Spring til indhold

Biden giver nyt håb for verdens mest udsatte piger og kvinder

Af udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) og Karen Ellemann (V), formand, og Mette Gjerskov (S), næstformand, Folketingets tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder
Hjørring Avis, den 3. februar 2021


Efter blot en uge i det ovale kontor har USA's nye præsident, Joe Biden, understreget piger og kvinders ret til deres egen krop ved at afskaffe den såkaldte Global Gag Rule, der blev genindført under Trump. Det er et afgørende skridt i kampen for piger og kvinders rettigheder verden over. Global Gag Rule betød, at hvis du som organisation hjalp piger og kvinder med sundhedsydelser relateret til abort i udviklingslande, så stoppede amerikanerne den finansielle støtte. Ja, faktisk skulle man skrive under på det, hvis man skulle have bare et lille tilskud – og det gjaldt også, selvom man brugte penge fra andre tilskudsydere, der mente noget andet. Biden har nu sendt et klart signal til verden om, at piger og kvinders rettigheder igen står højt på den amerikanske dagsorden. 

Det er vigtigt, at en stor spiller som USA nu skifter politik. Piger og kvinders rettigheder er under pres ude i verden. Senest så vi i november sidste år, hvor 33 lande med Trumps USA i spidsen, skrev under på, at kvinder ikke skal have ret til fri abort. Det er et alvorligt indgreb i kvindernes rettigheder, især i lande, hvor kvinder sjældent har magten til at sige nej. Og hvor voldtægt inden for ægteskab ikke bliver betragtet som voldtægt. 

Trumps genindførelse af Global Gag Rule har haft enorme konsekvenser for kvinder og piger globalt - ikke bare når det gælder abort. Havde USA ikke trukket støtten, ville det have muliggjort sundhedsydelser til 8 millioner kvinder; forebygget 6 millioner uønskede graviditeter og 1,8 millioner usikre aborter samt forhindret 20.000 dødsfald blandt mødre. Det fortæller organisationen Marie Stopes International. Det er i sig selv voldsomme tal. Men det bliver endnu voldsommere, når vi tænker på dem kvinde for kvinde. Skæbne for skæbne.

Derfor er vi ekstra glade for, at USA nu har en leder, som giver fornyet håb for verdens mest udsatte piger og kvinder. Og derfor skal vi i Danmark de næste fire år bruge vores ledende rolle og stemme i kampen for kvinders rettigheder, til at støtte op om og samarbejde med den nye Biden-Harris-administration. Og det kan vi – ikke mindst fordi, vi i Danmark på tværs af partier er enige om, at vi vil sikre kvinder og pigers rettigheder. Det gælder også deres ret til sikker abort. Vi arbejder hårdt for, at dette skal være en umistelig rettighed for kvinder i hele verden: Kvinder skal selv kunne bestemme hvornår, med hvem og hvor mange børn de skal have. Sådan bør det være. Primært for kvindernes egen skyld. Men også fordi det med FN´s tidligere generalsekretær, Kofi Annans ord er sådan, at ligestilling er en præmis, for at udrydde fattigdom og skabe bæredygtig udvikling. 

Vi må i den grad støtte de millioner af kvinder i udviklingslande, hvor uønskede graviditeter, høj mødredødelighed, usikre aborter og mangel på sundhedspleje efter abort fortsat er et stort problem.  Danmark er historisk gået forrest for kvinder og pigers ret til eget liv og egen krop. Det bliver vi ved med. Vi støtter organisationer, som er med til at sikre adgang til seksualundervisning og prævention til flere millioner kvinder, og redder tusindvis af kvinders liv i forbindelse med graviditet, fødsler og usikre aborter. Vi skal både arbejde diplomatisk, skabe alliancer verden over og tage lederskabet på os, hver gang muligheden byder sig. Vi skal knokle ved forhandlingsbordet i New York, i Geneve og i Bruxelles. Vi skal tage ansvaret og holde fanen højt for kvinderne i de humanitære katastrofer. Og vi skal vise lederskab, som da vi samlede 8.300 deltagere fra 172 lande og civilsamfund ved Nairobi Summit i 2019. Topmødet markerede 25-året for vedtagelsen af Kairo-handlingsplanen, der er en global milepæl for kvinder og pigers rettigheder og befolkningsspørgsmål bredt set. Vi stopper ikke arbejdet. Tværtimod. Vi har brug for USA i alliancen af progressive lande, som kæmper for og ikke mod kønsligestilling, støtter rettigheder for LGBTI+, og fremmer kvinder og pigers rettigheder til at træffe egne beslutninger om deres krop, liv og fremtid på et oplyst grundlag. Vi står forhåbentlig foran en tid, hvor vi ikke blot kæmper for at undgå tilbageskridt, men nu kan skabe en positiv udvikling. Det giver fornyede kræfter til den kamp, som vi står sammen om i Danmark på tværs af partierne. Og nu har vi heldigvis USA tilbage på vores hold.