Gå til indhold

Colombia

Rejsevejledning opdateret: 21.06.2023 Kl. 11:34

Gyldig: 24.09.2023

Vær ekstra forsigtig:
Hele landet undtagen områderne i den orange og den røde bjælke.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:
Provinserne Putumayo, Arauca, Caquetá, Guaviare, Guainía, Vichada og Norte de Santander (undtagen provinshovedstæderne). Provinsen Cauca (undtagen provinshovedstaden Popayán og vejen derfra til San Agustín ruinerne i Huila). Provinsen Chocó (undtagen provinshovedstaden Quibdó og byerne Nuquí og Bahía Solano og turistområdet Capurganá). Provinsen Nariño (undtagen provinshovedstaden Pasto og Ipiales grænseovergangen). Provinsen Meta (undtagen provinshovedstaden Villavicencio og turistområdet Caño Cristales). Landområderne i følgende provinser: Det nordlige Antioquia, det sydlige Cordoba, det sydlige Valle de Cauca og det sydlige Bolivar.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Vi fraråder alle rejser til:

Grænseområderne til Ecuador, Venezuela og Panama, samt byerne Tumaco og Buenaventura.

Meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse, bør du søge professionel rådgivning.

Generel anbefaling

Når du rejser til Colombia, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed pga. risikoen for kriminalitet.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til nedenstående provinser, da det er forbundet med betydelige sikkerhedsrisici, og du bør derfor have helt særlige grunde til at rejse dertil:

Provinserne Putumayo, Arauca, Caquetá, Guaviare, Guainía, Vichada og Norte de Santander (undtagen provinshovedstæderne). Provinsen Cauca (undtagen provinshovedstaden Popayán og vejen derfra til San Agustín ruinerne i Huila). Provinsen Chocó (undtagen provinshovedstaden Quibdó og byerne Nuquí og Bahía Solano og turistområdet Capurganá). Provinsen Nariño (undtagen provinshovedstaden Pasto og Ipiales grænseovergangen). Provinsen Meta (undtagen provinshovedstaden Villavicencio og turistområdet Caño Cristales). Landområderne i følgende provinser: Det nordlige Antioquia, det sydlige Cordoba, det sydlige Valle de Cauca og det sydlige Bolivar.

I ovenstående områder sker der ofte voldelige sammenstød mellem ulovlige væbnede grupper, kriminelle narkobander og militæret. Du kan risikere at blive fanget i krydsild, vejspærringer, eller du kan på anden måde blive ufrivilligt inddraget.

Vi fraråder alle rejser til grænseområderne til Ecuador, Venezuela og Panama, samt byerne Tumaco og Buenaventura. Der er en meget høj sikkerhedsrisiko. Hvis du vælger at rejse dertil, bør du på forhånd søge professionel rådgivning.

Der er ikke længere COVID-19 rejserestriktioner.  

Risiko for terror

Der er risiko for terror i Colombia.

Truslen kommer fra ulovlige væbnede grupper, fx National Liberation Army (ELN) og tidligere medlemmer af guerillagruppen FARC, der fortsat opererer i flere regioner i landet.

Angreb vil kunne ske mod sikkerhedsmyndigheder og på steder, der bliver besøgt af mange mennesker. Det kan fx være ved offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Der er risiko for bombesprængninger i større byer som Bogotá, Medellin, Cali, Barranquilla, Cucuta og Popayan, men de kan også ske andre steder.

I 2019 blev 23 dræbt og 87 såret ved et terrorangreb på en politiskole i Bogotá.  

Læs mere om, hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være meget forsigtig især pga. risikoen for kriminalitet.

Gadekriminalitet som lomme- og tasketyverier, røverier og voldelige overfald er udbredt, især i større byer som Bogota, Medellin og Cali og på den caribiske kyst. Vær især opmærksom på steder, hvor der er mange mennesker og i offentlig transport.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig, hvis du har din smartphone fremme på offentlige steder pga. risiko for tyveri.

Hvis du bliver udsat for røveri eller overfald, bør du lade være med at gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden. Kriminelle kan være bevæbnede og på stoffer.

Sexchikane og overgreb mod kvinder sker, også på steder hvor der er mange mennesker. Kvinder bør være forsigtige og ikke færdes alene, når det er mørkt.

Du bør selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Tag heller ikke imod cigaretter eller flyers fra fremmede, fx på gaden eller på barer og natklubber. Der er risiko for, at der er tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

Kidnapninger kan ske, men risikoen er faldet en del i de seneste år. Colombianere er især mål for kidnapning, men det kan også ske for udlændinge. Kortvarige kidnapninger (ekspreskidnapninger) kan især ske i de større byer. Offeret bliver tvunget til at hæve penge på sine kreditkort. Familien kan blive afkrævet en løsesum.

Undgå at opholde dig på øde steder, fx på strande eller i skovområder. Det gælder især, når det er mørkt.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Der er risiko for svindel, hvis du f. eks. køber smaragder og guld.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen og på caféer og hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan udvikle sig voldeligt. Der er især risiko for uroligheder, når der bliver afholdt valg.

Der er risiko for landminer og ikke-eksploderet ammunition i flere af Colombias landområder. Der er ikke altid opsat advarselsskilte, men hvor der er, bør du tage dem meget alvorligt. Du bør være forsigtig og ikke færdes uden for etablerede veje og stier.  

Sikkerhedssituationen kan hurtigt ændre sig. Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle situation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er risiko for jordskælv i Andes-regionen hele året.

Der er risiko for oversvømmelser og jordskred i Andesbjergene i regntiden april - maj og oktober - november.

Colombia har mange vulkaner. Flere af dem er aktive.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, medierne og dit rejsebureau.

Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Læs mere om risikoen for naturkatastrofer.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Du kan ikke regne med, at færdselsreglerne bliver overholdt.

Veje og biler er ofte i dårlig stand, og mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Der sker mange alvorlige ulykker.

I de større byer bør du altid køre med låste døre og oprullede vinduer.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt.

Vær forsigtig med at hidse dig op i trafikken. Uenigheder med andre bilister kan udvikle sig voldeligt.

Du bør være forsigtig, hvis du bruger offentlig transport pga. risikoen for kriminalitet.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer, og at du ikke tager imod tilbud om at køre med fremmede. Taxichaufføren skal have synligt billed-ID. Du bør så vidt mulig bestille taxa fra et hotel eller et taxaselskab.

Lokale love og sædvaner 

Når du rejser i Colombia, er du underlagt colombiansk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Børneprostitution findes i Colombia. Seksuel omgang med mindreårige straffes hårdt.

Du må ikke fotografere eller filme militære anlæg og andre strategiske installationer. Hvis du gør det, risikerer du at blive anholdt.

I Colombia tales spansk. De lokale myndigheder og befolkningen taler og forstår meget lidt engelsk.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling for COVID-19 relaterede forhold.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark. Hvis du har dansk-colombiansk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Colombia, hvis Colombia ikke går med til det.

Hvis du har dansk-colombiansk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Colombia, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de colombianske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme eller værnepligt, der ikke er aftjent.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om, at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Dit kørekort eller en fotokopi af dit pas er oftest nok. Politiet kan dog kræve at se selve passet.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Der er ikke længere COVID-19 rejserestriktioner. 

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Colombia kan være af svingende standard især uden for de store byer. Der findes gode privathospitaler i større byer.  

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Colombia. Du bør sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer. 

Læs mere om rejseforsikringer.

I Colombia er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Kontakt

Kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Colombia.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Colombias Ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Colombia er senest opdateret den 21. juni 2023 med ændringer i afsnittene "Generel anbefaling", "Risiko for terror", "Kriminalitet", "Sundhedsforhold" og "Rejseforsikring". Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.


Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.