Spring til indhold

Krisen i Yemen - vi har ikke set det værste endnu

Indlæg af Ulla Tørnæs, minister for udviklingssamarbejde, Nordjyske den 16. april 2018 

 Krisen i Yemen er den værste menneskeskabte krise i verden lige nu. Mere end 22 millioner mennesker har brug for hjælp. Over 8 millioner mennesker er akut truet af hungersnød.
 
Forholdene i Yemen er så kritiske, at de få der lykkes med at flygte, blandt andet flygter til Somalia - et land som ikke just plejer at være en flygtningemagnet. Omkring 200.000 er flygtet ud af landet, mens 2 millioner er internt fordrevne. Konflikten i Yemen eskalerer militært og ser ikke ud til at aftage i den nære fremtid. Derfor må vi forvente, at antallet af fordrevne og flygtninge kan stige.

FN vurderer, at 3 millioner kvinder er i risiko for kønsbaseret vold og 60.000 kvinder er i risiko for seksuel vold, herunder voldtægt i Yemen. Og andelen af børneægteskaber er steget betragteligt siden konflikten begyndte i 2015. Forældre gifter deres små piger væk, fordi det ofte ses som den eneste vej til at finde beskyttelse til pigerne. Og fordi det kan være en mulighed for at sikre familiens overlevelse.
 
Kvinder og børn er hårdest ramt af underernæring, og FN vurderer, at mere end 1 million gravide eller ammende kvinder er akut underernærede. Krigen har medført, at godt halvdelen af Yemens sundhedsfaciliteter ikke længere fungerer, og mange kvinder dør pga. fødselskomplikationer.
 
På den ene side i konflikten står Yemens præsident Hadi, der bakkes op af en koalition ledet af Saudi-Arabien. På den anden står Houthi-militsen, der bliver støttet af Iran. Midt imellem de to parter står millioner af civile, der ingen andel har i krigen, men som bare prøver at overleve og leve videre. Det skal vi selvfølgelig hjælpe dem med.

Fra dansk side støtter vi både EU og FN i bestræbelserne på at nå en politisk løsning på konflikten, så civilbefolkningen i Yemen igen kan leve i sikkerhed. Men når det ikke ser ud til, at man kan finde en løsning mellem de to parter lige nu, er vi nødt til at gøre hvad vi kan for at hjælpe civilbefolkningen. Civile flygter fra et område af Yemen til et andet, uden at det gør den store forskel for deres sikkerhed. Og de flygter til andre skrøbelige stater, hvor de kan ende med at blive en del af den større flygtningestrøm på det afrikanske kontinent. Det er ingen, hverken de eller vi, tjent med. Og derfor har vi fra dansk side netop bidraget med yderligere 70 millioner kroner til humanitær hjælp til de civile i Yemen.
 
Og det er altså især kvinderne og pigerne, der har brug for vores hjælp. 
 
I krig er sandheden måske det første offer, men helt sikkert er det, at det er kvinderne, der bringer det største offer.
 
Når mændene bliver dræbt i krigen, eller bliver arbejdsløse og mister deres indtjening, er det kvinderne, der brødføder familien.
 
De organisationer, der arbejder i Yemen, bekræfter, at det først og fremmest er kvinder og piger, der betaler prisen for krigen. FN’s fødevareorganisation WFP gør i samarbejde med FN’s Befolkningsprogram UNFPA en særlig indsats for at få mad frem til de kvinder, der er underernærede og samtidig måske er gravide eller skal amme et spædbarn. UNFPA sørger også for hjælp til dem, der bliver udsat for seksuel vold. 
 
Oplysning om reproduktiv sundhed og familieplanlægning er sensitiv og vanskelig at få ud til befolkningen i et så traditionelt mandsdomineret samfund som Yemen. De lokale yemenitiske organisationer fortæller, at det kan være risikabelt for organisationerne at arbejde synligt med familieplanlægningsydelser, f.eks. prævention. Organisationerne fortæller, at et center for reproduktiv sundhed og familieplanlægning har måttet lukke pga. myndigheders og militsers restriktioner.  De yemenitiske sundhedscentre og mobile klinikker yder ikke desto mindre rådgivning om reproduktiv sundhed og familieplanlægning i samarbejde med UNFPA – men det sker diskret under betegnelsen ”family care”. Ifølge FN var der en stigning på 36% i antallet af kvinder, der søgte hjælp i forbindelse med kønsbaseret vold sidste år.
 
Når kvinder går til lokale sundhedsklinikker for at få basale sundhedsydelser, skal vi støtte, at de lokale sundhedsklinikker samtidig yder information om reproduktiv sundhed og familieplanlægning. Jeg er glad for at vide, at vi allerede støtter nogle af disse lokale yemenitiske organisationer via Danmarks bidrag til FN’s humanitære landefond i Yemen. 
 
FN vurderer, at krisen for civilbefolkningen vil blive værre, før krigen og krisen forhåbentlig vil nå en afslutning. Jeg vender lige tilbage til tallene. 2/3 af yemenitterne ved ikke, hvor det næste måltid skal komme fra. Ude på landet sulter folk i vidt omfang, og de få fungerende NGO-drevne sundhedsklinikker modtager dagligt kvinder og børn, der er stærkt underernærede. Hertil kommer infrastruktur ødelagt af bombeangreb; læger og lærere der ikke har fået løn i årevis; voldsomt stigende priser på basale fornødenheder som mad, medicin og brændstof til de livsvigtige vandpumper.
 
Jeg regner ikke med, at de krigende parter læser med her. Alligevel vil jeg benytte lejligheden til at komme med en opfordring til dem: Indstil kampene og vær med til at sikre humanitær adgang til alle dele af Yemen. Lad os hjælpe de kvinder og børn, der blot prøver på at overleve.