Spring til indhold

OBS (31.08.2020 14:25)

SRI LANKA: Vi fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Sri Lanka på grund af coronavirus/COVID-19. Sri Lanka står ikke på EU’s liste over lande uden for EU og Schengenområdet, som det kan overvejes at åbne for. EU’s liste opdateres hver 14.dag. Når et land kommer på EU’s liste vurderer de danske myndigheder ud fra et forsigtighedsprincip, om der kan åbnes for landet ud fra en sundhedsfaglig vurdering af COVID-19 situationen. Hvis du kommer hjem fra en rejse til Sri Lanka, opfordres du fortsat til at blive hjemme i 14 dage.

Rejsevejledning - Sri Lanka

Abonnér
Rejsevejledning gældende fra: 13.07.2020

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Hele landet

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Sri Lanka som følge af COVID-19.

Den danske ambassade i New Delhi har de seneste oplysninger om lokale restriktioner i Sri Lanka. Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Du bør løbende holde dig opdateret om udviklingen i Sri Lanka via den danske ambassade i New Delhi, de lokale myndigheder og nyhedsmedierne. Du bør også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning og vores rejseråd i en tid med COVID-19.

Andre sikkerhedsrisici

Hvis du rejser til Sri Lanka, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed pga. risikoen for terror og en ustabil sikkerhedssituation.

Den 21. april 2019 sprang der flere bomber på hoteller og ved kirker i Sri Lanka. Der var mange dræbte og tilskadekomne som følge af eksplosionerne, heraf mange udlændinge.

Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange vestlige turister. Du bør være forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være ved offentlige bygninger, religiøse samlingssteder, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Hvis du skal rundt i landet, bør du sikre dig, at den planlagte rute er farbar – forhør dig hos bus-/togselskab.

Risiko for terror

Den 21. april 2019 sprang der flere bomber på hoteller og ved kirker i Sri Lanka. Eksplosionerne fandt sted i både det centrale Colombo og andre steder i landet. Angrebene er betegnet som terror af de lokale myndigheder. Der var mange dræbte og tilskadekomne som følge af eksplosionerne, heraf mange udlændinge.

Terrorister vil kunne forsøge at gennemføre terrorangreb overalt i verden. Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved offentlige bygninger, kirker, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være forsigtig pga. risikoen for kriminalitet. Lomme- og tasketyverier, røverier og voldelige overfald sker især i de store byer og på turiststeder. Vær opmærksom på steder, hvor der er mange mennesker, fx hvis du kører med offentlig transport.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre genstande af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem sikkert, fx i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig hvis du har din smartphone eller pc fremme på offentlige steder pga. risikoen for tyveri.

Seksuelle overgreb og sexchikane mod kvinder er udbredt, også på turiststeder. Kvinder bør undgå at færdes alene på øde steder, når det er mørkt.

I nattelivet bør du selv købe dine drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

Brug ikke en hæveautomat hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden. Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske.

Hvis du benytter WiFi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt. Sammenstød mellem forskellige politiske grupper og myndighederne kan ske fx i forbindelse med valg.

Der er risiko for landminer i den nordlige og den nordøstlige del af landet. Der er ikke altid opsat advarselsskilte om minefare, men hvor der er, bør du tage dem meget alvorligt. Du bør være forsigtig og ikke færdes uden for etablerede veje og stier.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

For mere information se hjemmesiden for The Daily Mirror og Adaderana.

Naturkatastrofer

Der er monsunregn fra december til marts i det nordøstlige Sri Lanka. I den sydvestlige del af landet er monsunsæsonen fra maj - oktober. Der kan ske store oversvømmelser og jordskred.

Der er risiko for cykloner og tsunamier.

Myndighedernes kapacitet til at håndtere en større katastrofe er begrænset.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle situation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger og tage advarsler alvorligt.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Vejrudsigt findes på hjemmesiden for Sri Lanka Department of Meteorology.

For opdateringer om naturkatastrofer, se hjemmesiden for Disaster Management Centre of Sri Lanka.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de større byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Vejene er i dårlig stand især uden for byerne. Mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Du kan ikke altid regne med, at færdselsregler bliver overholdt. Der sker mange ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Busser og tuktukker er ofte indblandet i ulykker.

Der har været flere alvorlige togulykker i de senere år.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Kvinder bør været forsigtige, hvis de kører alene i offentlig transport og taxa, når det er mørkt pga. risiko for sexchikane og overgreb.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Sri Lanka, er du underlagt srilankansk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika - selv i små mængder - er strengt forbudt og straffes hårdt.

Du bør ikke fotografere eller filme militære anlæg, regeringsbygninger og biler, der tilhører højtstående personer.

Undgå at fotografere eller filme statuer eller billeder af Buddha. Det opfattes som en mangel på respekt for buddhismen. Motiver af Buddha på tøj eller som synlig tatovering kan føre til fængsling og udvisning.

Du bør tildække skuldre og knæ, samt tage skoene af ved besøg i templer.

Homoseksualitet er forbudt. Du bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-srilankansk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Sri Lanka, hvis Sri Lanka ikke går med til det.

Hvis du har dansk-srilankansk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Sri Lanka, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de srilankanske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID, da du ellers risikerer at blive anholdt. Du bør altid have dit pas på dig og have en kopi af dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Sri Lanka er af ringe standard, især uden for de store byer. Der findes privathospitaler i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Sri Lanka.

I Sri Lanka er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt

Der er ingen dansk ambassade i Sri Lanka. Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade i New Delhi og til det danske konsulat i Sri Lanka på ambassadens hjemmeside.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Sri Lanka under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Sri Lankas ambassade i Stockholm, der dækker Danmark, for yderligere information.

Læs også rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Sri Lanka er senest opdateret den 13. juli 2020 med redaktionelle ændringer i afsnittet Generel anbefaling. Der er ikke foretaget ændringer af sikkerhedsniveauet.

Kort over Sri Lanka

HENT APP’EN REJSEKLAR

DANSKERLISTEN

Tilmeld dig - for din sikkerheds skyld!

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning