Spring til indhold

Også vækst i ulandene

Indlæg i Børsen den 9. juli 2014 af Mogens Jensen, handels- og udviklingsminister

Generalsekretær Henrik Stubkjær fra Folkekirkens Nødhjælp spørger 3. juli, hvordan jeg vil sikre, at danske erhvervstiltag i den nye eksportstrategi imødekommer præmisserne for udviklingspolitikken.

Bekymringen er, om bistandskroner bør finansiere danske handelsdelegationer til vækstmarkederne.

Det er et relevant spørgsmål. Men udviklingssamarbejdet handler ikke kun om at bekæmpe fattigdom blandt de allerfattigste i de allerfattigste lande. Det handler også om at samarbejde for at sikre, at udviklingen og væksten bliver bæredygtig.

Verden har ændret sig. I Kenya, Bolivia og Myanmar vil de ikke længere bare have gavebistand til de fattigste. De vil have flere og helst gode, anstændige job. De efterspørger i stigende grad investeringer, samhandel, ny viden og teknologi.

Danske virksomheder har mange af de løsninger, der efterspørges. Men dørtærsklen er ofte for høj. Vi skal derfor fra politisk side hjælpe til med, at vores gode løsninger kommer i spil.

Med et øget engagement af danske virksomheder i udviklingslande skabes der grobund for økonomisk vækst, der fører til bedre job, øgede skatteindtægter og en bedre økonomi til at finansiere sundhed og skolegang. Det gavner de fattige.

Vi har til en ny erhvervsfremstødsordning afsat 20 mio. kr. ud af samlet 16 mia. kr. i udviklingsbistand. Ordningen kan også være med til at fremme eksport af varer fra udviklingslandene til Danmark. Der er brug for en sådan katalysator.

Fremstødene skal naturligvis imødekomme lokale udviklingsudfordringer og bidrage til at skabe udviklingsresultater.

En virksomhed, der vil prøve at sælge landbrugsudstyr i Tanzania, skal også have mere i støtte end en virksomhed, der vil sælge medicin i Brasilien.

Jeg ser frem til at modtage gode råd og anbefalinger fra DI og Folkekirkens Nødhjælp.