Spring til indhold

Klar støtte fra Danmark til den hårdt pressede syriske opposition

16.12.2016  13:30
Udenrigsminister Anders Samuelsen har i dag i København mødt de ledende medlemmer af den moderate syriske opposition, Dr Riyad Hijab og Mr. Anas Al-Abdah.

''

”Den moderate syriske opposition er under pres og mit hovedbudskab i dag til dem var: Danmark støtter jer og jeres arbejde og det gør vi politisk og økonomisk. Derfor giver vi også det frie syriske politi 19 millioner kroner og 20 millioner til det syriske civilsamfund i år. Jeg udtrykte også min skarpe fordømmelse af overgrebene i Aleppo og håb om, at våbenhvilen bliver overholdt så de indespærrede civile kan blive reddet.

Hijab og Al-Abdah gav mig et rystende indtryk af de forfærdelige forhold i Aleppo og resten af Syrien. For mig står det klart, at vi – sammen med vores internationale partnere - skal gøre hvad vi kan for at lægge pres på regimet og Rusland samt Iran. Og at vi skal fastholde vores støtte til den moderate syriske opposition.

Vi støtter De Hvide Hjelme, der yder essentiel livreddende nødhjælp, og Det Frie Syriske Politi, som er med til af fremme sikkerhed i lokalsamfundene. Og vi støtter det syriske civilsamfund og arbejdet med at indsamle beviser, som kan være med til at dokumentere de grove overtrædelser af menneskerettigheder, der sker i Syrien”, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Baggrund
Den syriske oppositions forhandlingskomité (High Negotiation Commission, HNC) blev dannet i december 2015, og udgør oppositionens forhandlingsdelegation under de FN-ledede forhandlinger, som skal nå til enighed om en politisk løsning på konflikten i Syrien. HNC ledes af Dr. Riyad Hijab og består af repræsentanter fra oppositionens væbnede og politiske grupperinger, herunder Etilaf.

Den syriske oppositionskoalition (Etilaf) blev dannet i november 2012, og ledes af Anas Al-Abdah. Etilaf udgør den mest centrale syriske oppositionsplatform, som samler en række forskellige politiske grupper, og er tidligere blevet anerkendt som legitim repræsentant for det syriske folk af mere end 100 lande, herunder Danmark.

Udover gennem den danske særlige udsending til den syriske opposition har Danmark indirekte ydet støtte til den moderate opposition via det danske overgangsprogram for Syrien i 2014-2015 på 113 mio. kr., det danske stabiliseringsprogram for Syrien i 2015-2016 på 100 mio. kr. og senest det nye treårige danske regionale stabiliseringsprogram for Irak og Syrien for 2016-2018. Det igangværende program omfatter bl.a. støtte til det Frie Syriske Politi (FSP), White Helmets (civile beredskabshold), Syria Recovery Trust Fund (SRTF) samt støtte til FN’s bestræbelser på at fremme en politisk løsning på konflikten.

I år giver Danmark 19 mio. kr. til det Frie Syriske Politi og 20 mio. kr. til syriske civilsamfundsaktører Baytna og The Day After, der anses som vigtige byggesten i opbygningen af et mere demokratisk Syrien. The Day After arbejder som en del af deres transitionsprogram med civilsamfund inde i Syrien, hvor de bl.a. foretager meningsmålinger, dialogaktiviteter og dokumenterer skøder og retslige dokumenter til brug for en fremtidig politisk transition. Civilsamfundscentret Baytna, som har base i det sydlige Tyrkiet, er et samlingspunkt for civilsamfundsaktører, der derigennem kan modtage træning og midler til gennemførsel af projekter med fokus på bl.a. menneskerettigheder og demokrati i de oppositionskontrollerede områder af Syrien.

For yderligere information kontakt:
Presserådgiver Lars Peter Levy, tlf. 41904124.