Gå til indhold

Tyveri og røveri

Hvis du mister dine penge eller dit pas på rejsen, er det vigtigt, at du melder det til det lokale politi. Du har brug for en kvittering eller en kopi af anmeldelsen, for at få udstedt et nødpas. Dit forsikringsselskab skal også bruge dokumentation for at kunne dække dine udgifter.

Penge

Pas godt på dit kreditkort - og vær forsigtig, når du bruger det.

Hvis du mister dit kreditkort eller dine penge, kan du kontakte din bank for at få overført et beløb til en lokal bank. Der findes også private pengeoverførselsbureauer, hvor en person i Danmark kan indbetale et beløb til dig.

Hvis ingen af ovenstående løsninger er mulige, kan danske ambassader og konsulater hjælpe med at få penge frem til dig. Den service koster et gebyr og kræver, at nogen i Danmark lægger ud for dig. Det kan være din familie, venner, din bank, dit forsikringsselskab eller din arbejdsgiver, som kan indbetale beløbet. Når ambassaden eller konsulatet har fået bekræftet overførslen, får du pengene udbetalt i lokal valuta.

Danske kreditkort kan spærres hos din egen bank, evt. via din netbank, eller døgnet rundt hos Nets på telefon +45 44 89 29 29 (Dankort, Visa/Dankort, Visa Electron) eller +45 44 89 27 50 (MasterCard, Visa).

Mistet pas

Mister du dit danske pas, kan du få udstedt et dansk nødpas (provisorisk pas) på en danske ambassade eller et dansk konsulat. Hvis der ikke er en dansk ambassade eller et dansk konsulat i det land, du opholder dig i, kan du henvende dig på en ambassade for et andet EU-land. Her kan du få udstedt et særligt EU-nødpas.

Er du på rundrejse i flere lande, er det vigtigt, at du undersøger, om der er særlige indrejseregler med nødpas i de lande, du skal rejse til. Vær også opmærksom på at et EU-nødpas alene udstedes med henblik på hjemrejse til Danmark.

Husk at melde dit pas mistet på den lokale politistation.

I helt særlige tilfælde kan det være muligt at få udstedt et midlertidigt pas uden for ambassadens eller konsulatets almindelige åbningstid. Der skal være tungtvejende grunde til det, f.eks. ulykke, dødsfald eller alvorlig sygdom i familien, som nødvendiggør, at du skal hurtigt hjem.

Kontakt Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på tlf. +45 33921112, e-mail: [email protected], som efter en konkret vurdering af sagen vil forsøge at hjælpe dig. Bemærk, at der kan være tilfælde, hvor det ikke er praktisk muligt for ambassaderne og konsulaterne at hjælpe dig uden for åbningstid.

Gebyr

Læs mere om, hvad det koster at få hjælp på en dansk ambassade eller konsulat i udlandet.

Anmeld altid tyveri til politiet
Anmeld altid tyveri til politiet