Gå til indhold

Mellemøsten og Nordafrika

Det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram (DAPP) er Danmarks samarbejdsprogram med Mellemøsten og Nordafrika. Vi fokuserer indsatsen i fire lande: Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan. Målet er at fremme god regeringsførelse og sikre økonomiske muligheder, særligt for unge og kvinder.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram 2017-2022

Danmark har siden 2003 styrket sin indsats i Mellemøsten og Nordafrika som en del af den generelle danske udenrigs- og udviklingspolitik. Samarbejdsprogrammet blev lanceret som Det Arabiske Initiativ i 2003 og fortsætter nu under navnet Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram frem mod 2022.

Kernen i Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram er partnerskaber, hvor danske organisationer, med kompetencer inden for ligestilling, jobskabelse, frie medier etc., samarbejder med lignende organisationer i regionen.

I den nye fase støtter Danmark en målrettet indsats i landene Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan med én milliard kroner over fem år fra 1. juli 2017 til 30. juni 2022.

Kvinder kigger på computer

Unge kvinder i den jordanske by Maan får gennem kurser med IMS de nødvendige redskaber til at sætte deres præg på mediedækning af deres by. Foto: Jon Rytter

Et succesfuldt og tilpasningsdygtigt program

Visionen med Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram er at lægge grundstenene til demokratisering, stabilitet og velstand i Mellemøsten og Nordafrika. Værdier som menneskerettigheder, ligestilling og værdighed er gennemgående værdier i programmet.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram har seks indsatsområder under to hovedtemaer:

GOD REGERINGSFØRELSE

 • Menneskerettigheder
 • Ligestilling
 • Frie medier

ØKONOMISKE MULIGHEDER

 • Arbejdsmarked og social dialog
 • Deltagelse og jobskabelse for unge
 • Entreprenørskab og adgang til lån.

Læs mere om programmet her

 

Iværksætter Mounaa Moussa

Iværksætter Mouna Moussa i sit plastiksorteringsanlæg i Medenine, Tunesien.

Succes med involvering af dansk civilsamfund

De gode resultater, som Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram har opnået, skyldes blandt andet, at danske civilsamfundsorganisationer og institutioner er aktivt involveret.

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram udføres gennem partnerskabsprojekter i Mellemøsten og Nordafrika med aktører fra Danmark og de fire fokuslande.

DAPP har følgende partnere:

 • Menneskerettigheder: DIGNITY i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder,

  EuroMed Rights, Euro-Mediterranean Foundation of Support to Human Rights Defenders og Danmission.

 • Ligestilling KVINFO i samarbejde med Kvinderådet, Danner, LGBT samt Sex og Samfund
 • Frie Medier: International Media Support
 • Arbejdsmarked: Ulandssekretariatet i samarbejde med Dansk Industri
 • Unge og jobskabelse: Oxfam IBIS
 • Entreprenørskab og adgang til finansiering: Den Afrikanske Udviklingsbank

Desuden finder yderligere engagementer sted under DAPP, nemlig den fortsatte støtte til Det Dansk-Egyptiske Dialog Initiativ (DEDI).

Læs mere om det Dansk Arabiske Partnerskabsprogram her: www.dapp.dk

Vaskeri

Den 28-årige Mahdi Ben Hmida fik i 2013 støtte fra Souk At-tanmia [arabisk for Markedet for Udvikling] et DAPP-støttet initiativ finansieret af Den Afrikanske Udviklingsbank til at åbne et vaskeri, hvor alt vaskemiddel og emballage er 100 procent økologisk og bæredygtigt (I 2016 åbnede Mahdi sit niende vaskeri og hans virksomhed vokser stadig).