Spring til indhold

Dansk dokumentar vinder hovedpris ved afrikansk filmfestival

09.07.2015  12:57
Instruktøren Camilla Nielsson modtog i weekenden hovedprisen for sin dokumentar ’Democrats’ ved den burkinske filmfestival Ciné Droit Libre. Med en handling der finder sted i det anglofone, østafrikanske Zimbabwe, er det bemærkelsesværdigt at den nu også vinder genklang i Vestafrika.

Den Danida-støttede filmfestival Ciné Droit Libre blev i år afviklet for 11. gang i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou. Med et mål om at promovere og forsvare menneskerettigheder og ytringsfrihed i Afrika blev der vist mere end 35 dokumentar- og fiktionsfilm, der skildrer kampen for menneskerettigheder, demokrati og ytringsfrihed. Camilla Nielsson var i Ouagadougou og modtog festivalens hovedpris Grand Prix Sergio Vieira de Melo for sin dokumentar ’Democrats’.

Filmen skildrer processen med formuleringen af en ny forfatning. Et arbejde der var lagt i hænderne på en repræsentant for Mugabes regime og en repræsentant for oppositionen og som udviklede sig til en overraskende positiv proces. I sin tale takkede Camilla for prisen på vegne af filmholdet og særligt de to hovedpersoner i dokumentaren, som hun fortsat har kontakt til.

Selvom dette ikke er den første pris som filmen vinder på den internationale scene, så er prisen en vigtig indikator på, at temaet i filmen også er relevant og anerkendes i denne del af Afrika. Samtidig er det den første pris som ’Democrats’ modtager på det afrikanske kontinent, hvilket er til stor glæde for såvel instruktøren og hendes team som den danske ambassade i Ouagadougou.

Til kamp mod ’evighedspræsidenterne’

Et af hovedtemaerne i dokumentarerne ved årets festival har været spørgsmålet om begrænsningen af antallet af valgperioder for de vestafrikanske præsidenter. I flere lande, som Senegal og Burkina Faso har præsidentens forsøg på at forlænge sin embedsperiode ført til folkelige opstande.

Dette emne er også omdrejningspunktet i ’Democrats’, som giver et unikt indblik i afrikansk politik, samt i tilblivelsen af Zimbabwes nye forfatning. En præsident der ikke vil slippe magten, forfatningsændringer og folkelige opstande er ikke længere fremmede for Burkinerne. I oktober 2014 afsatte de Blaise Compaoré, deres præsident gennem 27 år, da han forsøgte at gennemføre en forfatningsændring som ville forlænge hans embedsperiode. Dette sendte mere end 300.000 mennesker på gaden og resulterede i Compaorés afgang og indsættelsen af en civilledet overgangsregering. I den forbindelse spillede civilsamfundet, som ligeledes er støttet af Danmark, en væsentlig rolle.

Danida og Ciné Droit Libre

Danida støtter dette års udgave af Ciné Droit Libre med 800.000 kr., en støtte der udgør mere end 50 % af festivalens finansielle budget. Med et besøgstal på anslået 60.000 mennesker i Ouagadougou i løbet af festivalugen, foruden filmfremvisninger i 10 andre byer efterfølgende, når budskabet ud til folk i store dele af landet.

Det officielle tema for den 11. udgave af Ciné Droit Libre ’Når ungdommen rejser sig’ er helt i tråd med et af Danmarks overordnede mål for Burkina Faso, at støtte en positiv demokratisk udvikling med øget engagement fra hele befolkningen, heriblandt også de unge. Dette mål bidrager Ciné Droit Libre til på flere måde, og Burkina Faso har indenfor det seneste år taget et stort skridt i den retning.

For yderligere information kontakt Merete Vinther, den danske ambassade i Burkina Faso mail: [email protected]