Spring til indhold

Sygdom og ulykker

Bliver du syg eller kommer ud for en ulykke, har ambassaden eller konsulatet begrænsede muligheder for at hjælpe dig. Det gælder uanset om sygdommen er COVID-19 relateret eller ej. Vi kan hjælpe med dig med at komme i kontakt med dit forsikringsselskab og din familie, men ikke betale for din behandling, din hjemtransport eller en redningsaktion, hvis sådan en skulle blive nødvendig.

En privat rejseforsikring er derfor altid en god idé, når du rejser i udlandet. I en lang række lande kræver selv ganske simpel behandling, at hospitalet får stillet en garanti for betaling. Det er sådan en garanti, en forsikring kan stille. Ambassaden eller konsulatet har ikke mulighed for at stille garanti.

Hvis du bliver indlagt på et hospital, og du kan identificere dig som dansk statsborger, vil hospitalet almindeligvis kontakte den danske ambassade. Er du ikke forsikret, vil vi forsøge at komme i kontakt med dine pårørende i Danmark, for at høre om de evt. kan stille garanti for din behandling.

Hvis du er involveret i en alvorlig ulykke, f.eks. en trafikulykke med én eller flere døde, kan du risikere, at du ikke kan få lov at rejse hjem, før du har vidnet i retten. Uanset om du ikke er skyld i hændelsen og selv kommet alvorligt til skabe i ulykken. I sådan et tilfælde kan du få brug for en advokat. Ambassaden eller konsulatet kan sætte dig i forbindelse med en advokat. Udgifterne forbundet med advokatbistand og forlænget rejse er du også selv ansvarlig for, hvis ikke du er forsikret. 

Særligt om rejser i en tid med COVID-19
Hvis du rejser, bør du være opmærksom på grund af risikoen for smitte med COVID-19. Forud for din rejse bør du undersøge smittesituationen i din rejsedestination ved at læse den gældende rejsevejledning samt undersøge gældende lokale restriktioner ved brug af indrejserestriktionskortet samt ambassadens COVID-19 side. Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig ift. test og isolation, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Rejser du uden for Danmark, Færøerne og Grønland, opfordrer vi dig til at tegne en privat rejseforsikring, der dækker i tilfælde af, at du får COVID-19. Har du allerede en privat rejseforsikring, bør du sikre dig, at den dækker smitte med COVID-19. Rejser du inden for EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz opfordres du til at kontrollere gyldigheden af dit blå EU-sygesikringskort før du rejser. Du kan læse mere om rejseforsikringer her. Det blå EU-sygesikringskort giver dig adgang til offentlig behandling på lige fod med andre borgere i EU-landene, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Skulle du blive syg med COVID-19 i udlandet, skal du som det klare udgangspunkt kontakte de lokale myndigheder og følge deres anvisninger. 
Hvis du får besked på at gå i karantæne af lokale myndigheder, skal du som det klare udgangspunkt følge de lokale myndigheders anvisninger. Udenrigsministeriet har begrænsede muligheder for at yde bistand til udlandsrejsende, der skulle blive bedt om ikke at forlade deres hotel eller bedt om at gå i karantæne i et privat hjem. Danske myndigheder kan ikke påvirke de tiltag og restriktioner, andre lande vælger at indføre, og som de mener er nødvendige for at hindre videre smittespredning.

Vær i øvrigt opmærksom på, at visse lande oplever restriktioner og en begrænset kapacitet i deres sundhedsvæsen til at behandle andre sygdomme end COVID-19, på grund af COVID-19 pandemien. Dette kan også påvirke en rejsendes behandlingsmuligheder ved sygdom under rejse i en tid med COVID-19.

Læs mere om, hvad vi kan og ikke kan hjælpe med.

Læs mere om rejseforsikringer og hvad det blå EU Sygesikringskort dækker og ikke dækker.

Hvis Danmark ikke har en ambassade i det land, hvor du opholder dig, kan du søge hjælp på et nordisk land eller EU-lands ambassade. Du har ret til samme hjælp, som landet yder til sine egne statsborgere.