Spring til indhold

"EU heler Europas sår"

Debatindlæg i Aarhus Stiftstidende den 5. maj 2013 i anledning af befrielsesdagen

Af europaminister Nicolai Wammen

I dag er det 68 år siden, at danskerne gik i gaderne, viftede med Dannebrog og fejrede befrielsen efter fem års besættelse. Fem år med krig, frygt, tyske soldater i gaderne, luftalarmer, modig modstandskamp og tab af kære. Nu er der kun få danskere tilbage, der kan fortælle om krigens rædsler og den frihed, der strømmede ind i de danske stuer om aftenen den 4. maj 1945. Men for at forstå vores nutid, skal vi kende vores fortid. 

På en dag som i dag stopper jeg op et øjeblik og glæder mig over, at vi som lille land er med i den store europæiske familie.  For jeg er overbevist om, at det ikke mindst er det tætte forpligtende samarbejde i EU, der betyder, at krig ikke længere en mulighed i Europa. I dag handler vi med hinanden og rejser frit over grænserne.  Våben er ikke længere en del af værktøjskassen. Nu løser vi uenighederne ved at sætte os omkring forhandlingsbordet og tale om tingene.

Jeg tænker også på min farfar. Han levede under krigen, og han fortalte om krigens rædsler, og om hvordan han efter krigen tog til Hamborg for at gøre forretninger, men blev mødt af en by i ruiner. Krigen var slut, men havde efterladt ødelæggende spor.

Her har det europæiske samarbejde har været med til at samle et kontinent, hvor landene i årtier har bekriget hinanden. I dag er det værd at huske på, at det nu virker helt utænkeligt, at de gamle arvefjender fra Frankrig og Tyskland skulle gå i krig med hinanden. Efter Murens fald var det også gennem et stærkt europæisk samarbejde, at det gamle Øst- og Vesteuropa blev forenet.

Men EU som fredens projekt er endnu ikke fuldført. Krigene på Balkan har efterladt dybe sår, der nu – ikke mindst med EU's hjælp – er ved at heles. For få uger siden indgik Kosovo og Serbien efter mange timer i EU's forhandlingslokaler en historisk aftale om normalisering af deres forhold. Allerede i morgen tager jeg derned for at tale med dem, der skal gøre den til virkelighed. Og så var det også i denne uge, at Folketinget enstemmigt bød Kroatien velkommen som det 28. land i den europæiske familie. Kroatien er et foregangsland på Vestbalkan. Gennem et seriøst arbejde med økonomiske og politiske reformer bliver de nu del af EU.

Det er værd at huske på, på denne dag: EU hjælper til at skabe fred og stabilitet i en region, som for ganske nylig har oplevet etniske spændinger og politiske stridigheder. Det var bl.a. også derfor, at EU modtog Nobels Fredspris i 2012. Arbejdet er ikke uden udfordringer. Men foran os ligger et endnu stærkere og fredeligt EU.