Spring til indhold

Udenrigsministerens tale ved mindegudstjenesten i Holmens Kirke ved flagdagen 5. september 2017

 -Det talte ord gælder -

Deres kongelige højheder, kære veteraner, kære udsendte og kære pårørende.

Det er en stor ære at stå her i dag. For mig handler flagdagen om at vise den dybeste respekt og taknemmelighed for de, der tager ud i verden for Danmark. De som tager Danmark med ud i verden og gør en forskel.

*

Til stede her i dag er mennesker, der har truffet det svære personlige valg, som ligger bag enhver udsendelse i international tjeneste. I har taget en beslutning, der ikke kun påvirker jer selv, men også jeres familie og venner. I har lidt afsavn. Højtider og fødselsdage er ikke blevet fejret med jeres nærmeste, og flere af jer har for en tid måttet slippe jeres hverdag med børn og partner. Det er derfor med stor ydmyghed og respekt, at jeg i dag på Danmarks vegne retter en særlig tak til jer, der har været ude – og til jeres kære, der blev hjemme.

*

Vi ved, at verden omkring os påvirker os. Globaliseringen er et vilkår, der uden fortilfælde i historien har åbnet verden for vores generation. Men det har også 2

betydet, at udviklingen i fjerne lande påvirker os mere end nogensinde. I, der udsendes for Danmark, ved dette bedre end nogen andre.

Danmark er et lille land i en stor verden. Vores frihed og sikkerhed er ikke naturgivne. Det er en kamp, som hver generation skal genvinde – både ude og hjemme.

I det år, der er gået, har Danmark igen haft udsendte i verdens brændpunkter. Langt fra vores grænser, men vigtige for vores sikkerhed. Som udsendte for Danmark bærer I et stort ansvar. Med dannebrog på skulderen er det jer, der med jeres handlinger fortæller verden, hvad Danmark står for. Jeres tilstedeværelse repræsenterer os alle sammen, og beskytter vores værdier - frihed og demokrati.

I det kommende år vil vi igen bede modige danske mænd og kvinder om at tage ud for Danmark. I skal bygge videre på det arbejde som tidligere udsendte har startet. I skal være med til at sikre de frihedsrettigheder, som kendetegner vores samfund. Som udsendt for Danmark støtter I grundlaget for ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed. Både i Danmark, men også uden for vores grænser, netop fordi udviklingen ude, påvirker os herhjemme. I er det første bolværk mod frygt, fortvivlelse og terror. Med jeres indsats bidrager I til at forme den verden, som fremtidige generationer af danskere skal leve i. 3

*

På mine rejser ud i verden som udenrigsminister oplever jeg med stolthed den oprigtige og dybfølte anerkendelse og respekt, der hersker om vores danske udsendte. I samtaler med mennesker på tværs af kulturer og religion bliver I beskrevet som professionelle, ansvarlige, dygtige og ikke mindst dedikerede. De danske udsendte går forrest med forståelse for hvor de er kommet til, men også hvor de kommer fra.

Det ligger i jeres DNA at samarbejde med høj som lav på tværs af kulturer. Alt sammen med udgangspunkt i danske værdier, som I tager med, når I rejser ud for Danmark. Det kan og skal vi alle sammen være stolte af.

*

I dag er også dagen, hvor vi samles for at mindes og hædre dem, der har betalt den højeste pris for Danmark. Det offer er Danmark dem dybt taknemmelige for. Men det er ikke kun i dag, at vi tænker på dem. Hver dag står deres gerninger og liv som et eksempel på dét, som vi som danskere kan være mest stolte af. De danskere, der har ofret sig for noget større end os alle sammen. De danskere, der har ofret sig for Danmark. 4

Som udenrigsminister kan jeg bevidne, at deres handlinger og liv også mindes uden for landets grænser. I de lande, hvor Danmark har mistet, er der en ægte og dybfølt taknemmelighed over for vore soldater. Det oplever jeg både når jeg møder andre udenrigsministre, men i endnu højere grad når jeg ser de reelle forskelle, som vores udsendte har gjort fjernt fra vores grænser.

Dagen i dag markerer, at vi mindes dem vi har mistet, og udtrykker vores største taknemmelighed og medfølelse til de pårørende, der var dem allernærmest. Det er et vilkår for livet, at slægt skal følge slægters gang. Så meget desto mere er det en ubeskrivelig smerte – som kun de efterladte forstår – når et liv i en alt for ung alder pludselig går bort. Til jer efterladte kan jeg sige, at vi er stolte af jeres elskede. De repræsenterer det bedste af Danmark, og vil ikke blive glemt.

Jeg gør mig ingen illusioner om, at ord kan lindre den smerte, tabet af en elsket efterlader. Det eneste jeg kan gøre, er – på vegne af hele Danmark - at udtrykke den dybeste medfølelse og respekt over for jer pårørende for jeres offer.

Til de pårørende, de udsendte og dem, der skal udsendes vil jeg til sidst understrege, at en udsendelse for Danmark, er en udsendelse for hele Danmark. Det gælder både når I er ude, når I er kommet hjem, og når fremtidige generationer ser tilbage, og har jer at takke for deres tryghed og frihed. 5

*

Ære være vore faldne – og ære være deres minde. Tak