Spring til indhold

I dag fejrer vi Norden

Minister for Nordisk Samarbejde Manu Sareen har taget initiativ til, at busserne markerer Nordens Dag med flag den 23. marts.

”Hvorfor flager busserne i dag?”

 

Netop det spørgsmål håber minister for nordisk samarbejde Manu Sareen bliver stillet rigtig mange gange i dag. For første gang nogensinde lyder svaret nemlig, at busserne i dag flager for at markere Nordens Dag. De rød-hvide flag ryger til tops på busserne på Sjælland og øerne på initiativ af ministeren i samarbejde med Nordisk Ministerråd og Movia.

 

”Et flag minder os om noget, der er værd at fejre. Derfor er jeg rigtig glad for, at der nu bliver flaget for det nordiske samarbejde. Jeg håber, at det rundt omkring kan føre til en snak om, hvad Norden betyder for os hver især. Det kan for eksempel være en snak om nordisk mad, nordisk skole eller nordisk kultur, som flagene kan give anledning til” , siger Manu Sareen.

 

Nordens Dag markerer indgåelsen af Helsingforsaftalen fra 1962. Aftalen kan betragtes som Nordens grundlov, fordi den regulerer det politiske samarbejde mellem de nordiske lande. Busserne flager i forvejen både på FN-dagen og Europa-dagen, og derfor er det også på tide, at vi på samme måde viser vores dedikation til det nordiske samarbejde, mener Manu Sareen.

 

At Nordens Dag nu bliver fejret direkte på gaderne hænger også godt sammen med, at det nordiske samarbejde altid bør handle om de nordiske borgere, mener han.

 

”Det nordiske samarbejde skal hele tiden have befolkningen i fokus. De resultater, samarbejdet leverer, skal kunne mærkes i de nordiske borgeres hverdag. Derfor er det oplagt, at vi også markerer samarbejdet der, hvor borgerne færdes” , siger ministeren.

 

 

Fakta om Norden

Det nordiske samarbejde omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland og er et af de ældste og mest omfattende regionale samarbejder i verden.

 

Der er 25 millioner indbyggere i Norden.

 

Livet i Norden har ændret sig markant, siden Helsingforsaftalen blev indgået i starten af 60’erne. Vidste du for eksempel at:


·          Kvinderne i regionen i dag kan forvente at blive næsten 83 år gamle. I starten af 60’erne kunne kvinderne ”kun” forvente at blive 74 år gamle i gennemsnit.

·          I starten af 60’erne kom over halvdelen af dem, der indvandrede til de nordiske lande fra andre nordiske lande. Nu kommer der flest fra resten af Europa.

·          Salget af alkohol er steget voldsomt fra starten af 60’erne til i dag. For mange af de nordiske lande er salget fordoblet og endda tredoblet.

·          Omvendt bliver der skrællet færre kartofler i de nordiske hjem. I starten af 60’erne spiste hver Nordbo i gennemsnit 80 kilo kartofler på et år. I dag spiser vi cirka 54 kilo. Måske har vi erstattet kartoflerne med kød. I hvert fald spiser vi i dag cirka 80 kilo kød om året mod 61 kilo i 1960.

 

 

Yderligere information:
Bodil Liv Holm, presseansvarlig, Ligestillings- og Kirkeministeriet: 50 96 67 50

 

 

Write html text here