Den 23. september mødes verdens stats- og regeringsledere til klimatopmøde i New York. Beskeden fra generalsekretæren er klar: Kom ikke med taler, kom med handling. Danmark har ledende rolle på energiomstilling.
Der er kun gode argumenter for at investere i omstillingen til grøn energi. I filmen ”The Biggest No-brainer in the History of the World” fortæller Nikolaj Coster-Waldau om alle de fordele, der er ved grøn omstilling. Coster-Waldau er goodwill-ambassadør for FN og personligt engageret i klimakrisen, særligt i forhold til Grønland.
Global klimahandling er en topprioritet for Danmark
Det er en bunden opgave for verdenssamfundet at adressere klimaforandringerne, og det haster. Vi har kun 11 år til at indfri målene i Parisaftalen.
På FN’s generalsekretærs klimatopmøde i New York den 23. september 2019 skal verdens lande, byer, virksomheder, investorer og civilsamfund komme med konkrete løsninger og være med til at hæve klimambitionerne. Klimatopmødet er en vigtig mulighed for at Danmark kan gå forrest for at sikre global klimahandling.
Hvad skal der ske i New York?
Stats- og regeringsledere forventes at byde ind med deres målsætninger for reduktion af drivhusgasser samt konkrete planer for at nå dem. Lande, virksomheder, organisationer og investorer har frem mod topmødet udviklet en række konkrete initiativer, som vil blive præsenteret.
FN’s generalsekretær, António Guterres, har frem mod topmødet nedsat ni handlingsspor, som tilsammen er afgørende for at adressere klimakrisen: Reduktion af udledninger, finansiering, global energitransition, omlægning af industri, mobilisering af unge, sociale aspekter, naturbaserede løsninger, byer og lokal handling samt modstandskraft og klimatilpasning.
Læs mere om FN’s klimatopmøde her: https://www.un.org/en/climatechange/index.shtml
Danmarks rolle på klimatopmødet
FN’s generalsekretær har bedt Danmark om at påtage sig en ledende rolle for et af handlingssporene på topmødet – energiomstillingssporet. Sammen med Etiopien og organisationen Sustainable Energy for All (SEforALL) skal Danmark lede indsatsen med at fremme global omstilling til bæredygtig energi.
Danmark har derfor været med i spidsen for at udvikle en række konkrete initiativer inden for energiomstilling, som vil blive præsenteret på topmødet.
I New York vil Danmark være repræsenteret ved statsministeren, udenrigsministeren, udviklingsministeren og klima-, energi- og forsyningsministeren sammen med en delegation af både danske virksomheder, politikere og civilsamfundsrepræsentanter.
Danmark vil – både på topmødet og fremadrettet – arbejde for at øge investeringer i grøn energi i både vækstøkonomier og de mindst udviklede lande. Samtidig skal vi sikre, at ingen efterlades på perronen, blandt andet ved at øge adgang til elektricitet for de 840 millioner mennesker, som verden over lever uden.
Læs mere om Danmarks klimapolitiske retning i den politiske forståelse mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og
Enhedslisten.