Spring til indhold

Ekspertpanel leverer anbefalinger til styrket indsats for dansk erhvervsliv i Kina

13.03.2019  07:00
Store vækstmarkeder fylder en stadig større del af den globale økonomi. Derfor besluttede udenrigsministeren i efteråret 2018 at styrke indsatsen for at hjælpe de danske virksomheder, som allerede er til stede eller har et ønske om at komme ind på de store vækstmarkeder.

Store vækstmarkeder fylder en stadig større del af den globale økonomi. Derfor besluttede udenrigsministeren i efteråret 2018 at styrke indsatsen for at hjælpe de danske virksomheder, som allerede er til stede eller har et ønske om at komme ind på de store vækstmarkeder. I november 2018 nedsatte udenrigsministeren det første ’Ekspertpanel for globale vækstcentre’. Panelet, som har fokuseret på Kina, fik til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan regeringen bedst understøtter dansk erhvervsliv i Kina. Ekspertpanelet offentliggør i dag sine anbefalinger til regeringen.
 

Udenrigsminister Anders Samuelsen udtaler:

”Det kinesiske marked rummer store muligheder for dansk erhvervsliv. Men det er også et svært marked. Derfor er det vigtigt, at vi ser på, hvordan vi kan blive endnu bedre til at hjælpe de danske virksomheder og være med til at skabe de bedst mulige vilkår for dem på det kinesiske marked.

Jeg ser frem til at se nærmere på panelets anbefalinger. Noget af det, jeg gerne vil sikre, er, at vi får et styrket fokus på de kommercielle muligheder i vores samarbejde med kinesiske myndigheder, at vi bliver endnu bedre til at hjælpe danske SMV’er, der vil ind på det kinesiske marked, og at vi sammen med EU arbejder strategisk og målrettet for at sikre mere ligeværdige konkurrencevilkår for vores virksomheder i Kina.”

Claus Hemmingsen, formand for Danish-Chinese Business Forum og Vice CEO, A.P. Møller – Mærsk A/S, udtaler:

”DCBF værdsætter udenrigsministerens initiativ og den åbne dialog, jeg som deltager har oplevet i panelet. DCBF står 100 procent bag anbefalingerne fra panelet, og vi er klar til, sammen med vore medlemmer, erhvervslivet og Udenrigsministeriet, at spille en særdeles aktiv rolle i det meget vigtige opfølgningsarbejde, der er påkrævet for at bringe anbefalingerne til handling. Vi ser specielt potentiale i yderligere samarbejde om ”Den Blandede Komité” samt arbejdet med at konkretisere rammerne for en Kina-tænketank.”

Baggrund:

Kina er i dag verdens næststørste økonomi og nærmer sig status som verdens største. Frem mod 2030 forventes Kina at stå for over 25 procent af den globale vækst. Samtidig efterspørger Kina i stigende grad løsninger og varer, som danske virksomheder kan levere; grønne løsninger, fødevarer, sundhed og produkter af høj kvalitet og godt design. Flere end 500 danske virksomheder er allerede til stede på det kinesiske marked, og mange har etableret produktion og flyttet store dele af deres værdikæde til Kina. Dansk eksport til Kina tegner sig i dag for ca. fem procent af den samlede danske eksport.

’Ekspertpanel for globale vækstcentre – Kina’ består af erhvervsledere samt eksperter med viden om Kina og de kinesiske markedsforhold. Ekspertpanelet har holdt tre møder, og deres samlede anbefalinger ligger nu klar. De ni anbefalinger fra ’Ekspertpanel for globale vækstcentre – Kina’ kan findes her.

 

For yderligere information kontakt:
 
Anne Møller Ege
Presserådgiver

+4541532526 
annemo@um.dk