Spring til indhold

OBS (26.03.2020 09:22)

KENYA: Udenrigsministeriet har modtaget information om, at British Airways har fly fra Nairobi til London den 27. - 28. og 29. marts med afgang fra Nairobi kl. 00.05 lokal tid. Hvis du opholder dig i Kenya, ønsker at rejse hjem til Danmark, men mangler en hjemrejsemulighed, bør du kraftigt overveje at købe en billet nu. Billetter købes hos British Airways - https://www.britishairways.com/travel/home/public/en_us/ Vi kan ikke garantere, at der er plads på flyet. Du skal selv sørge for videre transport fra London. Læs mere hos ambassaden i Nairobi: https://kenya.um.dk/ Hvis du har behov for rådgivning er du velkommen til at kontakte vores hotline for Afrika (+45 33 92 09 96 / coronaafrika@um.dk Hvis du er udrejst fra Kenya og er tilmeldt Danskerlisten, vil vi bede dig om at framelde dig i vores app Rejseklar.

OBS (22.03.2020 22:16)

KENYA: Udenrigsministeriet har taget initiativ til en Facebook-gruppe, hvor danskere i udlandet kan finde og hjælpe hinanden. Mange fastboende har tilbudt hjælp – har du som rejsende brug for hjælp? Så skriv i gruppen her: https://www.facebook.com/groups/danskereglobalt/ Initiativet er et supplement til Udenrigsministeriets arbejde for at hjælpe strandede danskere i hele verden, en indsats som vi selvfølgelig fortsætter på højtryk.

OBS (17.03.2020 19:38)

KENYA: Fremover har det ikke længere betydning, om du rejser hjem fra et orange eller rødt område, idet alle borgere i Danmark der kommer hjem fra privat rejse i udlandet, opfordres kraftigt til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst. Udenrigsministeriets hidtidige opdeling af verden i røde og orange områder fastfryses derfor nu og indtil videre frem til den 13. april 2020. Flere lande indfører fortsat omfattende tiltag, der i stigende grad omfatter både indrejse- og udrejserestriktioner. Det kan besværliggøre dine hjemrejsemuligheder i den kommende tid. Vi opdaterer løbende med nye lokale tiltag og ændringer i rejserestriktioner på ambassadernes respektive hjemmesider. Læs mere her: https://um.dk/da/om-os/kontakt/find-os-i-verden/ Udenrigsministeriet opfordrer derfor danske rejsende, der befinder sig ude i verden til at tage hjem, så snart det er muligt i tæt dialog med rejsebureau, flyselskab eller forsikringsselskab. Når du rejser hjem, bør du følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til befolkningen vedr. symptomer på COVID-19 Læs mere her: https://www.sst.dk/corona Medarbejdere, der varetager kritiske funktioner i sundhedssektoren, ældre- og plejesektoren eller området for socialt udsatte, og som vender tilbage fra en udlandsrejse, kan kontakte deres arbejdsgiver med henblik på aftale nærmere vilkår for tilbagevenden til arbejde. Læs mere her: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/coronavirus/rejsende-der-vender-hjem-fra-udlandet

Rejsevejledning - Kenya

Abonnér
Rejsevejledning gældende fra: 21.03.2020

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Hele landet med undtagelse af områderne nedenfor i den røde bjælke.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Vi fraråder alle rejser til:

Grænseområdet mod Somalia og kysten nord for øen Lamu til grænsen mod Somalia.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele verden, herunder Kenya. Det gør vi, fordi mange lande i øjeblikket indfører omfattende restriktioner med kort varsel for at forebygge smittespredning med coronavirus/COVID-19. Restriktioner omfatter i flere lande ind- og udrejserestriktioner, udgangsforbud o. lign.

Den danske ambassade i Nairobi har de seneste oplysninger på sin hjemmeside om myndighedernes restriktioner i Kenya og mulighederne for at rejse hjem til Danmark. Flere fly-, færge-, bus-, og togforbindelser bliver aflyst eller indstillet. Det kan gøre det meget svært at komme hjem til Danmark. Ambassadens hjemmeside opdateres løbende.

Alle danskere, der i øjeblikket rejser i udlandet og ønsker at komme hjem, opfordres derfor til at gøre det nu. Du bør undersøge mulighederne for at udrejse i dialog med dit rejse-, fly- og/eller forsikringsselskab.

Denne opfordring gælder ikke for danskere, der er fastboende i udlandet. Har du din hverdag i udlandet, er opfordringen, at du følger anbefalinger og anvisninger fra lokale myndigheder.

Du bør følge de lokale myndigheders anvisninger og løbende holde dig opdateret om udviklingen via ambassadens hjemmeside, de lokale myndigheder og nyhedsmedier.

Danske grænser vil ikke blive lukket for danske statsborgere eller andre personer, der bor i Danmark.

Du bør følge Sundhedsstyrelsens råd. Du kan også læse mere om udviklingen i COVID-19 i udlandet hos Statens Serum Institut.

Du kan læse mere om danske myndigheders tiltag på www.coronasmitte.dk.

Hvis du rejser til Kenya, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed og udvise stor forsigtighed pga. en høj risiko for kriminalitet og terror.

Du bør være særlig forsigtig, hvis du rejser til følgende områder pga. risikoen for kriminalitet: Coast Province (den sydlige del af Tana River-distriktet), den nordlige og centrale del af Eastern Province (Moyale, Isiolo, Marsabit) og den nordlige del af Rift Valley Province (Turkana, Samburu og den nordlige del af Laikipia).

Nationalparkerne Samburu, Buffalo Springs og Shaba, nord for byen Isiolo, er beliggende inden for de områder, der er nævnt ovenfor. Hvis du vælger at besøge disse nationalparker, bør du ikke rejse på egen hånd. Benyt kun lokalt anerkendte og veletablerede rejsearrangører. Undgå at rejse når det er mørkt. De fleste danskere har ingen problemer under besøg i nationalparker i Kenya.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til kysten inden for 150 km fra grænsen til Somalia og den øvrige del af North Eastern Province, herunder til Mandera, Wajir og Garissa. Risiciene er så alvorlige, at du bør have helt særlige grunde til at besøge områderne.

Vi fraråder alle rejser til grænseområdet til Somalia og til kysten nord for øen Lamu til grænsen til Somalia. Der er risiko for terrorangreb og kidnapning. Der er en meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Risiko for terror

Der er en høj risiko for terrorangreb i Kenya. Det gælder især i Nairobi, Mombasa, Malindi og i det nordøstlige Kenya. Kenyas militære operationer i Somalia har øget risikoen.

I de senere år har der været en række terrorangreb i landet, fortrinsvis i regioner langs grænsen til Somalia. De har været rettet mod både sikkerhedsmyndigheder, regeringsbygninger og civile mål.

Seneste terrorangreb var angrebet på en kenyansk/amerikansk militærbase i Lamu County den 5. januar 2020.

Det seneste terrorangreb, hvor udlændinge var involveret, var det større angreb på DusitD2 hotellet i Westlands, Nairobi, den 15. januar 2019.

På mange offentlige steder har myndighederne gjort en indsats for at øge sikkerheden. Ifølge myndighederne har de afværget et antal planlagte terrorangreb.

Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange turister. Du bør være forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være ved officielle bygninger, religiøse samlingssteder, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Vær særlig opmærksom ved religiøse højtider, som fx jul, påske og ramadanen.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle situation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være meget forsigtig især pga. risikoen for kriminalitet. Gadekriminalitet som lomme- og tasketyverier er udbredt. Det samme er røverier, voldelige overfald, røverier mod bilister og bilkapringer, især i store byer som fx Nairobi og Mombasa.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig hvis du har din smartphone eller pc fremme på offentlige steder pga. risiko for tyveri.

Vær på vagt over for "falske politibetjente" og "gadebørn" især i Nairobi og "beach boys" i Mombasa og på kysten.

Hvis du bliver udsat for røveri eller overfald, bør du lade være med at gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden. Kriminelle kan være bevæbnede og på stoffer.

Undgå at færdes i slumkvarterer, medmindre du følges med nogen, der er lokalkendt i området.

Når det er mørkt, bør du ikke færdes til fods og ikke opholde dig på øde steder, fx strande.

I nattelivet bør du selv  købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at kriminelle tilsætter bedøvende stoffer og begår tyveri eller overgreb.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Pirateri er en risiko for sejlere i området. For mere info se Søfartsstyrelsens hjemmeside.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt. Det kan være i forbindelse med valg eller pga. af andre nationale eller internationale begivenheder.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er risiko for jordskælv i Kenya.

Der er regntid i perioderne oktober til november og marts til juni. Der kan ske store oversvømmelser og jordskred.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Vejrudsigt findes på hjemmesiden for Kenyas meteorologiske institut.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler er ofte i dårlig stand, og nogle bilister har hverken kørekort eller forsikring. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

I de større byer bør du altid køre med låste døre og oprullede vinduer pga. risikoen for kriminalitet. Skjul værdigenstande.

Vær forsigtig med at hidse dig op i trafikken. Uenigheder med andre bilister kan udvikle sig.

Kørsel med busser og minibusser (matatus) er forbundet med risiko for kriminalitet og ulykker. Benyt kun anerkendte selskaber. Ofte er sikkerheden ikke i orden. Risiko for ulykker er også til stede, hvis man benytter motorcykeltaxaer, de såkaldte Boda-boda.

Vær opmærksom på risikoen for tyveri ombord på tog.

Du bør aldrig rejse om natten.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer, fx bestilt fra officielle taxaholdepladser, et hotel eller et taxaselskab. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Kenya, er du underlagt kenyansk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Rygning på offentlige steder er forbudt, medmindre skiltning tillader det. Det straffes med bøde eller fængsel.

Befolkningen i Kenyas kystområder er overvejende muslimsk. Det anbefales, at man tager hensyn til den muslimske befolkning, der faster fra solopgang til solnedgang under ramadanen.

Hvis du opholder dig på kysten, bør du klæde dig konservativt uden for turistområderne. Det gælder især i Mombasa. Vær altid meget opmærksom på din påklædning ved religiøse helligdomme og især under ramadanen.

Du må ikke fotografere eller filme offentlige bygninger, ambassader og lufthavne. Hvis du gør det, risikerer du at blive anholdt.

Homoseksualitet er ulovligt. Homoseksuelle bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder. Du kan risikere fængselsstraf.

Det er ulovligt at købe, sælge og jage vilde dyr. Det er også forbudt at handle med dele af dyrene (fx elfenben) uden en tilladelse. Hvis man bliver taget med disse forbudte varer, vil man blive retsforfulgt og straffet med fængsel og/eller bøde.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-kenyansk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Kenya, hvis ikke Kenya går med til det.

Hvis du har dansk-kenyansk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Kenya, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de kenyanske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent, eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billede-ID. Hav altid en kopi af dit pas på dig og dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Kenya kan være af ringe standard, især uden for de store byer. Der findes gode privathospitaler i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset uden for byerne.

Ved bjergbestigning/trekking over 3.500 m opererer kommercielle redningstjenester ikke.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Kenya.

I Kenya er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade i Nairobi og det danske konsulat i Mombasa på ambassadens hjemmeside.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Kenya under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Kenyas ambassade i Stockholm for yderligere information.

Den kenyanske turistråds hjemmeside.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for hele verden er senest opdateret den 21. marts 2020, herunder for Kenya. Det er foretaget substantielle ændringer i afsnittet Generel anbefaling. Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Kort over Kenya

HENT APP’EN REJSEKLAR

DANSKERLISTEN

Tilmeld dig - for din sikkerheds skyld!

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning