Spring til indhold

Rasmus Prehn og Mattias Tesfaye: Flygtningebørn fra de græske øer kommer ikke til Danmark

Af Rasmus Prehn, minister for udviklingssamarbejde, og Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister
Politiken, 7. maj 2020

Danmark vil ikke deltage i omfordeling af asylansøgere og migranter.

»Danmark bør tage imod uledsagede flygtningebørn fra de græske øer«, skriver Charlotte Slente i Politiken (27.4.). Vi er enige i, at Grækenland i samarbejde med resten af EU bliver nødt til at forbedre forholdene for sårbare grupper som f.eks. uledsagede mindreårige asylansøgere. Det er derfor, regeringen i forrige uge besluttede at sende 22,4 mio. kr. til Grækenland, der skal gå til at sørge for boliger til de mange uledsagede flygtninge- og migrantbørn i landet. Og det er derfor, vi blandt andet har sendt Challenger-fly og patruljebåde til grænsen og bruger rekordmange penge på nødhjælp. Børnene er i en vanskelig situation. Det kræver, at vi udviser solidaritet, så vi hurtigt kan skabe trygge rammer for børnene uden for flygtningelejrene.
Læs også: Danmark sender 22,4 millioner til flygtningebørn i Grækenland

Men begynder vi at omfordele asylansøgere og migranter, der indrejser irregulært i EU, betyder det blot, at endnu flere vil forsøge sig. Og det vil medføre et endnu større pres på Grækenland og EU, fordi en bådtur til Lesbos pludselig bliver en flybillet til Danmark.

Derfor mener vi ikke, at Danmark skal deltage i omfordelingen – ligesom Norge og Sverige i øvrigt heller ikke gør aktuelt.

Ca. halvdelen af alle dem, der søger asyl i Europa, har ikke beskyttelsesbehov

Vores opgave er derimod at hjælpe flygtninge i nærområderne og hjælpe Grækenland med at beskytte EU’s ydre grænse og håndtere asylpresset i landet. Det nuværende asylsystem har fejlet. Ca. halvdelen af alle dem, der søger asyl i Europa, har ikke beskyttelsesbehov, og børn, kvinder og mænd drukner i tusindvis på vej hertil eller udsættes for overgreb på migrationsruterne. Alt imens menneskesmuglere tjener gode penge på at arrangere de farlige rejser over Middelhavet. Regeringen vil derimod hellere hjælpe flygtningene i nabolandene.

Der er derfor behov for et retfærdigt og humant asylsystem med modtagecentre uden for EU, så vi får fjernet det incitament, der får mennesker – og endda uledsagede børn – til at tage den farlige rejse mod Europa.