Spring til indhold

OBS (06.04.2020 18:19)

SRI LANKA: Udenrigsministeriet har i dag besluttet at forlænge perioden, hvor vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele verden frem til og med 10. maj. Det gør vi som en del af regeringens samlede indsats for at begrænse spredningen af COVID-19. Både for at undgå at danske rejsende tager smitten med hjem til Danmark og for at undgå, at danske rejsende medbringer smitten til andre lande. Samtidig er der i mange lande indført strenge rejserestriktioner, og mange fly- og andre transportforbindelser er indstillet. Det gør det vanskeligt at være rejsende, og det kan gøre det svært at komme hjem igen til Danmark. Er du allerede i udlandet som rejsende, bør du rejse hjem hurtigst muligt i dialog med sit fly-, rejse- eller forsikringsselskab. Udenrigsministeriet arbejder fortsat hårdt på at hjælpe danske rejsende hjem til Danmark. Har du brug for rådgivning eller hjælp til at rejse hjem til Danmark, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +4533921112)

OBS (04.04.2020 12:20)

SRI LANKA: SriLankan Airlines har annonceret, at de indstiller alle deres passagerflyvninger mellem d. 8.-21. april 2020. Der er på nuværende tidspunkt få andre kommercielle muligheder for udrejse (f.eks. Qatar Airways), og mulighederne formindskes hastigt. Hvis du opholder dig i Sri Lanka og ønsker at rejse til Danmark, opfordres du til hurtigst muligt at booke en plads på de kommercielle fly ud af Sri Lanka. Flyforbindelserne ud af Sri Lanka kan aflyses med kort varsel. Ligeledes kan lufthavnen lukke med kort varsel. Derfor anbefales det, at du løbende holder dig orienteret gennem dit rejse-, forsikrings- og flyselskab samt på den danske ambassade i New Delhis hjemmeside https://indien.um.dk/ For at Udenrigsministeriet bedst kan hjælpe dig, hvis du strander i Sri Lanka, er det vigtigt, at du hurtigst muligt udfylder det specifikke link til Udenrigsministeriets krisedatabase, som blev udsendt på Udenrigsministeriets danskerliste for Sri Lanka på e-mail og SMS den 26. marts 2020. Har du forladt Sri Lanka og er tilmeldt Danskerlisten, vil vi bede dig om at framelde dig i vores app Rejseklar.

OBS (28.03.2020 15:13)

SRI LANKA: Hvis du befinder dig i Sri Lanka og ønsker at rejse hjem til Danmark, bør du benytte dig af mulighederne nu. Sri Lankan Airlines har fortsat flyafgange fra Colombo til London, og Qatar Airways har fra Colombo til Doha. Fra både London og Doha er der fortsat videre forbindelser til København. Flybilletter kan købes ved at kontakte flyselskaberne direkte. Vi kan ikke garantere, at der er plads på flyene. Flyforbindelserne ud af Sri Lanka kan aflyses med kort varsel. Hvis du har brug for yderligere rådgivning, er du velkommen til at kontakte vores hotline for Asien (+45 3392 1344 / coronaasien@um.dk) Hvis du ikke allerede har gjort det, bedes du tilmelde dig danskerlisten her: https://danskerlisten.um.dk/ Har du forladt Sri Lanka og er tilmeldt Danskerlisten, vil vi bede dig om at framelde dig i vores app Rejseklar.

OBS (22.03.2020 21:45)

SRI LANKA: Udenrigsministeriet har taget initiativ til en Facebook-gruppe, hvor danskere i udlandet kan finde og hjælpe hinanden. Mange fastboende har tilbudt hjælp – har du som rejsende brug for hjælp? Så skriv i gruppen her: https://www.facebook.com/groups/danskereglobalt/ Initiativet er et supplement til Udenrigsministeriets arbejde for at hjælpe strandede danskere i hele verden, en indsats som vi selvfølgelig fortsætter på højtryk.

Rejsevejledning - Sri Lanka

Abonnér
Rejsevejledning gældende fra: 21.03.2020

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Hele landet.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til hele verden, herunder Sri Lanka. Det gør vi, fordi mange lande i øjeblikket indfører omfattende restriktioner med kort varsel for at forebygge smittespredning med coronavirus/COVID-19. Restriktioner omfatter i flere lande ind- og udrejserestriktioner, udgangsforbud o. lign.

Den danske ambassade i New Delhi har de seneste oplysninger på sin hjemmeside om myndighedernes restriktioner i Sri Lanka og mulighederne for at rejse hjem til Danmark. Flere fly-, færge-, bus-, og togforbindelser bliver aflyst eller indstillet. Det kan gøre det meget svært at komme hjem til Danmark. Ambassadens hjemmeside opdateres løbende.

Alle danskere, der i øjeblikket rejser i udlandet og ønsker at komme hjem, opfordres derfor til at gøre det nu. Du bør undersøge mulighederne for at udrejse i dialog med dit rejse-, fly- og/eller forsikringsselskab.

Denne opfordring gælder ikke for danskere, der er fastboende i udlandet. Har du din hverdag i udlandet, er opfordringen, at du følger anbefalinger og anvisninger fra lokale myndigheder.

Du bør følge de lokale myndigheders anvisninger og løbende holde dig opdateret om udviklingen via ambassadens hjemmeside, de lokale myndigheder og nyhedsmedier.

Danske grænser vil ikke blive lukket for danske statsborgere eller andre personer, der bor i Danmark.

Du bør følge Sundhedsstyrelsens råd. Du kan også læse mere om udviklingen i COVID-19 i udlandet hos Statens Serum Institut.

Du kan læse mere om danske myndigheders tiltag på www.coronasmitte.dk.

Du bør udvise stor forsigtighed pga. risikoen for terror og en ustabil sikkerhedssituation.

Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange vestlige turister. Du bør være forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være ved offentlige bygninger, religiøse samlingssteder, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Den 21. april 2019 sprang der flere bomber på hoteller og ved kirker i Sri Lanka. Der var mange dræbte og tilskadekomne som følge af eksplosionerne, heraf mange udlændinge.

Risiko for terror

Den 21. april 2019 sprang der flere bomber på hoteller og ved kirker i Sri Lanka. Eksplosionerne fandt sted i både det centrale Colombo og andre steder i landet. Angrebene er betegnet som terror af de lokale myndigheder. Der var mange dræbte og tilskadekomne som følge af eksplosionerne.

Terrorister vil kunne forsøge at gennemføre terrorangreb overalt i verden. Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved offentlige bygninger, kirker, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

 

Kriminalitet

Du bør være forsigtig pga. risikoen for kriminalitet. Lomme- og tasketyverier, røverier og voldelige overfald sker især i de store byer og på turiststeder. Vær opmærksom på steder, hvor der er mange mennesker, fx hvis du kører med offentlig transport.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre genstande af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem sikkert, fx i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig hvis du har din smartphone eller pc fremme på offentlige steder pga. risikoen for tyveri.

Seksuelle overgreb og sexchikane mod kvinder er udbredt, også på turiststeder. Kvinder bør undgå at færdes alene på øde steder, når det er mørkt.

I nattelivet bør du selv købe dine drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

Brug ikke en hæveautomat hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden. Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske.

Hvis du benytter WiFi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt. Sammenstød mellem forskellige politiske grupper og myndighederne kan ske fx i forbindelse med valg.

Der er risiko for landminer i den nordlige og den nordøstlige del af landet. Der er ikke altid opsat advarselsskilte om minefare, men hvor der er, bør du tage dem meget alvorligt. Du bør være forsigtig og ikke færdes uden for etablerede veje og stier.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

For mere information se hjemmesiden for The Daily Mirror og Adaderana.

Naturkatastrofer

Der er monsunregn fra december til marts i det nordøstlige Sri Lanka. I den sydvestlige del af landet er monsunsæsonen fra maj - oktober. Der kan ske store oversvømmelser og jordskred.

Der er risiko for cykloner og tsunamier.

Myndighedernes kapacitet til at håndtere en større katastrofe er begrænset.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle situation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger og tage advarsler alvorligt.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Vejrudsigt findes på hjemmesiden for Sri Lanka Department of Meteorology.

For opdateringer om naturkatastrofer, se hjemmesiden for Disaster Management Centre of Sri Lanka.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de større byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Vejene er i dårlig stand især uden for byerne. Mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Du kan ikke altid regne med, at færdselsregler bliver overholdt. Der sker mange ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Busser og tuktukker er ofte indblandet i ulykker.

Der har været flere alvorlige togulykker i de senere år.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Kvinder bør været forsigtige, hvis de kører alene i offentlig transport og taxa, når det er mørkt pga. risiko for sexchikane og overgreb.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Sri Lanka, er du underlagt srilankansk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika - selv i små mængder - er strengt forbudt og straffes hårdt.

Du bør ikke fotografere eller filme militære anlæg, regeringsbygninger og biler, der tilhører højtstående personer.

Undgå at fotografere eller filme statuer eller billeder af Buddha. Det opfattes som en mangel på respekt for buddhismen. Motiver af Buddha på tøj eller som synlig tatovering kan føre til fængsling og udvisning.

Du bør tildække skuldre og knæ, samt tage skoene af ved besøg i templer.

Homoseksualitet er forbudt. Du bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-srilankansk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Sri Lanka, hvis Sri Lanka ikke går med til det.

Hvis du har dansk-srilankansk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Sri Lanka, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de srilankanske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID, da du ellers risikerer at blive anholdt. Du bør altid have dit pas på dig og have en kopi af dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Sri Lanka er af ringe standard, især uden for de store byer. Der findes privathospitaler i de større byer.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Sri Lanka.

I Sri Lanka er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt

Der er ingen dansk ambassade i Sri Lanka. Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade i New Delhi og til det danske konsulat i Sri Lanka på ambassadens hjemmeside.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Sri Lanka under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Sri Lankas ambassade i Stockholm, der dækker Danmark, for yderligere information.

Læs også rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for hele verden er senest opdateret den 21. marts 2020, herunder for Sri Lanka. Det er foretaget substantielle ændringer i afsnittet Generel anbefaling. Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Kort over Sri Lanka

HENT APP’EN REJSEKLAR

DANSKERLISTEN

Tilmeld dig - for din sikkerheds skyld!

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning