Spring til indhold

OBS (22.10.2020 16:05)

SVERIGE: Rejsevejledningen for Sverige er opdateret: Vi fraråder nu også alle ikke-nødvendige rejser til regionerne Norrbotten, Skåne, Sörmland og Västra Götaland i tillæg til regionerne Blekinge, Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kronoberg, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro og Östergötland, fordi disse regioner ikke opfylder kriterierne for lave smittetal i modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande. Du kan læse mere hos Statens Serum Institut: https://bit.ly/2SECGcO Hvis du allerede i dag opholder dig i Norrbotten, Skåne, Sörmland eller Västra Götaland, kan du blive, indtil din ferie er slut. Du bør dog være særligt opmærksom på at følge vores rejseråd i en tid med COVID-19 for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus/COVID-19: https://bit.ly/30NaxVv Du bør derudover lade dig teste for COVID-19 efter hjemkomst, men du opfordres ikke til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage efter hjemkomst. Den danske ambassade i Stockholm har de seneste oplysninger om lokale restriktioner i Sverige: https://bit.ly/3iJ40RT Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger. Hvis du fra i dag vælger at rejse til regionerne, hvortil vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser, opfordres du kraftigt til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer for selvisolation i 14 dage efter hjemkomst https://bit.ly/3nnMnKS Rejsevejledningen for de regioner i Sverige, som ikke er nævnt ved navn ovenfor, er uændret, hvilket vil sige gul (vær ekstra forsigtig). Erhvervsrejser er ofte nødvendige rejser, og erhvervsrejsende kan i så fald godt rejse til et land eller en region, som er orange. Læs vores rejseråd til erhvervsrejser: https://bit.ly/2Ff3ltO og hold dig opdateret om lokale rejserestriktioner: https://bit.ly/3iJ40RT

Rejsevejledning - Sverige

Abonnér
Rejsevejledning gældende fra: 22.10.2020

Vær ekstra forsigtig:

Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten og Västernorrland og samt ophold i egen ødegård eller lignende og transit i de regioner, der er nævnt i den orange bjælke nedenfor.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:

Blekinge, Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland, Örebro og Östergötland undtagen ophold i egen ødegård eller lignende og transit.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Fold alle afsnit udFold alle afsnit sammen

Generel anbefaling

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til regionerne Blekinge, Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Västra Götaland, Örebro og Östergötland, fordi regionerne ikke opfylder kriterierne for lave smittetal i modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande.

Du kan læse mere hos Statens Serum Institut.

Regionerne Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten og Västernorrland opfylder kriterierne. Hvis du rejser til disse regioner, bør du være ekstra forsigtig for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus/COVID-19.

Du udviser ekstra forsigtighed ved bl.a. at følge vores rejseråd i en tid med COVID-19.

Hvis du tager ophold i din egen ødegård eller lignende, og hvis du følger rejserådene, kan du rejse til regioner i Sverige, hvortil vi ellers fraråder alle ikke-nødvendige rejser. Du kan også rejse i transit igennem disse regioner, hvis du følger rejserådene.

Hvis du rejser til Sverige, bør du også orientere dig om lokale restriktioner forud for rejsen. Den danske ambassade i Stockholm har de seneste oplysninger om lokale restriktioner i Sverige. Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Erhvervsrejser er ofte nødvendige rejser, og erhvervsrejsende kan i så fald godt rejse til et land eller en region, som er orange. Det er op til den enkelte virksomhed og medarbejder at vurdere, om en erhvervsrejse er en nødvendig rejse. Vi opfordrer til, at virksomhederne og deres medarbejdere følger Udenrigsministeriets særlige rejseråd til erhvervsrejser og holder sig opdateret om lokale restriktioner hos den danske ambassade i Stockholm.

Du bør løbende holde dig orienteret om udviklingen i Sverige via den danske ambassade i Stockholm, de lokale myndigheder og nyhedsmedierne.

Du bør også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres omfattende restriktioner i Sverige, eller hvis rejsevejledningen skifter farve.

Du kan læse mere om coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd til forebyggelse af smittespredning. 

Risiko for terror

Der er en middel risiko for terror i Sverige.

Den 7. april 2017 blev 5 mennesker dræbt i et terrorangreb på den befærdede gågade Drottninggatan i Stockholm.

Terrorister vil kunne forsøge at gennemføre terrorangreb. Angreb vil kunne ske på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

For mere information, se de svenske myndigheders kriseinformation.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet i Sverige er forholdsvis lav, men er højere i Region Skåne end i resten af landet.

Antallet af skuddræbte er steget i de seneste år og har fået betydelig opmærksomhed i Sverige. Særligt i forstæder til Stockholm, Göteborg og Malmö.

De fleste skyderier er relateret til bandekriminalitet.

Vær opmærksom på gadekriminalitet som fx lomme- og tasketyverier.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkervarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavne, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via lokale myndigheder, nyhedsmedier og dit rejsebureau.

Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis lav.

I bjergområder er der risiko for stenskred. Der kan være risiko for laviner om vinteren.

Der er risiko for skovbrande i sommermånederne.

Du bør altid holde dig opdateret og orienteret om vejrsituationen, når du bevæger dig ud i naturen. Situationen kan hurtigt ændre sig, især i bjergområderne. Tag advarsler alvorligt. 

Du kan holde dig opdateret om situationen via lokale myndigheder, nyhedsmedier og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Find information om vejret i Sverige og hent vejr app’en SMHI til din smartphone.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

For mere information, se hjemmesiden for de svenske beredskabsmyndigheder.

Transport

Du bør være opmærksom i trafikken på samme måde, som du ville være i Danmark.

Det er påbudt at køre med vinterdæk i Sverige i perioden fra 1. december til 31. marts, når det er vintervejr med lave temperaturer og sne, is eller vand på vejbanen. Kravet gælder alle typer af motorkøretøjer samt trailere og campingvogne. Læs mere om påbuddet hos de svenske myndigheder.

Offentlig transport fungerer godt.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Sverige, er du underlagt svensk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Handel med og besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Vær opmærksom på at reglerne for, om du må drikke alkohol på offentlige steder, kan være forskellige rundt om i landet.

Mere information om svensk lovgivning kan findes på svensk politis hjemmeside.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-svensk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Sverige, hvis Sverige ikke går med til det. 

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du kan blive bedt om at skulle vise gyldigt billed-ID, fx pas eller kørekort, når du rejser ind i Sverige. Du kan læse mere om grænsekontrollen på svensk politis hjemmeside.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Sverige er af god standard.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

For mere information om sundhedsforhold, se hjemmesiden for de svenske sundhedsmyndigheder.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Sverige.

Læs mere om rejseforsikringer.

Du kan anvende dit blå EU-sygesikringskort i Sverige. Kortet er dog ikke et alternativ til en privat rejseforsikring.

Læs om det blå EU-sygesikringskort hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Du kan anvende dit gule sundhedskort i Sverige sammen med billedlegitimation. Kortet er dog ikke et alternativ til en privat rejseforsikring.

Læs mere om det gule sundhedskort hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kontakt

Kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Sverige.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Sverige under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Sveriges Ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Du kan finde Danske Sømands- og Udlandskirker i Sverige.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Sverige er senest opdateret den 22. oktober 2020 med en ændring af sikkerhedsniveauet for regionerne Norrbotten, Skåne, Sörmland og Västra Götaland, som hæves fra gul (vær ekstra forsigtig) til orange (vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser), fordi regionerne ikke opfylder kriterierne for lave smittetal i modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande. Vi fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til regionerne Blekinge, Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kronoberg, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro og Östergötland. Sikkerhedsniveauet for de resterende regioner forbliver gul (vær eksta forsigtigg), fordi disse regioner opfylderne kritererne. Der er foretaget tilsvarende ændringer i afsnittet Generel anbefaling.

Kort over Sverige

HENT APP’EN REJSEKLAR

DANSKERLISTEN

Tilmeld dig - for din sikkerheds skyld!

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.

Rejsevejledning