Spring til indhold

Danmark åbner nyt programkontor i Somalia

06.11.2019  23:00
Udenrigsminister Jeppe Kofod har i dag åbnet nyt programkontor i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Besøget i Mogadishu sker som en del af Kofods første rejse som udenrigsminister til Afrika - og hans første skridt i arbejdet frem mod gentænkning af regeringens Afrika-politik, som der skal arbejdes videre med de kommende måneder.

Ved åbningen af kontoret, der ligger i et sikret område i Mogadishu lufthavn, sagde Jeppe Kofod:

“Vi skruer op for vores engagement i Somalia med åbning af nyt kontor. Det vidner om det stærke partnerskab mellem Danmark og Somalia. Vi skal bidrage til at bekæmpe ekstremisme og terrorbevægelsen al-shabaab. Vi skal kæmpe for menneskerettigheder og ikke mindst kvinders rettigheder. Og vi skal være med til at skabe økonomisk vækst og jobs - og dermed bidrage til samfund, som folk ikke flygter fra, men vender tilbage til.”

Åbningen af kontoret fandt sted efter samtaler med Somalias premierminister og udenrigsminister i Mogadishu lufthavn. Og som den symbolske del af den efterfølgende ceremoni for de danske udsendte i regionen sømmede Kofod et billede af dronningen op på væggen.

“Det handler i sidste ende også om vores eget samfunds tryghed og sikkerhed, så Danmark har en egeninteresse i at bidrage til en stabil og sikker region. Det er helt afgørende, at landene i Østafrika får hjælp til at skabe fred og stabilitet. Det er afgørende, at de på sigt kan varetage deres egen sikkerhed og tilbyde deres unge en fremtid,” sagde Jeppe Kofod, der samtidig konstaterede, at der er lang vej igen, før Somalia kan stå på egne ben.

Dagen forinden besøgte Kofod Mombasa i Kenya, der ligger tæt på grænsen til Somalia, og som lider under radikalisering, ekstremisme og terrorbevægelsen al-shabaabs terrorangreb ind over grænsen fra Somalia.

Her drøftede han problemer og løsninger med den lokale guvernør og civilsamfundsorganisationer, der arbejder med forebyggelse af voldelig ekstremisme, herunder afhoppede og hjemvendte al-shabaab-medlemmer.

Kofod besøgte også en kenyansk flådestation, der med dansk støtte gennem Freds- og Stabiliseringsfonden, bekæmper pirateri, menneskesmuglere og anden grænseoverskridende kriminalitet på Afrikas Horn.

Danmark støtter gennem Freds- og stabiliseringsfonden også den Afrikanske Unions Mission i Somalia AMISON, der med næsten 20.000 soldater fra den Afrikanske Union og sammen med de somaliske sikkerhedsstyrker bekæmper al-shabaab.

“Danmark bidrager med en bredspektret indsats inden for vores landeprogrammer med Somalia og Kenya og gennem Freds- og stabiliseringsfonden. Og det er helt nødvendigt. På den ene side har Afrikas Horn høje vækstrater og en hurtigt voksende middelklasse, der efterspørger vores varer og løsninger. Men samtidig er situationen præget terrorisme og voldelig ekstremisme, irregulær migration, flygtningestrømme og grænseoverskridende kriminalitet, som vi skal hjælpe med at håndtere,” slutter Kofod.

Torsdag deltager den danske udenrigsminister i nordisk-afrikansk udenrigsministermøde i Tanzanias hovedstad Dar es Salaam.

For yderligere presse: Poul Kjar, 41865975