Spring til indhold

Fra Burkina Faso til Bella Centret med Kronprinsessen

Indlæg i Horsens Folkeblad og en række lokalmedier den 17. maj 2016 af udenrigsminister, Kristian Jensen (V)

For 3 uger siden rejste jeg til Burkina Faso sammen med Kronprinsessen. Fokus var på kvinders ligestilling og sundhed.

 

Adji Sonde på 25 år sad på en seng på et dansk støttet hospital og tog imod en dansk kronprinsesse og udenrigsminister. Hun fortalte, hvordan hun som 14-årig fik en fødselsskade, fistula. Det har hun lidt af siden.

 

I de fleste tilfælde er fistula relativt nemt at kurere ved et kirurgisk indgreb. Men det kræver adgang til et hospital. Og dem er der ikke så mange af i Burkina Faso.

 

Men Adji er nu kommet under behandling. Fire operationer. Hendes tilfælde er kompliceret. Hun håber på, at en femte operation kan gøre hende rask, så hun kan vende tilbage til et almindeligt liv.

 

Fistula-kvinder i verdens fattige lande ender nemlig ofte med at blive udstødt af familien. Det sker på grund af dårlig lugt og hygiejne. Og de kan ikke arbejde.

 

Mødet med Adji og de andre kvinder på det dansk støttede, missionsdrevne hospital SCHIPHRA, gjorde indtryk. Man får lyst til at gøre noget. Og det gør vi.

 

I denne uge er vi værter for verdens største konference for kvinders sundhed, rettigheder og trivsel; Women Deliver. Kronprinsessen er protektor og holder åbningstalen for de 5500 deltagere fra hele verden. Jeg deltager i de politiske diskussioner og debatter, og mødes med kollegaer, internationale organisationer, virksomheder, forskere etc.

 

Målet er at få omsat de 17 nye verdensmål, og ikke mindst mål 5 om ligestilling og kvinders rettigheder, til handling.

 

Til lovgivning til gavn for piger og kvinder. Til sundhedsprogrammer. Uddannelse af sundhedspersonale. Jordmødre og læger. Til gavn for Adji i Burkina Faso. Og til gavn for de tusindvis af kvinder i verdens fattigste lande, der i stedet for at give nyt liv, rammes af alvorlig sygdom. Eller dør i forbindelse med graviditet og fødsel.

 

Men også til gavn for de 31 millioner piger, der ikke går i skole. 64 procent af verdens voksne analfabeter er kvinder.

 

 

Det skal der alt sammen laves om på.  Ikke kun fordi, det er rigtigt og vigtigt for piger og kvinder, men fordi verden har brug for dem til at sikre økonomisk vækst og bæredygtig udvikling. Og det kan kvinderne ikke, så længe de lider af svære fødselsskader, ikke har adgang til prævention, så de skal bruge det meste af deres liv på at føde og forsørge børn.  Og det kan de slet ikke, så længe de holdes væk fra skolebænken.

 

Forskning viser, at hvis kvinder får adgang til at deltage i det økonomiske liv, så stiger produktiviteten med op til 25 procent. Så kvinders rettigheder og sundhed er til gavn for alle.

 

Det er faktisk den bedst tænkelige investering, man kan forestille sig. Og verden har ganske enkelt ikke råd til at gå glip af så god en anbringelse. Der er brug for alles deltagelse, hvis verden skal score alle 17 verdensmål inden 2030. Og det er målet, som vi kæmper for.

 

For få uger siden i Burkina Faso. I denne uge i Bella Centret i København.

Write html text here