Gå til indhold

Danmark i Kina

Danmark har i over 70 år haft diplomatiske relationer til Folkerepublikken Kina. Danmark og Kina underskrev i 2008 en fælles aftale om etableringen af et Strategisk Partnerskab, der fremhæver en række områder, inden for hvilke de to lande er blevet enige om at intensivere deres samarbejde.

Det Fælles Dansk-Kinesiske Arbejdsprogram indeholder et overblik over det bilaterale samarbejde mellem Danmark og Kina. Danmark og Kina samarbejder særligt inden for bæredygtig udvikling og de grønne områder som klima, energi, miljø, fødevarer, grøn søfart og sundhed. Samarbejdet er blandt andet understøttet af Udenrigsministeriets ordning for Myndighedssamarbejde link: Myndighedssamarbejde (um.dk).

Det strategiske partnerskab har dannet rammerne for det nuværende arbejdsprogram mellem Kina og Danmark, og blev lanceret under forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussens besøg i Kina i maj 2017. Arbejdsprogrammet har til formål at udmønte det Strategiske Partnerskab mellem Danmark og Kina, og indeholder konkrete aftaler om samarbejder på tværs af danske og kinesiske myndigheder. Myndighedssamarbejdet er med til at sikre bæredygtig udvikling, styrke de bilaterale relationer og åbne dørene for danske virksomheder til det kinesiske marked. Man kan læse mere om relationen mellem Danmark og Kina via Den Danske Ambassade i Beijing link.

Danmark følger EU’s fælles tilgang til Kina og anskuer Kina som en partner, en økonomisk konkurrent og en systemisk rival. Man kan læse mere om den fælles EU tilgang i fællesmeddelelsen fra 2019 her.