Spring til indhold

Danmark hjælper ofrene for Boko Harams angreb

15.01.2015  14:09
Danmark støtter ofrene for den kraftigt forværrede humanitære situation i Nigeria og nabolandene med 12,5 mio. kr. gennem Røde Kors og FN.

De voldsomme angreb på civilbefolkningen fra den ekstremistiske gruppe Boko Haram har forårsaget massive fordrivelser fra landdistrikter til hovedbyer i det nordøstlige område og til nabolandene Niger, Tchad og Cameroun.

Der afsættes derfor nu 6,2 mio. kr. til Den Internationale Røde Kors Komités (ICRC) aktiviteter i det nordøstlige Nigeria. Derudover afsætter FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) 6,3 mio. kr. fra en dansk-finansieret nødhjælpspulje til aktiviteter i Nigeria, Tchad og Cameroun, hvor mange flygtninge i disse dage søger hen.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

"Ofrene for Boko Harams angreb har brug for hjælp. Vi skal vise vores solidaritet med de ramte familier og bidrage til, at de får mad, tøj, husly og mulighed for at komme igennem krisen. Nødhjælpsarbejderne i Røde Kors og FN gør et fantastisk stykke arbejde, som vi godt kan være stolte over at bakke op om. Det er fuldstændigt uacceptabelt, hvad der foregår, og det er vigtigt at det internationale samfund står klar til at hjælpe i denne alvorlige situation."

Nigerias regering erklærede i maj 2013 undtagelsestilstand i de tre nordøstlige
delstater Borno, Yobe og Adamawa, som følge af de tiltagende angreb fra Boko Haram. Det seneste angreb fandt sted i starten af januar 2015 i og omkring byen Baga i delstaten Borno, og vurderes til at være det mest dødbringende Boko Haram-angreb i fem år.

FN vurderer, at der i alt er ca. 1,5 mio. internt fordrevne i Nigeria. Der er dog usikkerhed om tallene, da de fordrevne både huses i lejre og blandt lokalbefolkningen. Mange internt fordrevne er flygtet uden ejendele og er blevet adskilt fra deres familier under flugten. Behovet for akut nødhjælp i form af mad, tøj og husly er stigende, og det samme gælder behovet for genetablering af kontakt mellem familiemedlemmer.

Støtten til UNHCR vil blive brugt på deres flygtningerelaterede aktiviteter i Nigeria og nabolandene Tchad og Cameroun. Bidraget til ICRC går til deres indsats til støtte for de mange internt fordrevne og flygtninge i regionen, herunder med fødevare- og sundhedsbistand. ICRC’s appel for 2015 er på ca. 145 mio. kr. men forventes som følge af de stigende uroligheder at blive udvidet over de kommende måneder. Danmarks bidrag er sammen med et bidrag fra Storbritannien de første til denne appel.

Pressehenvendelser til Frej Jackson på tlf. 29724477.