Spring til indhold

Georgien, Moldova og Ukraine knytter tættere bånd til EU

27.06.2014  18:38
Georgien, Moldova og Ukraine har i dag underskrevet associerings- og frihandelsaftaler med EU og EU’s medlemslande. De nye aftaler vil bidrage til at intensivere det økonomiske og politiske samarbejde.

Georgien, Moldova og Ukraine har i dag underskrevet associerings- og frihandelsaftaler med EU og EU’s medlemslande. De nye aftaler vil bidrage til at intensivere det økonomiske og politiske samarbejde.

Udenrigsminister Martin Lidegaard udtaler:

”Jeg er glad for, at EU og Ukraine, Georgien og Moldova i dag har besluttet at arbejde tættere sammen. Aftalerne er en milepæl i de tre landes nyere historie og i EU's forhold til landene og de østlige partnere. Ukraine, Georgien og Moldova har brug for Danmarks og EU’s fulde støtte til deres reformvej. Samtidig har EU klart sagt til Rusland, at EU’s beslutning ikke er et nulsumsspil eller vendt mod Rusland.”

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

”Aftalerne giver nye muligheder for dansk erhvervsliv, som med et styrket engagement i disse lande vil kunne bidrage til økonomisk vækst og beskæftigelse, hvilket vil understøtte en stabil og bæredygtig udvikling. Vi vil også fortsat bruge vores udviklingsindsatser i Georgien, Moldova og Ukraine til at styrke gennemførelsen af de kommende reformer. De tre lande sender i dag et vigtigt signal om, at de ønsker tættere bånd til EU, og det skal vi bakke op om både gennem vores erhvervs- og udviklingssamarbejde.”

Baggrund
Associerings- og frihandelsaftalerne indeholder en politisk del og en økonomisk del. Den politiske del forpligter landene til en række reformer inden for blandt andet demokrati og retsvæsen. Den økonomiske del giver landene og deres virksomheder adgang til de 500 mio. forbrugere i EU’s indre marked ved blandt andet at harmonisere standarder og fjerne told. Disse dele har en indfasningsperiode på op til 10 år, afhængigt af området.

Danmark støtter gennem udviklingssamarbejdet under naboskabsprogrammet aktiviteter i både Georgien, Moldova og Ukraine.

For yderligere information kontakt:
Lars Peter Levy, presserådgiver for udenrigsministeren, tlf.: 41904124
Frej Jackson, presserådgiver for handels- og udviklingsministeren, tlf.: 29724477