Spring til indhold

Dansk svineavl til Vietnam i stedet for til Rusland

19.01.2015  13:01

Den danske virksomhed DanBred International har underskrevet en aftale om salg af 320 avlssvin til Vietnam. Det skete på førstedagen af et stort eksportfremstød til Sydøstasien, som handels- og udviklingsminister Mogens Jensen står i spidsen af. Omkring 20 danske virksomheder deltager i fremstødet, der er arrangeret i samarbejde med DI og Landbrug&Fødevarer.

DanBred er allerede til stede på det vietnamesiske marked. Men det russiske importstop af landbrugsprodukter fra EU, USA og andre vestlige lande har fået den danske leverandør af avlssvin til at satse mere på Vietnam og andre sydasiatiske markeder.

Det er sket med støtte fra eksportrådets eksportomlægningspakke.

Hjælpepakken blev lanceret af Mogens Jensen i august 2014, og består i rådgivning til fødevarerproducenter, der er ramt af det russiske importstop.

"Hjælpepakken blev netop lanceret  for  at hjælpe små og mellemstore fødevareproducenter som DanBred, der lider under det russiske importstop, med at komme ud på alternative markeder. Det er vigtigt, at vi er i tæt dialog med branchen, så vi sammen bedst muligt sikrer så lave tab som muligt for dansk eksport og dermed danske arbejdspladser," siger Mogens Jensen, der under eksportfremstødet besøger Vietnam og Filippinerne.

En anden dansk virksomhed, Vissing Agro, der ligeledes er en del af eksportfremstødet, og som også  har fået støtte fra  eksportomlægningspakken, underskrev i dag Vietnams hovedstad Hanoi en aftale om eksport af indretning af svinestalde - og er på vej med endnu en stor kontrakt.

Vissing Agro indgår i samarbejdet Danish Farm koncept, hvor de sammen med DanBred og fire andre danske virksomheder er gået sammen om at tilbyde et koncept, der både tilbyder indretning af stalde, uddannelse, rådgivning og genetik i bindelse med svineproduktion.

"Vi ved ikke, hvor lang tid konflikten med Rusland vil vare ved. Derfor er der ikke andet at gøre end at komme ud på nye markeder med vækst og efterspørgsel på danske produkter og løsninger. Danske virksomheder kan i Vietnam drage nytte af, at Danmark har en helt særlig adgang til beslutningstagerne takket være 40 års dansk tilstedeværelse og 20 års tæt udviklingssamarbejde," siger Mogens Jensen.

Ministeren opfordrer samtidig flere danske virksomheder, der er lider under det russiske importstop af landbrugsprodukter, til at søge støtte fra eksportomlægningspakken i form af rådgivning og hjælp til at finde nye markeder.

Foruden virksomheder inden for fødevarer, fødevareproduktion og agroindustri deltager også en lang række virksomheder inden uddannelse, energi og miljø i erhvervsdelegationen til Sydøstasien.

På førstedagen  af eksportfremstødet underskrev Haldor Topsøe og PetroVietnam en erklæring om yderligere samarbejde inden for raffinering af olie og gas med anvendelse af Haldor Topsøe’s miljøvenlige teknologier. Haldor Topsøe har gennem tiden vundet flere ordrer hos PetroVietnams ammoniakfabrikker og dermed bidraget til, at Vietnam er blevet uafhængig af import af visse gødningstyper.

Eksportfremstødet startede mandag morgen i Vietnams hovedstad Hanoi, tirsdag går turen til Ho Chi Minh City i det sydlige Vietnam, og torsdag videre til Filippinernes hovedstad Manila, hvor der er officiel åbning af den nye danske ambassade. Undervejs har Mogens Jensen politiske samtaler med blandt andet Vietnams premierminister Nguyen Tan Dung.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, presserådgiver, poukja@um.dk, tlf: 41865975