Spring til indhold

Friheden under pres i Hviderusland

Af Jeppe Kofod, udenrigsminister (S)
Berlingske, den 7. august 2020

Hvideruslands hovedstad Minsk ligger tættere på København end Paris. Men alligevel meget længere væk. Hviderusland respekterer nemlig ikke de basale frihedsrettigheder. På Freedom Houses frihedsindeks scorer Hviderusland dårligere end Rusland og Myanmar – selv Angola og Zimbabwe scorer bedre. Så selvom de næsten er vores naboer med mange muligheder for et bedre samarbejde, må vi også kalde en spade for en spade: Hviderusland er en værdipolitisk skamplet på Europakortet.

På søndag er der præsidentvalg i Hviderusland. Den nuværende præsident, Aleksandr Lukasjenko, har siddet på posten siden 1994, og der er absolut ingen tegn på, at han har tænkt sig at tabe valget. Modkandidater er blevet fængslet og forhindret i at stille op. Politi og sikkerhedsstyrker slår hårdt ned på enhver opposition. Journalister, aktivister og tilfældige demonstranter mærker i disse dage på egen krop, hvordan livet føles uden de frihedsrettigheder, vi heldigvis har i vores del af Europa.

Præsident Lukasjenkos Hviderusland har aldrig været frit, og ligesom i mange andre autokratier er det den enkelte borger, der står for skud. Over de senere år har vi set, hvordan repræsentanter for den frie fagbevægelse bliver forfulgt med beskyldninger om samfundsundergravende aktiviteter. Ved at gå hårdt efter nøglepersoner i de frie fagforeninger, forsøger styret at forhindre retten til at organisere sig frit til skade for arbejdstagerne. Der er desværre ingen udsigt til, at præsidentvalget på søndag vil forbedre situationen for det hviderussiske folk.

I EU ønsker vi at have et godt naboskab med Hviderusland. Men vi skal ikke tøve med tydeligt at tage kritisk afstand, når præsident Lukasjenko tager den hviderussiske befolknings ve og vel som gidsel for at fastholde magten. Derfor er Danmark også med til at holde menneskerettighedskrænkelser i Hviderusland højt på dagsordenen – både i EU og FN samt i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).
Samtidigt er det vigtigt, at vi i EU rækker ud til den hviderussiske befolkning og gør det klart, at vi ikke har et udestående med den almindelige hviderusser, men alene med et styre, som ikke respekterer frihedsrettighederne. Derfor er en EU-aftale om visumlempelse med Hviderusland netop trådt i kraft. Den vil gøre det nemmere for den hviderussiske befolkning at besøge EU. At rejse i frie demokratiske lande og mødes med venner, samarbejdspartnere og familie. Det er et lille, men vigtigt skridt. Vi holder nøje øje med valget og vil fortsat presse på for, at også det hviderussiske folk kan få del i den frihed og velstand, der har kendetegnet Europa siden murens fald.