Spring til indhold

Kerry og rekord-eksport

Indlæg af udenrigsminister Kristian Jensen (V)

I disse dage besøger USA's udenrigsminister John Kerry Danmark. Det gør han, fordi Danmark er en god ven og allieret af USA. Vi arbejder sammen om at bekæmpe ISIL i Irak og Syrien, om at fastholde en fredelig udvikling i Arktis og om at fremme global frihandel. Fordi det gør os alle sammen rigere.

 

Men Danmark og USA kæmper ikke alene for nogle af de samme politiske dagsordener. Danske virksomheder har for alvor fået øjnene op for mulighederne i mulighedernes land. Nye tal fra Udenrigsministeriet viser, at eksporten til USA i 2015 slog alle rekorder og steg med 287 procent, så danske virksomheder sidste år solgte for ikke mindstre end 53 milliarder kroner til amerikanerne.

 

Dermed er USA nu rykket forbi Norge og Storbritannien og udgør vores tredje største eksportmarked. Kun overgået af Tyskland og Sverige.

 

Og eksporteventyret rummer en ekstra god nyhed. Fremgangen gælder nemlig både for store danske virksomheder, og ikke mindst eksporten af medicinalprodukter, og for små og mellemstore danske virksomheders eksport til USA. Deres øgede eksport, som særligt er inden for jern-og maskinindustrien, skaber masser ekstra beskæftigelse i hele Danmark. Tommelfingerreglen er, at når eksporten stiger med en milliard kroner, så skabes der i omegnen af 600 nye arbejdspladser i Danmark. 

 

En vigtig årsag til de små og mellemstore virksomheders eksportstigning på det amerikanske marked er ganske enkelt, at flere og flere prøver lykken i Guds eget land. Således er antallet af virksomheder med eksport til USA de sidste fem år er steget fra 2.467 til 3.060 virksomheder. Derudover har virksomhederne også gavn af den høje dollarkurs, der betyder, at det danske produkter bliver billigere for amerikanerne. Den kærkomne gevinst er vi ikke herre over, men fra regeringens side kan vi gøre noget for at sætte yderligere skub i virksomhedernes mod på at prøve lykken uden for Danmarks grænser. 

 

Derfor har vi afsat 40 millioner kroner årligt i 2016 og 2017 til at styrke eksporten. Og der er afsat ekstra midler til specifikt at yde eksportrådgivning til små og mellemstore virksomheders indtog på blandt andet det amerikanske marked. 

 

Amerikanerne er og bliver vores tætte allierede, både når det gælder international sikkerhed, udvikling og handel. Derfor er det enormt vigtigt, at vi fastholder tætte relationer både på politisk niveau, som John Kerry besøget jo i den grad er et udtryk for, og når det gælder kommercielt samarbejde.