Spring til indhold

Danmark og allierede i Teheran: Fjendtlige aktiviteter i Europa er uacceptable

08.01.2019  17:58
Danmark har sammen med en gruppe af ligesindede europæiske lande i dag i Teheran meddelt Iran, at man ikke vil acceptere Irans fjendtlige aktiviteter og attentater planlagt og begået i Danmark og i andre lande i Europa. Beskeden blev leveret af landene under ledelse af den danske ambassadør i Teheran på et møde i Irans udenrigsministerium.

De deltagende lande gjorde klart over for Iran, at sådanne handlinger er fuldstændigt uacceptable og må have konsekvenser. Dette var baggrunden for, at EU tidligere i dag vedtog nye sanktioner mod Iran.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

”Sammen med vores europæiske allierede har vi i dag slået fast, at vi ikke accepterer iranske attentater og attentatforsøg i Europa. Vi har gjort det klart direkte overfor Iran, at de sanktioner, vi nu indfører overfor en iransk efterretningsenhed er en direkte konsekvens af deres ulovlige aktiviteter og attentater i Europa. Det er et robust svar og et klart forsvar af EU's frihedsrettigheder og Europas grænser.”

Baggrund:
Den 30. oktober 2018 offentliggjorde Politiets Efterretningstjeneste, at tjenesten vurderede, at en iransk efterretningstjeneste havde planlagt et attentat på dansk jord. På et pressemøde i Udenrigsministeriet den 30. oktober gjorde udenrigsministeren det klart, at Danmark ville sætte sig i spidsen for, at EU skulle vedtage nye sanktioner over for Iran. Udenrigsministeren gjorde det også klart, at man sammen med en gruppe af ligesindede lande ville tage sagen op med Iran.