Spring til indhold

Lidegaard: EU skal støtte Moldova og Georgien politisk og økonomisk

05.04.2014  14:40
Udenrigsminister Martin Lidegaard rejser fra den 7. – 9. april til Moldova og Georgien for at støtte landene frem mod den forventede indgåelse af de vigtige samarbejds- og frihandelsaftaler med EU i juni i år.

Udenrigsminister Martin Lidegaard rejser fra den 7. – 9. april til Moldova og Georgien for at støtte landene frem mod den forventede indgåelse af de vigtige samarbejds- og frihandelsaftaler med EU i juni i år. Forud for besøget besøger udenrigsministeren den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, i Berlin den 7. april.

Udenrigsminister Martin Lidegaard udtaler:

”Formålet med besøget er at sende et stærkt signal om Danmarks og EU’s støtte til Moldova og Georgien. De to lande har valgt at fastholde en europæisk kurs og ønsker, selvom de er under pres på forskellig vis, samarbejds- og frihandelsaftaler med EU. Det vil være til gavn for demokrati, vækst og beskæftigelse i de to lande, og det arbejde skal vi støtte dem og deres befolkninger i.  

Der er lang vej, men begge lande har gjort fremskridt, og det synes jeg er meget positivt. I Georgien har vi set to eksempler på fredelig demokratisk magtoverdragelse i de senere år. I Moldova har man indført reformer inden for ytringsfrihed og retssektoren. 

Mit besøg finder sted i en skæbnetime for EU’s politik overfor vores østlige partnere. Der er brug for at kaste et kritisk blik på, hvad vi har gjort rigtigt, hvad vi kan gøre bedre og - først og fremmest - hvor vi ønsker at ende. Derfor tager jeg også afsted for at lytte.”

Baggrund
Under besøget skal udenrigsministeren mødes med de to landes politiske ledere, repræsentanter for civilsamfundet, samt modtagere af dansk støtte under Naboskabsprogrammet. I Moldova skal ministeren derudover åbne en konference for grøn udvikling sammen med den moldoviske premierminister. I Georgien skal ministeren også besøge de danske udsendte til EU’s monitoreringsmission (EUMM).

For yderligere information kontakt:
Presserådgiver Lars Peter Levy, tlf. +45 41904124