Spring til indhold

Danmark støtter humanitære indsatser i den akutte krise i Indonesien

08.10.2018  11:14

Danmark yder flere bidrag til akutte indsatser efter at en række jordskælv og en tsunami har ramt Indonesien. Der afsættes 10 millioner kroner til det Internationale Røde Kors Forbunds globale nødhjælpsfond, og der ydes op til 2,5 mio. til Beredskabsstyrelsen som i de kommende dage udsender udstyr og eksperter. Samtidig har Dansk Røde Kors og Red Barnet trukket henh. 1,4 mio. kr. og 400.000 kr. på deres fleksible puljer under partnerskaberne med Udenrigsministeriet. Og endelig er Danmark blandt de store donorer til FN’s centrale nødhjælpsfond, som netop har ydet 15 mio. USD i støtte. 

En tre meter høj tsunami ramte den 28. september 2018 kysten af Donggala distriktet i Central Sulawesi provinsen i Indonesien i kølvandet på adskillige jordskælv, hvoraf det kraftigste målte 7,5 på Richterskalaen. Den indonesiske regering har anmodet om hjælp fra det internationale samfund til at håndtere den krise de ødelæggende naturkatastrofer har forårsaget.

Danmark støtter nødhjælpsindsatsen i Indonesien gennem en ny bevilling på 10 millioner kroner til det Internationale Røde Kors Forbunds globale nødhjælpsfond. Fonden er målrettet hurtig nødhjælp til humanitære kriser i forbindelse med naturkatastrofer og epidemier og har allerede allokeret 4,9 millioner kroner til hurtig nødhjælp i Indonesien.

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs siger: ”Det internationale samfund må hjælpe de indonesiske myndigheder i bestræbelserne på at sikre, at naturkatastrofen i Indonesien ikke også udvikler sig til en længerevarende humanitær krise. Danmark bidrager allerede til nødhjælpsindsatsen i Indonesien, men behovene er store. Det glæder mig derfor, at Danmark med et bidrag til det Internationale Rød Kors Forbund kan være med til at sikre en hurtig og effektiv nødhjælp i denne og andre lignende kriser.

Samtidig er jeg glad for, at vi også er i stand til at bidrage til akutte indsatser gennem Beredskabsstyrelsen, Dansk Røde Kors og Red Barnet, ligesom vi også er en markant støtte til FN’s indsatser til støtte for ofrene for denne forfærdelige katastrofe.”

Den danske beredskabsstyrelse yder assistance til de indonesiske myndigheder med udsendte eksperter, vandrensningsudstyr og generatorer. Indsatsen vil koste ca. 2,6 mio. kr., som dækkes gennem et partnerskab med Udenrigsministeriet.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen udtaler:

“En vigtig del af vores internationale tilstedeværelse er, at vi kan sende hjælp til katastrofeområder, når nøden er størst. I disse situationer er Beredskabsstyrelsenb en vigtig kapacitet, der kan rykke ud med kort varsel og fra dag ét gøre en forskel med deres specialmateriel og særligt uddannede personale.”

Samtidig har Dansk Røde Kors og Red Barnet iværksat indsatser. Dansk Røde Kors har udsendt et logistik-team til Sulawesi m.h.p. at understøtte nødhjælpsdistribution samtidig med, at de også har støttet den Internationale Røde Kors Føderations appel. Samlet beløber det sig til 1,4 mio. kr., som trækkes over organisationens aftale med Udenrigsministeriet. Red Barnet har tilsvarende trukket 400.000 kr. over deres aftale med Udenrigsministeriet med henblik på at iværksætte støtte til traumatiserede børn, skolegang m.v.

Ud over dette bidrag støtter Danmark også nødhjælpsarbejdet som én af topdonorerne til FN’s Centrale Humanitære Fond, som for få dage siden allokerede 15 millioner USD til akutte indsatser i Sulawesi.
 
Baggrund om beredskabsstyrelsens missionen
Infrastrukturen på Sulawesi er hårdt ramt. Bl.a. er der mangel på rent drikkevand mange steder.
 
Beredskabsstyrelsen afsender, opsætter og bemander vandrensningsmoduler, der kan levere rent drikkevand.

Nødstrømsgeneratorerne skal levere strøm til samfundsvigtig infrastruktur som f.eks. hospitaler, plejehjem eller indkvarteringscentre for dem, der har mistet deres hjem. Vandrens- og generatormodulerne kan efter behov indsættes samlet eller deles op og dermed dække flere områder.

En fortrop på to mand tog af sted i torsdags. Det resterende personel tager af sted snarest.
 
Indsatsen ventes at strække sig over tre til otte uger og finansieres af Udenrigsministeriet.

For yderligere information kontakt:

Udenrigsministeriet: Presserådgiver Natasha Guman, tlf. 61979133, e-mail: natgum@um.dk

Beredskabsstyrelsen:
Tlf. 45906000, e-mail: brs@brs.dk