Spring til indhold

Kvinderne er stadig slavernes slave

Af Rasmus Prehn, minister for udviklingssamarbejde

 

Fyns Stiftstidende / AvisenDanmark, 7. marts 2020

 

“Woman is the slave to the slaves”.
 
Så provokerende og direkte lød det fra John Lennon og Yoko Ono tilbage i 1972 i deres ikoniske protestsang til støtte for piger og kvinder. Den sang er snart 50 år gammel. Der er sket meget godt for kvinder siden, men her på kvindernes årlige kampdag må vi alligevel bøje nakken i sorg over, at der ikke er sket endnu mere.

Lennon og Onos forfærdelige pointe gælder desværre stadig – det går altid værst ud over piger og kvinder, uanset hvor i verden eller hvordan undertrykkelsen foregår. 

Hver eneste dag dør mere end 800 kvinder i forbindelse med graviditet eller fødsel ifølge Verdenssundhedsorganisationen. Langt de fleste dødsfald finder sted i forbindelse med humanitære kriser og skrøbelige situationer. Det mest oprørende er, at hver eneste dag kunne 600 af disse kvinder have overlevet, hvis de havde haft adgang til moderne familieplanlægning.

USA har siden 2017 med præsident Trump anlagt en konservativ linje, der har haft store konsekvenser. Gennem det såkaldte Mexico-dekret, blev ikke-amerikanske NGO’er, der modtager amerikansk støtte, forbudt at informere om, rådgive om eller udføre aborter i forbindelse med deres sundhedsaktiviteter. NGO'erne stod dermed over for valget mellem at miste den finansielle støtte fra USA ved at fortsætte deres arbejde med abort eller efterleve dekretet. Siden USA indførte sin politik har verden set en stigning af aborter på 40 procent i de lande i Afrika syd for Sahara, hvor politikken har ramt hårdest.

214 millioner kvinder i udviklingslandene har i dag, ifølge FN, ikke adgang til moderne prævention. Den største dødsårsag for piger mellem 15-19 år i udviklingslande er graviditetskomplikationer som blødninger, blodforgiftning og komplikationer fra usikre aborter.

John Lennon blev desværre dræbt i 1980, men Yoko Ono arbejder fortsat for piger og kvinders rettigheder, selvom hun i dag er 87 år gammel. Jeg kan næsten høre hende skrige af frustration, og jeg skriger med.

Det handler ikke kun om familieplanlægning og aborter. Undertrykkelsen og mishandlingen af piger og kvinder verden over handler også om omskæring af piger, tvangsægteskaber og piger og kvinder, der tvinges væk fra uddannelser. 33.000 piger bliver hver dag giftet bort. Det er 12 millioner kvinder om året, der ikke selv bestemmer, hvem de vil giftes med.

Alle verdens piger og kvinder skal selv bestemme. De skal selv bestemme om de vil gifte sig og hvornår. De skal selv bestemme om de vil have børn og hvornår. De skal hverken giftes som børn eller have børn som børn. De skal derimod i skole.

Jeg har inden for de seneste måneder været i verdens største muslimske land, Indonesien og Kenya. I Indonesien dør to kvinder i timen af graviditets- og fødselsrelaterede årsager. Det svarer til 305 mødre for hver 100.000 fødsler. Til sammenligning er tallet i Danmark blot seks. I Indonesien besøgte Kronprinsessen og jeg Den Indonesiske Sammenslutning for Jordemødre, hvor de kunne fortælle os om en skræmmende statistik: nemlig at hver anden lille nyfødte pige i Indonesien bliver omskåret. I Kenya var Danmark sammen med Kenya og FN’s Befolkningsfond (UNFPA) vært for Nairobi Summit, hvor 8.000 repræsentanter for unge, NGO’er, regeringer, internationale organisationer, tænketanke og private virksomheder deltog. Her blev genstartet dialog om kvinder og pigers rettigheder og skabt alliancer. Som politikere har vi en vigtig rolle i at arbejde for netop det.

“Woman is the slave to the slaves”. Sådan lyder det i Lennon og Onos sang. Den 8. marts er ikke kun en fejring. Siden begyndelsen i 1921 har datoen også markeret et smerteligt nederlag for ligestilling, ligeværd og retfærdighed. Der må hverken gå 100 eller 50 år, før vi har sørget for langt bedre liv for piger og kvinder verden over. Kvinder er stadig alt for mange steder ´slavernes slave´. Historien og særligt situationen i udviklingslande har længe tigget og bedt os om at handle. Nu må vi kvinde os op.