Spring til indhold

Eksport skaber vækst

Indlæg i Sjællandske Medier og en række lokalmedier den 19. oktober 2015 af udenrigsminister, Kristian Jensen (V)

Vi har god grund til at være stolte af Lego og Carlsberg, men også af mange mindre danske virksomheder, der viser, hvad de kan over hele verden. Danmark er blevet et rigt land, fordi vi handler med andre lande og eksporterer produkter, services og transportydelser til alle hjørner af kloden. Eksporten skaber arbejdspladser og indtjening og dermed grundlaget for velstand. Men vi kan gøre det bedre, især blandt mindre virksomheder. Derfor har regeringen også et særligt fokus på at øge eksporten og skabe vækst.

 

I dag er der kun seks procent af de private virksomheder, som eksporterer. Og ud af de virksomheder står blot 10 procent af virksomhederne for 90 procent af eksporten. Det første er alt for lidt, og det andet er næsten alt for meget.
Jeg vil gerne gøre basen af eksportører endnu bredere, så flere firmaer få taget hul på at eksportere. Og jeg vil gerne have flere af de små eksportører til at turde komme ud på større markeder og øge eksporten. Vi har gode eksempler på små virksomheder, der gør det godt i udlandet. Dem skal vi have mange flere af.


Udenrigsministeriet har et vidtforgrenet net af ambassader og handelskontorer, hvorfra vi kan hjælpe virksomheder ind på nye markeder eller få yderligere vækst på markeder, hvor de allerede er til stede. Samtidig står Udenrigsministeriet bag en række eksportfremstød for f.eks. vindmølleindustrien, statsbesøg med både ministre og kongelig deltagelse samt deltagelse i messer og udstillinger hele verden rundt. I næste uge deltager jeg selv i et statsbesøg med regentparret til Indonesien, hvor der skal åbnes døre for 65 medrejsende danske virksomheder, der ser store muligheder på det indonesiske vækstmarked med over 250 millioner forbrugere. Over 1500 virksomheder er med på eksportfremstød hvert år, hvoraf over halvdelen er små eller mellemstore virksomheder.
Men som nævnt er der alt for få virksomheder, der deltager i eksporten, og det gør os sårbare, hvis store markeder eller brancher skulle svigte. Derfor skal vi være klar til at gøre mere.


Det er bl.a. derfor, at jeg har igangsat to nye eksportforløb for mindre og mellemstore virksomheder. eVitus er et program for virksomheder, der vil kickstarte e-handelen samt Fødevare Vitus, der vil hjælpe små og mellemstore fødevarevirksomheder ud på eksportmarkederne. Vitus programmerne er meget succesfulde i forhold til at få virksomheder til at komme i gang med eksport eller komme ud på nye markeder. Jeg håber derfor, at virksomhederne er klar til at tage imod opfordringen.
Sammen kan vi skabe flere arbejdspladser og mere vækst. Jeg er klar til at øge indsatsen for en stærkere eksport. Jeg håber, at virksomhederne er klar til at være med.

Write html text here