Spring til indhold

Samuelsen: Rusland krænker INF-traktaten

04.12.2018  18:43

NATO har i dag konkluderet, at Rusland krænker INF-traktaten med udviklingen og indsættelsen af et nyt landbaseret missilsystem kaldet 9M729. Regeringen og resten af NATO støtter stærkt op om den amerikanske analyse af, at Rusland begår alvorlige brud på sine traktatforpligtelser.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger:

”INF-traktaten har haft skelsættende betydning for europæisk sikkerhed. Den var med til at afslutte en farlig periode og lagde en dæmper på Den Kolde Krig. Nu står vi desværre i den situation, at Rusland begår brud på traktaten med et nyt missilsystem. Det har alvorlige konsekvenser for vores sikkerhed.


Rusland har trods mange muligheder ikke givet tilfredsstillende svar på USA og NATO’s bekymringer. Flere års diplomatiske tiltag har ikke båret frugt.


Sammen med resten af NATO opfordrer vi på det kraftigste Rusland til at efterleve sine forpligtelser. Det er op til Rusland at bevare INF-traktaten”.

Baggrund:
Siden sin indgåelse i 1987 mellem USA og Sovjetunionen har INF-traktaten (’Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty’) haft skelsættende betydning for den strategiske stabilitet i Europa. Traktaten lagde en dæmper på Den Kolde Krig efter en utryg periode med missilkapløb. Som følge af traktaten blev 2.692 missiler destrueret. Sammen med andre vigtige våbenkontrolaftaler har INF-traktaten udgjort en af grundpillerne i den europæiske sikkerhedsarkitektur. 

Siden 2014 har USA offentligt sat spørgsmålstegn ved den russiske efterlevelse af traktaten og har gennem omfattende diplomatiske tiltag forsøgt at få Rusland til at ændre adfærd. NATO har også gentagne gange udtrykt bekymring over Ruslands handlinger.

Regeringen opfordrer på det kraftigste Rusland til igen at efterleve sine forpligtelser. Det er i alles interesse, at INF-traktaten overholdes og fortsætter. Det er uholdbart med en situation, hvor kun USA overholder sine forpligtelser.

Regeringen vil sammen med resten af NATO benytte enhver relevant lejlighed til at tilskynde Rusland til igen at overholde INF-traktaten.
 
Link til NATO-erklæring om INF-traktaten: https://nato.cmail19.com/t/ViewEmail/r/B1591AE8DC8ED43E2540EF23F30FEDED/7EA4C1B8DE18BB6AF990754F028F0E8F

For yderligere information:
Særlig rådgiver Niels Th. Dahl, 61979159