Spring til indhold

Prins Joachim og Per Vers præsenterer årets U-landskalender

05.10.2015  15:15
Eleverne på Ørestads Skole var de første, der modtog dette års U-landskalender.

""
Julen rykkede lidt nærmere i dag, da Børnenes U-landskalender 2015 blev præsenteret for hundredevis af glade børn på Ørestad Skole.

Her var blandt andre H.K.H. Prins Joachim, rapperen Per Vers og DR Ultra-vært Joakim Ingversen med til lanceringen af U-landskalenderen, som DR og Danida har lavet i fællesskab siden 1962. Kalenderen er i handlen fra denne uge.

”Jeg er lige så spændt som juleaften,” sagde H.K.H. Prins Joachim, da prinsen modtog årets U-landskalender pakket ind som en julegave og gik i gang med at åbne den.

H.K.H. Prins Joachim var til stede som protektor for CARE Danmark. Overskuddet fra Børnenes U-landskalender går i år til CARE Danmarks projekt i Nepal, der gavner Himalayas bjergbørn og blandt andet skal sikre uddannelse og sund mad til børn i tre af Nepals fattigste bjergdistrikter.

""

Det beløb, der samles ind ved salget af kalenderen, suppleres med et ekstra bidrag fra Danida, så det samlede beløb, som går til årets projekt bliver omkring 8-10 millioner kr.

”Jeg husker fra dengang, jeg var barn, hvordan jeg i december åbnede låger i Børnenes U-landskalender og fulgte med i julekalenderen i fjernsynet. Nu åbner jeg ikke selv kalenderen mere, men det gør mine to yngste børn Henrik og Athena, og det er ikke kun os, som bliver glade over at åbne kalenderen,” sagde H.K.H Prins Joachim og fortsatte:

”Puja på 10 år i Nepal er en af dem, der får glæde af, at vi åbner u-landskalenderen i Danmark. Hun bor på en af verdens højeste bjerge, og hendes familie laver tæpper,” forklarede H.K.H. Prins Joachim.

Puja og andre familier i Nepals bjerge bor i omkring 4000 meters højde. Om vinteren bliver der meget koldt, og familierne er tvunget til at vandre ned af bjerget for at sikre sig selv og familiens dyr mad. Mens de er væk fra landsbyen, bliver børnene taget ud af skolen, og når familierne vender tilbage, er eksamen ofte overstået eller lige rundt om hjørnet. Derfor ender mange børn med at droppe helt ud af skolen. CARE Danmarks projekt, som overskuddet fra U-landskalenderen i år går til, skal blandt andet være med til at sikre, at børnene får intensiv undervisning om sommeren, når familierne er tilbage, så de kan indhente det tabte.

100.000 skal bruge undervisningsmateriale

I forbindelse med pressemødet lancerede Danida også det fælles website om Nepal til alle danske børn 2015.u-landskalender.dk og det undervisningsmateriale, som omkring 100.000 skoleelever over hele landet skal have temauger om her i efteråret.

 ""

I centrum af materialet står årets bog, ’Det tredje øje’, der er skrevet af forfatteren Kim Langer, og som rapperen Per Vers har indlæst som lydbog. Han har også skrevet en rap til årets kalender, og den bød han også på foran de mange børn, Prins Joachim og pressen på Ørestad Skole.

I november kan børnene også møde de nepalesiske børn i programmer på både Ramasjang og DR Ultra. Bl.a. viser ’Ultra Nyt’ to dokumentarfilm om børnene i bjergene og om jordskælvet, der ramte landet tidligere i år. Ultra-vært Joakim Ingversen har også været afsted og besøge nogle af de børn, som årets overskud går til. Og på Ramasjang tager rejsebamsen Sofus de mindste med til Nepal.

Børnenes U-landskalender er til salg fra denne uge i supermarkeder, banker, boghandlere og legetøjsbutikker i hele landet.


Kontakt:
CARE Danmark: Marie Torp Christensen, pressemedarbejder, CARE Danmark: tlf. 27 57 73 49

DR: Redaktør Jan Dohrmann, DR Kommunikation og Presse, tlf. 28 15 43 96

Udenrigsministeriet: Poul Kjar, presserådgiver for Udenrigsministeren: tlf. 41 86 59 75 eller Maria Tarp, souschef, Public Diplomacy, Kommunikation og Presse: tlf. 41 38 16 63