Spring til indhold

Ulla Tørnæs og H.K.H. Kronprinsessen i Kenya

29.11.2018  13:50
Udviklingsminister Ulla Tørnæs og H.K.H. Kronprinsessen har netop gennemført et to dages besøg i Kenya med fokus på pigers og kvinders rettigheder.

På papiret er Kenya langt fremme på ligestillingsfronten. Men i realiteten er der stor forskel på mænds og kvinders rettigheder i det østafrikanske land. Det har udviklingsminister Ulla Tørnæs og H.K.H. Kronprinsessen været vidne til de seneste to dage, hvor de har besøgt en række organisationer og projekter, der forsøger at skabe mere ligevægt mellem kønnene.

De har bl.a. været med ved lanceringen af Women Delivers kampagne ’Deliver for Good’, der gennem samarbejde med partnere og fokus på ligestilling kvinder og pigers rettigheder søger at finde løsninger til indfrielse af verdensmålene.

Efter lanceringen besøgte Ulla Tørnæs og Kronprinsessen to projekter, som netop udspringer af Women Deliver. I et af Nairobis slumkvarterer har Elizabeth Okumu stiftet et projekt for teenage-mødre. Her indgår de i et mentorforløb, der skal styrke deres tro på dem selv og give dem håb om en fremtid.

”Det var meget opløftende at møde Elizabeth Okumu, der har viet sit liv til at hjælpe andre unge kvinder. Det er afgørende, at der er nogen, der griber de unge teenagemødre. De har brug for støtte for at kunne rejse sig igen,” siger Ulla Tørnæs.

Ulla Tørnæs og Kronprinsessen besøgte også et område i det nordlige Kenya. Her er organisationen Northern Rangeland Trust (NRT), som støttes af Danida, lykkedes med at styrke kvinder i fattige, traditionelt patriarkalske nomadesamfund ved at inddrage dem i driften af vildtreservaterne, som er udfordret af såvel etniske spændinger som tørke. Kvinderne er trådt ind i ledelsen af samfundene, hvilket har haft en positiv effekt på konflikterne samfundene imellem – og det har ikke mindst betydet, at flere piger har fået adgang til uddannelse, og at færre piger er blevet omskåret og indgået i børneægteskaber.

”Al erfaring viser, at når kvinders rettigheder styrkes, bliver de ikke bare selv stærkere – de styrker hele deres familie og hele deres lokalsamfund. I Kalama så vi tydeligt, hvordan kvinder kan tage fremtiden i egen hånd og løfte sig selv og deres familier ud af fattigdom,” siger Ulla Tørnæs.

Kontakt:

Maria Westh, presserådgiver, tlf: 5077 8665, mawest@um.dk