Spring til indhold

Tale til præmieoverrækkelsen ved Kreativ Konkurrence, den 5. februar 2019

1.     Indledning

”Jeg husker tydeligt, hvad der skete i nat. Han siger intet. Vi ligger bare i lang tid og kigger hinanden i øjnene. Jeg kan ikke få det ud af hovedet, for hvad skete der egentlig? er det forkert? Vi er jo kærester.”

Det her citat stammer fra ét af jeres bidrag. Det er en novelle, hvor hovedpersonen er en pige, hvis kæreste har sex med hende, mens hun sover.

”Jeg troede aldrig, at min første gang skulle være sådan her. Den skulle være perfekt.”

Sådan fortsætter novellen. Og det er netop dét, den kreative konkurrence handler om – at det kun er i orden at have sex, hvis begge parter er indforstået med det og føler sig trygge. Ingen skal opleve, at hverken deres første gang eller for den sags skyld tiende gang, skal være grænseoverskridende og mod ens vilje.

2.     At læse hinandens grænser

Jeres kreative og interessante bidrag illustrerer tydeligt, hvor vigtigt det er at være bevidst om egne og andres grænser, når man starter med at få kærester.

Samtidig demonstrerer de også, hvor vanskeligt det kan være at aflæse hinandens grænser og være sikker på, at den anden har lyst til det samme, som man selv har.

Når man mærker den dejlige følelse af at være forelsket, og når man har mødt én, som man føler sig tryg ved, er det helt naturligt, at man får lyst til at tage det næste skridt og have sex.

Men hvis det med sex er nyt, kan det være svært at finde ud af, hvordan man skal forholde sig til sin kæreste, hvis den anden presser mere på, med at tage det næste skridt, end man selv havde tænkt sig at gøre.

Faktisk viser undersøgelser, at mere end hver tredje unge synes, det kan være svært at sætte grænser for, hvad der er okay at gøre i et kæresteforhold.

Og næsten hver fjerde unge, der har haft en kæreste, har oplevet at få sine grænser overskredet psykisk, mens hver syvende har oplevet at få sine grænser overskredet fysisk.

3.     Risikoen for voldtægt

Så det kan altså være rigtig svært at aflæse andres signaler, ligesom det kan være svært at mærke sine egne grænser og stå ved dem. Det er ikke altid let. Men det er vigtigt, at vi bliver bedre til det. Bedre til at tune ind på hinanden, sige til og fra, spørge ind til om alt er ok og respektere hinandens grænser.

Det kan være en alvorlig sag, hvis man får sine grænser overtrådt, eller hvis man overtræder andres grænser. Det kan have store konsekvenser for, om man i fremtiden er tryg ved det med kærester og sex.

I sin yderste konsekvens kan det ende som et reelt overgreb. 11 % af unge kvinder mellem 16 og 24 år har inden for det seneste år været udsat for et seksuelt overgreb - det kan være beføling, voldtægt eller voldtægtsforsøg. For at gøre det helt konkret, så betyder tallene, at der i hver 9. klasse kan sidde 2-3 piger eller drenge, der har oplevet et seksuelt overgreb. Det er mange. Det er alt, alt for mange. 

Derfor har vi alle et ansvar for at tage emnet op. Vi har et ansvar for at sige fra, også hvis vi ser eller høre om andre, der får deres grænser overskredet.

4.     Afslutning

Med jeres deltagelse i den Kreative Konkurrence, har I sat ord og billeder på noget af det, der er så svært at snakke om, men som samtidig er så nødvendig, at vi får frem i lyset, hvis vi skal fremme en ungdomskultur, hvor man respekterer hinanden.

Vi skal turde bryde tabuet, tale højt om vores grænser, og hjælpe hinanden med at kende forskel på sunde og usunde kæresteforhold.

Gør vi det - så tror jeg, at pigen og hendes kæreste fra historien tidligere, havde fundet ud af, hvad de begge to havde haft lyst til at lave, så begge parter havde fået den gode oplevelse, de ønskede.

Men nu er I nok ved at gå til i spænding om, hvem der har vundet, så jeg giver ordet videre til Isabella fra Bryd Tavsheden.