Spring til indhold

Fem nordiske udenrigsministre fejrer 20 år som bofæller i Berlin

17.10.2019  05:59
Udenrigsminister Jeppe Kofod rejser i dag til Berlin, hvor han sammen med sine nordiske udenrigsministerkolleger skal mødes med den tyske udenrigsminister Heiko Maas.
Anledningen er 20-året for åbningen af det nordiske ambassadekompleks i Berlin, der huser ambassaderne for de fem nordiske lande.
 
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:
 
”Det glæder mig i dag at kunne markere 20-året for vores stærke nordiske samarbejde her i Berlin. Det fælles ambassadekompleks er et godt og konkret eksempel på styrken i det nordiske samarbejde. Efter genforeningen af Tyskland kunne vi i Berlin virkeliggøre ønsket om et samarbejde mellem de fem nordiske landes udenrigstjenester under samme tag. Byggeriet lagde grundstenen til det tætte nordiske samarbejde, som vi i dag har på ambassadeområdet.”
 
Ifølge Jeppe Kofod skaber det fysiske fællesskab optimale rammer for politisk samarbejde:
 
”Når man bor og arbejder sammen, så er det alt andet lige nemmere at tale med en samlet nordisk stemme. Det er et godt udgangspunkt for at styrke de i forvejen tætte relationer til vores gode nabo Tyskland.”
 
Det fællesnordiske ambassadekompleks, der i dag er et vartegn i Berlin, består af de fem nordiske ambassader samt et fælleshus med mødelokaler, auditorium, kantine, udstillingslokaler og den konsulære afdeling.
 
Berlin er den mest storstilede samlokalisering af nordiske ambassader noget sted i verden. Danske ambassader er pt. samlokaliseret 23 steder, hvoraf de 13 som Berlin er i nordisk regi.
 
Efter fejringen af jubilæet skal de seks udenrigsministre drøfte en række aktuelle udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål af fælles interesse.
 
På dagsordenen er bl.a. styrkelse af det nordisk-tyske udenrigspolitiske samarbejde, Rusland, Arktis, det transatlantiske forhold og udviklingen i Syrien.
 
For yderligere presse:
 
Anders Vestergaard Kaldan, 20592180