Spring til indhold

Godt nytår til eksporten


Nytårsindlæg af udenrigsminister, Kristian Jensen (V)

Fra regeringens side ønsker vi godt nytår til eksporten. Det er vigtigt. For hver fjerde danske arbejdsplads afhænger af vores salg af varer og tjenester i udlandet.  

 

Derfor sætter regeringen fra starten af det nye år ekstra ind på at hjælpe endnu flere danske virksomheder ud på eksportmarkederne.

 

Allerede den 4. januar står jeg i spidsen for et eksportfremstød til Iran med ikke mindre end 58 deltagende virksomheder.

 

I takt med, at det internationale samfund forventeligt hæver sanktionerne mod styret i Teheran, åbner sig et marked med spændende muligheder i det gamle Persien. Det skal danske virksomheder udnytte bedst muligt.

 

I starten af 2016 lancerer vi en ny Tysklandsstrategi. Tyskland er allerede vores største eksportmarked. Men der er stadig et stort og uforløst potentiale - ikke mindst i den sydlige del af landet. Vi sætter ind med styrket tilstedeværelse i München og øget rådgivning til små og mellemstore virksomheder.

 

Nærmarkederne er det naturlige første skridt for de fleste danske virksomheder med eksportpotentiale. Derfor har vi også besluttet at styrke Udenrigsministeriets særlige tilbud til små og mellemstore virksomheder. Og ikke mindst gøre det nemmere for dem at deltage på messer og andre fremstød i udlandet.

 

Vi vil i 2016 have cirka 75 virksomheder i gang med Eksportrådets eliteprogram (VITUS) for små og dygtige eksportører med mod på nye markeder.

 

Tiltagene på både fjern- og nærmarkeder skal bidrage til en positiv vækst i eksporten i 2016.

 

Ifølge udenrigsministeriets eksportudsigt ser det umiddelbart fint ud med en forventet stigning i vareeksporten på 5,5 procent i 2015 og hele 6,3 procent i 2016.

 

I år er det især den danske eksport til USA og Kina, der har oplevet imponerende vækstrater på henholdsvis 26 og 23 procent. Det skyldes blandt andet vækst i salget af de tre M’er; medicin, mink og (vind)møller. 

 

Det er dog bekymrende, at den positive udvikling i eksportvæksten er fladet ud i anden halvdel af 2015. Det er et tegn på, at danske eksportvirksomheder har nogle vanskeligheder. Og det på trods af medvind fra valutakurs, lav rente og forbedret konkurrenceevne.

 

Så meget desto mere er der grund til, at vi fra regeringens side har fuldt fokus på at hjælpe eksporterhvervet, så vi rent faktisk får realiseret udsigterne til eksportvæksten.  

 

Som tommelfingerregel skabes på kort sigt 700 nye jobs, hver gang eksporten stiger med en milliard kroner. Så på bundlinjen snakker vi mulighed for at skabe tusindvis af nye jobs i den private sektor.

 

Godt nytår til eksporten.