Spring til indhold

Ligestillingsministerens tale til ungdommens folkemøde

Tale til event hos Sex og Samfund ved Ungdommens Folkemøde 2018

 Den 7. september 2018

’Jeg har fået mange billeder af drenges kønsdele, og jeg kan simpelthen ikke se det frække i det’. Sådan siger Matilde i en ny undersøgelse om unges opfattelser af køn, krop og seksualitet.  Og sådan tror jeg, at mange oplever det.

At det er svært at se det frække i at få tilsendt billeder af andre menneskers kønsdele. ”Så sidder man ved siden af farmor på 81, og så sidder man bare og får en penis på telefonen”.  Sådan beskriver en pige ved navn Tanja det. Og det er oftest sådan, at det er pigerne, der uopfordret modtager den slags billeder.

Pludselig, midt i småkagerne hos farmor, ligger der et billede af en tilfældig fyrs kønsdele på telefonen. Ikke bare har pigerne svært ved at se det frække i det.
Det er også ulovligt at sende den slags billeder.

Der var engang, hvor en blotter var sådan en, der pludselig sprang frem fra busken og åbnede frakken. Alle børn og unge vidste, at en blotter var noget, man skulle passe på. Og noget man skulle sige klart fra overfor. På legepladsen skulle man råbe: ”børnelokker” og tage fat i en voksen. Alle vidste også, at det var klamt og forkert at gøre – og at det var ulovligt.
Det er det stadigvæk.

Men det er, som om mange både unge og voksne tror, at bare fordi blotteriet sker digitalt, så er det ok. Måske ligefrem lidt uskyldigt eller sjovt.
Men det er det altså ikke.Det er ulovligt at sende et nøgenbillede eller et billede af ens kønsdele til en anden, som ikke har bedt om at få det.  Vi har lige hævet bødeniveauet, så det nu koster 5.000 kr. at sende et dick pic.

Jeg tror, at den digitale udvikling på mange områder sker så hurtigt, at vi har glemt samtalen om, hvilke regler og grænser, der skal gælde. Det bør være et wake-up call, at 40 % af de unge danske piger og kvinder har et højt stressniveau. Det er et helt ekstremt højt tal.
Det høje stressniveau smitter af på deres evne til at lære, til at koncentrere sig, til at slappe og af og være sammen med andre mennesker.

Jeg tror ikke det hjælper, at mere end 27 % af pigerne har oplevet ikke-fysiske seksuelle krænkelser de seneste år. De har for eksempel have fået uønskede seksuelle invitationer eller seksuel omtale gennem rygter og billeder på nettet. Eller de har fået tilsendt dick pics, mens de sad hos farmor og spiste småkager.

Derfor skal vi have en bred samfundsdebat om respekt, grænser og omgangsform både online og offline. Og det skal være tydeligt, hvad der er lovligt og ulovligt på nettet.

Den såkaldte Umbrella-sag, hvor over 1000 unge over hele landet er blevet sigtet for at have distribueret seksuelt krænkende materiale, viser, hvor stort problemet er. Den er en reminder til alle om, at det rent faktisk er strafbart at dele eller offentliggøre billeder og videoer af andre, uden de har sagt ja til det.  Uanset hvem der deler, hvorfor de deler, eller hvem de deler til. Det er ulovligt. Og når det er ulovligt, så er det fordi, det ofte har store konsekvenser for den, der bliver delt billeder eller video af. Der er piger, der bliver påvirket så voldsomt, at de ender med ikke at kunne gå i skole, at de får angst eller isolerer sig fra omverdenen. 

For mig er der heller ikke tvivl om, at der også er behov for at sætte fokus på, at vi alle bør bekæmpe den skyld og skam, som mange især piger, der er ofre for billeddeling og hævnporno, oplever. Det er ikke forkert at tage et nøgenbillede af sig selv. Men det er forkert at dele nøgenbilleder af andre uden at have fået lov.

Derfor har regeringen også skærpet straffen for digitale sexkrænkelser med, så man kan komme i fængsel i op til tre år. Folks grænser er forskellige, og indimellem kan det måske være svært at regne ud, hvor andre menneskers grænser går. Nogle ting synes man måske virker ok, men i virkeligheden er de dybt ulovlige. Om lidt skal I i gang med grænsespillet.

Jeg håber, det kan være med til at gøre jer klogere på, hvor andres – og ikke mindst jeres egne grænser går.

Rigtig god fornøjelse.