Iran og E3+3 (Tyskland, Frankrig, Storbritannien, USA, Rusland og Kina), der forhandler på verdenssamfundets vegne.

"Det er en historisk aftale og et godt og glædeligt resultat, som Danmark støtter. Verden er kommet et stort skridt tættere på at blive sikrere efter dagens aftale, der skal sørge for, at Irans atomprogram alene har civile formål. 
 
Men nu starter det svære arbejde med at gennemføre den. Danmark bakker fuldt op om IAEA’s vigtige arbejde med at monitorere og verificere, at Iran overholder sin del af aftalen. Det er helt afgørende.  
 
Sanktionerne kan ophæves eller suspenderes i takt med at Iran lever op til aftalen. Dagens aftale åbner dermed nye muligheder for Iran i landets relationer med omverdenen.", siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Baggrund

Forhandlingerne mellem Iran og E3+3 er blevet faciliteret af EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender, Federica Mogherini. Indgåelsen af den endelige aftale skal nu følges op af en robust plan for implementering af aftalens dele, herunder monitorering af iranske atominstallationer ved det internationale atomenergiagentur IAEA.
 
Den endelige aftale om Irans atomprogram er det sidste led i forhandlingerne, der samlet set har strakt sig over et årti. I april blev der indgået en overordnet rammeaftale, der udstak parametrene for den endelige aftale, som nu er indgået. Ifølge den endelige aftale skal Iran stoppe høj berigning af uran og tillade international adgang til at inspicere faciliteter, der er eller har været en del af Irans atomprogram. Desuden medfører aftalen, at sanktioner, der er indført som en reaktion på landets atomprogram, gradvist vil blive ophævet eller suspenderet, så snart at det er bevist, at Iran har leveret på sine dele af aftalen. De specifikke elementer omkring ”noget-for-noget-taktikken” vedr. lempelse af sanktionerne vil blive klarlagt i den kommende tid, når de detaljerede tekniske annekser udfoldes.  
 
For yderligere information, kontakt:
Presserådgiver Lars Peter Levy, tlf. 41 90 41 24.