Spring til indhold

30 mia. kroner til en bæredygtig fremtid

Indlæg af Ulla Tørnæs, minister for udviklingssamarbejde, Fynske Medier den 8. juni 2018

Meget går i den rigtige retning i verden.
 
På blot en generation er spædbørnsdødeligheden globalt faldet med mere end 40 procent.
 
Andelen af verdens befolkning, som lever i ekstrem fattigdom er næsten halveret.
 
Antallet af mennesker i verden, som kan læse har aldrig været højere.
 
Så vi er godt på vej. Men der er langt igen.
 
Ifølge FN vil det koste 16.000 milliarder kroner om året at nå verdensmålene i 2030. Den opgave kan intet land, ingen regeringen, ingen organisation klare alene. Kun ved at styrke den private sektors mulighed for bidrage til verdensmålene, kan vi komme i mål.
 
Derfor er jeg enormt stolt af, at jeg sammen med statsministeren og seks danske pensionsselskaber i denne uge kunne lancere en ny Verdensmålsfond.
 
Verdensmålsfonden kan medføre investeringer på helt op til 30 mia. kr. i verdens fattigste lande. Samtidig skal den fremme salget af dansk knowhow og teknologi.
 
Fonden er et konkret eksempel på paradigmeskiftet i dansk udviklingssamarbejde: at vi ikke kan indfri verdensmålene og løfte mennesker ud af fattigdom uden private investeringer.
 
De danske pensionsselskaber deltagelse i fonden viser stort lederskab og ansvar. Den private sektors potentiale i udviklingslandene er enormt og deres engagement kan resultere i vækst, jobs og et bedre liv for tusindevis af mennesker i nogle af verdens fattigste lande.
 
Fonden vil investere aktiekapital i selskaber i Afrika, Asien, Latinamerika og dele af Europa. Det vil ske i samarbejde med dansk erhvervsliv, der har stærke kompetencer inden for en række af de strategiske sektorer, som understøtter realiseringen af verdensmålene. Fonden vil blive drevet på markedsmæssige vilkår og skal sikre investorerne et konkurrencedygtigt afkast.
 
Fonden er et godt eksempel på, hvordan danske pensionspenge i samarbejde med statslige midler kan bidrage til at gøre en positiv forskel i udviklingslandene, samtidig med at investorerne får et solidt afkast, og danske virksomheder en bedre adgang til nye markeder. 
 
Meget i verden går i den rigtige retning. I denne uge gav vi verden endnu et træk i den rigtige retning.