Spring til indhold

OBS (31.08.2020 13:52)

MALI: Vi fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Mali på grund af coronavirus/COVID-19. Mali står ikke på EU’s liste over lande uden for EU og Schengenområdet, som det kan overvejes at åbne for. EU’s liste opdateres hver 14.dag. Når et land kommer på EU’s liste vurderer de danske myndigheder ud fra et forsigtighedsprincip, om der kan åbnes for landet ud fra en sundhedsfaglig vurdering af COVID-19 situationen. Hvis du kommer hjem fra en rejse til Mali, opfordres du fortsat til at blive hjemme i 14 dage.

OBS (20.08.2020 17:28)

MALI/BAMAKO: Natten til onsdag udviklede et mytteri sig til et statskup, der resulterede i præsidentens og regeringens afgang. Situationen i Bamako er i øjeblikket rolig, men uforudsigelig. Grænserne til Mali er lukkede. Der er udgangsforbud mellem kl 21 og 05, som bør respekteres. Der opfordres til øget forsigtighed.

OBS (18.08.2020 14:21)

MALI/BAMAKO: Igangværende mytteri i hæren og nationalgarden og muligt forsøg på statskup. Hold dig opdateret via lokale medier, og følg de lokale myndigheders anvisninger. Husk at hente vores app Rejseklar og tilmeld dig Danskerlisten: https://danskerlisten.um.dk/

Rejsevejledning - Mali

Abonnér
Rejsevejledning gældende fra: 20.08.2020

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Bamako som følge af COVID-19 og og den uforudsigelige situation efter statskuppet.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Vi fraråder alle rejser til:

Resten af landet som følge af den generelle sikkerhedssituation.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Bamako som følge af COVID-19 og den uforudsigelige situation efter statskuppet.

Den danske ambassade i Bamako har de seneste oplysninger om lokale restriktioner i Mali. Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Du bør løbende holde dig opdateret om udviklingen i Mali via den danske ambassade i Bamako, de lokale myndigheder og nyhedsmedierne. Du bør også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning og vores rejseråd i en tid med COVID-19.

Andre sikkerhedsrisici

Vi fraråder alle rejser til Mali (bortset fra Bamako, hvor vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser) som følge af statskuppet den 18. august 2020 og den generelle sikkerhedssituation i landet.

Der er undtagelsestilstand i Mali. Det betyder, at du fx kan se politi/militær i gaderne.

Hvis du alligevel vælger at rejse, bør du søge rådgivning fra et professionelt sikkerhedsfirma.

Risiko for terror

Der er en høj risiko for terror i Mali. Den kan være rettet mod vesterlændinge.

Militante, ekstremistiske grupper (bl.a. Al-Qaeda relaterede islamister) og bevæbnede kriminelle menes at have kapacitet til at udføre terrorangreb, kidnapninger og andre former for kriminalitet overalt i landet.

Terrorrisikoen er særlig stor i regionerne nord for Niger-floden (inkl. byerne Timbuktu, Gao og Kidal), grænseområdet til Mauretanien og til Burkina Faso (fra nord for byen Kayes, over Banamba og Segou til Koutiala) og i den nordøstlige del af Mopti-regionen (nord og øst for byen Konna inkl. Hombori).

I juni 2017 var der et angreb på turistresortet ”Le Campement” i udkanten af Bamako, hvor 5 blev dræbt og ca. 40 såret. I november 2015 var der et terrorangreb mod SAS Radisson Hotel i Bamako, hvor 22 mennesker blev dræbt. I maj og juni 2015 var der to væbnede angreb i byerne Misséni og Fakola i det sydlige Mali ved grænsen til Elfenbenskysten. I marts 2015 var et spise- og dansested i Bamako udsat for et terrorangreb. Fem mennesker blev dræbt og adskillige såret.

Myndighederne har gjort en indsats for at øge sikkerheden. De maliske sikkerhedsstyrker har bl.a. oprettet visse checkpoints i og omkring Bamako, især efter mørkets frembrud og i et vist omfang langs større veje i hele landet.

Angreb vil kunne ske uden varsel mod offentlige bygninger eller steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved politistationer, militære installationer, andre myndigheders bygninger, religiøse samlingssteder, turistattraktioner, supermarkeder, markeder, festivaller, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være meget forsigtig pga. risikoen for kriminalitet. Gadekriminalitet, som lomme- og tasketyverier, røverier og voldelige overfald er udbredt, især i byerne. I den nordlige og centrale del af landet samt langs grænserne til nabolandene er der udbredt organiseret kriminalitet og landevejsrøverier og bilkapringer kan forekomme.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem i en sikkerhedsboks på hotellet. Det gælder også vigtige dokumenter. Vær forsigtig, hvis du har din smartphone eller pc fremme på offentlige steder pga. risiko for tyveri.

Hvis du bliver udsat for røveri eller overfald, bør du lade være med at gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden. Kriminelle kan være bevæbnede og på stoffer.

Når det er mørkt, bør du ikke færdes til fods og ikke opholde dig på øde steder.

Der er en høj risiko for kidnapning af vesterlændinge i det centrale og nordlige Mali, men også en risiko i Bamako.

Seksuelle overgreb er sjældne, men de kan være rettet mod turister.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer, og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at kriminelle tilsætter bedøvende stoffer og begår tyveri eller overgreb.

Hold altid øje med dit kreditkort. Brug ikke en hæveautomat hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden. Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt. Den politiske situation er meget skrøbelig. Situationen kan ændre sig med kort varsel.

I landets centrale, nordlige og nordvestlige regioner og i grænseområderne til Mauretanien, Burkina Faso og Niger er der ofte sammenstød mellem væbnede grupper og terrorangreb.

Der er risiko for landminer, hvor de væbnede grupper er mest aktive.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er regntid i perioden maj - oktober. Der kan ske oversvømmelser og jordskred.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler er ofte i dårlig stand, og mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Der sker mange alvorlige ulykker.

I de større byer bør du altid køre med låste døre og oprullede vinduer pga. risikoen for kriminalitet. Skjul værdigenstande.

Vær forsigtig med at hidse dig op i trafikken. Uenigheder med andre bilister kan udvikle sig voldeligt.

Ved checkpoints bør du altid følge myndighedernes instruktioner.

Kørsel med offentlig transport, fx busser, er forbundet med risiko, fordi de ofte er indblandet i ulykker. Der er risiko for kriminalitet, herunder landevejsrøverier.

Du bør undgå at kørsel uden for de større byer, når det er mørkt. Der er risiko for ulykker og landevejsrøverier.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer, fx bestilt fra officielle taxaholdepladser, et hotel eller et taxaselskab. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Malis befolkning er langt overvejende muslimsk og følger islamiske skikke og normer.

Når du rejser i Mali, er du underlagt malisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere, ligesom der kan være forventninger om korruption.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Kvinder bør klæde sig konservativt. Turister bør altid være meget opmærksomme på deres påklædning ved religiøse helligdomme og især under ramadanen.

Du må ikke fotografere eller filme militære installationer eller regeringsbygninger. Hvis du gør det, risikerer du at blive anholdt.

Homoseksualitet eksisterer ikke i lovgivningen og er dermed ikke forbudt, men homoseksuelle bør undgå fysiske kærtegn og opmærksomhed på offentlige steder. Du kan risikere chikane.

I Mali er det officielle sprog fransk og der tales en række lokale sprog. Myndighederne og befolkningen taler og forstår meget sjældent engelsk.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-malisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær hjælp) over for Mali, hvis ikke Mali går med til det.

Hvis du har dansk-malisk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Mali, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de maliske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent, eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Vær opmærksom på at hvis du vælger at rejse til de områder, hvor vi fraråder rejser, har ambassaden meget begrænset mulighed for at hjælpe dig, hvis du kommer i en nødsituation.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du bør altid have dit pas på dig og have en kopi af dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Mali er af ringe standard, især uden for de store byer. Der findes acceptable privathospitaler i Bamako.

Akut læge- og ambulanceassistance er meget begrænset.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en private rejseforsikring, før du rejser til Mali.

I Mali er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade i Mali på ambassadens hjemmeside.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Mali under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Malis ambassade i Berlin, der dækker Danmark, for yderligere information.

Læs også rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Mali er senest opdateret den 20. august 2020 med oplysninger om situationen efter statskuppet den 18. august 2020.


 

Kort over Mali

HENT APP’EN REJSEKLAR

DANSKERLISTEN

Tilmeld dig - for din sikkerheds skyld!

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning