Spring til indhold

Kofod til stor Arktis-konference: Arktis er en høj prioritet for regeringen

10.10.2019  09:06
Udenrigsminister Jeppe Kofod rejser i dag til den største internationale Arktis-konference, Arctic Circle, på Island.

”Det har høj prioritet for mig - og for regeringen - at vi arbejder for at styrke indsatsen i Arktis og samarbejdet i Rigsfælleskabet. Derfor er det også meget vigtigt, at vi fra regeringens side prioriterer at være til stede i arktiske fora som Arctic Circle,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
 
Arctic Circle finder sted i Reykjavik med deltagelse på højt niveau fra de arktiske lande. I år deltager blandt andet statsministrene fra Island, Finland og Kim Kielsen fra Grønland, der er højniveaudeltagelse fra blandt andet USA, Rusland og Kina, men også den svenske kronprinsesse Victoria er med – og Danmark repræsenteres af udenrigsministeren. Herudover deltager op mod 2000 politikere, erhvervsfolk og forskere, der drøfter aktuelle emner om udviklingen i Arktis.
 
”Jeg skal mødes med mine kollegaer fra Grønland og Færøerne. Men også med erhvervsfolk, forskere og oprindelige folk, der alle indgår i dialogen om udviklingen af Arktis,” siger Jeppe Kofod.
 
Sikkerhedspolitik i Arktis er de seneste år rykket højt op på den internationale dagsorden, og det afspejler sig også i dagsordenen på Arctic Circle konferencen. Men Kofod advarer imod, at Arktis kun ses som en sikkerhedsudfordring.
 
”For de arktiske befolkninger og ikke mindst for Grønland handler det i høj grad om hverdagen. Det handler om bæredygtig økonomisk udvikling, om klima og levevilkår. Det er også de forhold, der bliver bærende i Kongerigets kommende nye arktiske strategi, og som skal udarbejdes i tæt samarbejde med Grønland og Færøerne,” siger Kofod.
 
Ifølge udenrigsministeren er målet at bidrage til en velstående og bæredygtig fremtid for indbyggerne i Arktis. Og Kofod benytter også konferencen til at lancere en innovationskonkurrence for unge i Arktis for netop at fremme de disse positive dagsordener.
 
Det sker i et partnerskab mellem Rigsfællesskabet og Island. Konkurrencen løber af stablen i 2020, og vinderne kan blive annonceret på næste års Arctic Circle.
 
Arctic Circle har eksisteret siden 2013 og finder sted hvert efterår i Reykjavik.
 
For yderligere presse. Poul Kjar, 41865975