Spring til indhold

Tørnæs samler europæisk alliance for kvinders rettigheder

07.02.2017  00:12

Minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, har samlet en alliance af ligesindede europæiske lande, der arbejder  for kvinders sundhed og rettigheder.
 
Det sker som en reaktion på den amerikanske udmelding om at stoppe al støtte til organisationer, der støtter eller oplyser om familieplanlægning, prævention og abort. Kendt som Global Gag Rule.
 
"Jeg er bekymret for de konsekvenser, som den amerikanske beslutning om at genindføre Global Gag Rule kan få for verdens fattigste og mest sårbare kvinder og piger. Derfor har jeg samlet en alliance af europæiske lande inklusiv Danmark, der som os har dette emne højt på deres dagsorden”, udtaler minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs.

På dansk initiativ har alliancen udarbejdet et fælles brev til EU, hvor der opfordres til at sætte problemstillingen på dagsordenen og finde ekstra finansiering til de organisationer, der bliver ramt. Der arbejdes lige nu på at få så mange lande som muligt til at skrive under. Den danske regering går med i front med en bevilling på 75 millioner kroner. Og Danmark støtter det nye hollandske initiativ ”She Decides”, der er en fundraising platform for støtte til fordel for kvinders og pigers ret til at bestemme over egen krop - og som primært er møntet på bidrag fra private, fonde og virksomheder.

”Det er vigtigt, at de organisationer, der arbejder med familieplanlægning og seksuelle og reproduktive rettigheder, ikke bliver nødt til at lukke indsatser ned. Danmark kan ikke løfte hele opgaven alene. Men jeg har fundet 75 millioner kroner, og jeg vil sammen med de øvrige ligesindede europæiske lande opfordre EU-kommissionen til også at yde et bidrag. På den måde kan vi forhåbentlig reducere antallet af uønskede graviditeter, usikre aborter og dødsfald på grund af graviditet og fødsel," siger Ulla Tørnæs.

I dag har 225 millioner kvinder verden over ikke adgang til prævention. Mere end 800 kvinder dør hver eneste dag i forbindelse med graviditet eller fødsel. Hvert år gennemføres tæt ved 22 millioner usikre aborter på verdensplan. Det er tal, der vækker til eftertanke – og handling fra den danske regering.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, tlf.: 41865975