Spring til indhold

Ghana vil hellere have business end bistand

20.11.2017  13:38
Et nyt magasin og syv korte film fortæller historien om dansk bistand til den private sektor i Ghana, der nu ønsker at styrke erhvervssamarbejdet med danske virksomheder. Og Danmark har – efter flere årtiers udviklingssamarbejde – et godt navn i Ghana.

Når Hendes Majestæt Dronningen og en dansk erhvervsdelegation den 23.-24. november besøger Ghana, kommer de til et land, der har gennemgået en imponerende udvikling, siden det i 1989 blev valgt som prioritetsland for dansk udviklingsbistand. Dengang var Ghana i en sølle forfatning, både økonomisk og politisk.

Men nu er Ghana blevet et mellemindkomstland og fremhæves som et demokratisk forbillede i Afrika. Tidligere tiders militærkup er afløst af fredelige valg, der hele tre gange de seneste 20 år har ført til, at magten er skiftet fra det regerende parti til oppositionspartiet på fredelig vis.

Dansk bistand har gjort en forskel
Ghana var i mange år blandt hovedmodtagerne af dansk udviklingsbistand. Så sent som i 2013 modtog Ghana mere end 450 mio. kr., og den danske bistand har bidraget til den positive udvikling, især inden for sundhed, vand og sanitet, veje, god regeringsførelse og udviklingen af en dynamisk privatsektor.

”Danida har været en meget vigtig partner for Ghanas regering og befolkning. Dansk bistand har gjort en forskel, og det skyldes især Danmarks støtte til den private sektor,” siger Ghanas viceminister for handel og industri, Robert Ahomkey-Lindsey.

Men i 2020 er det slut med det dansk-ghanesiske udviklingssamarbejde. I 2011 gik Ghana fra at være et lav-indkomstland til et mellemindkomstland, og i 2013 besluttede den danske regering at udfase dansk bistand til Ghana i 2020.

Film og magasin fortæller historierne
Robert Ahomkey-Lindsey er én blandt mange ghanesere og danskere, der optræder i en række korte film og et magasin på 32 sider, der fortæller historierne om og baggrunden for Danmarks støtte til Ghanas private sektor og overgangen fra bistand til handel.

Få f.eks. historien om den unge Poul Wallevik der i 1957 forlod Danmark for at slå sig ned i Ghana, i første omgang for at sælge Tuborg-øl, men siden startede en møbelfabrik; om hans søn Lars, der nu driver en cashewnøddefabrik i Ghana.  Og om nogle af de mange danske virksomheder, der er aktive i Ghana. Mød ghanesiske bønder, der med dansk støtte har fået adgang til kredit- og lånemuligheder, så de har kunnet udvide deres landbrug og skabe jobs. Og ghanesiske erhvervsfolk, der – også med dansk støtte – har fået bedre vilkår og en langt bedre dialog med Ghanas regering og offentlige myndigheder.

Filmene og magasinet fortæller om de mange succeser, men også om de udfordringer, Ghana og det dansk-ghanesiske partnerskab har kæmpet med undervejs, og om perspektiverne for det fremtidige samarbejde uden udviklingsbistand.

Ifølge den ghanesiske viceminister er tiden kommet til at skrive et nyt kapitel i det dansk-ghanesiske samarbejde: ”Vi vil som land væk fra bistand og videre til handel og investeringer. Potentialet i Ghana er enormt, og de danske virksomheder er velkomne.”

Og de danske virksomheder er parate. Mere end 30 virksomheder deltager i den erhvervsdelegation, der følger dronningen til Ghana.

Filmene og magasinet kan ses og læses her: http://um.dk/da/danida/resultater/resultathistorier/ghana-fra-bistand-til-handel/