Spring til indhold

Kofod på sin første rejse til Afrika: Vi skal undgå mareridt på Middelhavet

04.11.2019  09:24
Jeppe Kofod rejser i dag til Østafrika på sin første tur til kontinentet som udenrigsminister. 

”Den nye regering meldte ud allerede før valget, at vi vil arbejde for, at det internationale samfund går sammen om et markant løft af Afrika. Det arbejde er vi i gang med, og den her rejse bliver mit første skridt på vejen til at gentænke dansk Afrikapolitik. Det bliver en lang og grundig proces, som jeg ser frem til at arbejde videre med i de kommende måneder,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.


Kofod skal bruge rejsen til Kenya og Tanzania på at samle indtryk og skabe kontakt til afrikanske og internationale samarbejdspartnere. Regeringens Afrika-politik skal have fokus på irregulær migration og flygtninge, klimaforandringer, fred og sikkerhed samt handel og markedsmuligheder til gavn for beskæftigelsen.
”Vi skal prioritere og målrette den danske afrikapolitik dér, hvor vi kan gøre den største forskel. Vækst og økonomisk udvikling i Afrika er afgørende for, at Afrikas unge kan se en fremtid i deres egne lande og ikke føler sig nødsaget til at migrere. De unge afrikanere deler drømme med unge europæere om gode liv med gode jobs. Det er vigtigt, at vi hjælper med at indfri de drømme i Afrika, så drømmen om Europa ikke ender som et mareridt på Middelhavet,” siger Kofod og tilføjer, at målet er et nyt, aktivt og bredspektret partnerskab med de afrikanske lande.
I den kenyanske havneby Mombasa mødes Jeppe Kofod med Maersk, der står for mere end en tredjedel af fragten i Østafrikas handelsmæssige knudepunkt, og med det danskstøttede TradeMark East Africa, der arbejder for at fremme handel og konkurrencedygtighed.
”Det handler om at styrke fri, fair og bæredygtig handel i Afrika og mellem EU og de afrikanske lande. Vi skal støtte et afrikansk frihandelsområde og regional økonomisk integration. Og vi skal også styrke markedsmulighederne i Afrika for danske virksomheder.”
Kofod besøger også den kenyanske flåde, der bekæmper pirateri, smugling af mennesker, narkotika og våben. Og han har politiske samtaler og møder med civilsamfund om at forebygge radikalisering og bekæmpe voldelig ekstremisme, herunder terrororganisationen al-Shabaab.
”Vi ønsker at skabe et sikkert og trygt Danmark, og det kræver, at vi også engagerer os i kampen mod radikalisering og ekstremisme i Afrika. Men det er klart, at vi ikke kan løse udfordringerne alene. Det skal ske gennem solide partnerskaber mellem Europa og Afrika. Og derfor ser jeg også frem til på rejsen at mødes med en lang række afrikanske kollegaer i Tanzania til det nordisk-afrikanske udenrigsministermøde,” slutter udenrigsminister Jeppe Kofod.  


Kofods rejsekalender som udenrigsminister har i de første 3 måneder været booket op med besøg i europæiske hovedstader, Grønland samt FN’s Generalforsamling i New York. Men nu går turen til Østafrika, hvor kimen skal lægges til en ny dansk Afrikapolitik.

For yderligere presse:

Poul Kjar: +45 41865975