Gå til indhold

Frankrig

Rejsevejledning opdateret: 02.05.2024 Kl. 11:31

Gyldig: 29.05.2024

Vær opmærksom:
Hele landet.

Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig adfærd som du ville være det, hvis du var i Danmark.

Generel anbefaling

De fleste danskere har ingen problemer under besøg i Frankrig.

Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig adfærd, som du ville være det, hvis du var i Danmark.

De franske myndigheder har den 24. marts 2024 hævet deres beredskab mod terror til højeste niveau. Forvent skærpede sikkerhedsforanstaltninger overalt i landet på steder, der bliver besøgt af mange mennesker. Læs mere under ”Risiko for terror”.

Hold dig opdateret om situationen i landet før og under rejsen, fx i medierne. Download også Udenrigsministeriets app Rejseklar og tilmeld dig Danskerlisten. Så kan du få besked og nemt komme i kontakt med os, hvis der opstår en alvorlig krise i landet.

Risiko for terror

Der er en høj risiko for terror i Frankrig.

I de seneste fem år har der været en række terrorangreb i Frankrig. Angrebene har dels været rettet mod tilfældige civile, dels mod de franske myndigheder. 

I december 2023 blev en tysk turist dræbt og to såret ved et knivangreb i Paris.

Frankrig har tidligere været mål for flere større terrorangreb:

Den 14. juli 2016 blev 86 mennesker dræbt ved et terrorangreb på Promenade des Anglais i Nice. I november 2015 blev 130 mennesker dræbt ved angreb bl.a. på et spillested i Paris. I januar 2015 blev 12 mennesker dræbt ved terrorangreb mod avisen Charlie Hebdo i Paris. ISIL har taget ansvaret for flere af disse angreb.

Ifølge de franske myndigheder har de afværget et antal terrorangreb i de senere år.

De franske myndigheders terrorberedskab er på højeste niveau. Forvent skærpede sikkerhedsforanstaltninger i hele landet på steder med mange mennesker. Læs mere på det franske indenrigsministeriums hjemmeside (fransk).

Terrorister vil kunne forsøge at gennemføre terrorangreb. Angreb vil kunne ske på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved religiøse samlingssteder, myndigheders bygninger, turistattraktioner, koncerter, sportsbegivenheder, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber, barer og i offentlig transport.

Læs mere om, hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være forsigtig pga. risikoen for kriminalitet.

Gadekriminalitet, som fx lomme-, taske- og tricktyverier, sker især i storbyer som fx Paris, Marseille, Lyon og Nice og på steder, hvor der er mange turister.

Du bør især være opmærksom, hvis du kører med offentlig transport.

Du bør undgå at have dyre smykker, andre ting af høj værdi (fx dit pas) eller mange penge på dig. Du bør opbevare dem fx i en sikkerhedsboks på hotellet. Medbring i stedet en kopi af dit pas under dit ophold. Vær forsigtig hvis du har din smartphone fremme på offentlige steder pga. risikoen for tyveri.

Biler med udenlandske nummerplader og lejede biler er ofte udsat for indbrud. Sørg for at din bagage ikke kan ses udefra. Opbevar aldrig vigtige dokumenter som fx pas og flybilletter eller værdigenstande i bilen.

Seksuelle overgreb er sjældne, men kan være rettet mod turister.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og/eller overgreb.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden. 

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavne, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. 

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan opstå med kort varsel og udvikle sig voldeligt. Det gælder især i de store byer. 

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne (fx RFIFrance24 eller Euronews) og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Der er risiko for naturbrande i hele Frankrig, især om sommeren og under tørke.

I perioden september- december er der risiko for oversvømmelser og jordskred i områderne nær Middelhavet og ved store floder. Oversvømmelserne kan opstå efter kraftig regn, storme og orkaner.

Der er risiko for laviner og jordskred i bjergene især vinter og forår. 

Der er risiko for storm og tropisk cyklon i franske oversøiske områder. På den sydlige halvkugle (Ny Kaledonien, Fransk Polynesien, Wallis-et-Futuna, Réunion og Mayotte) i november – marts, og  i Caribien (Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy, Saint-Martin) i juli - oktober.

Der er høj risiko for jordskælv på Martinique.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger. 

Hvis du opholder dig i et område, der bliver ramt af en katastrofe, modtager du automatisk en SMS (fransk/engelsk) på din mobiltelefon fra de franske myndigheder. Du skal ikke tilmelde dig eller downloade app. Læs mere om varslingssystemet FR-Alert

Hvis du kommer ud for en naturkatastrofe, så kontakt dine nærmeste pårørende og fortæl dem, hvor du er, og hvordan du har det. Hvis de har hørt om naturkatastrofen i medierne, kan de være bekymrede for din sikkerhed. Kontakt også dit forsikringsselskab. De fleste kan kontaktes døgnet rundt på et nødnummer eller online.

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du kommer ud for en naturkatastrofe

Se vejrudsigten

Transport

Du bør være opmærksom i trafikken på samme måde, som du ville være det i Danmark. Den kan være tæt og kaotisk i og omkring de større byer, særligt i myldretiden.

Kør med låste døre og oprullede vinduer i de større byer pga. risikoen for tyveri.

Offentlig transport fungerer godt, men kan være ramt af strejker. Find information om offentlig transport i Paris og omegn her og hele landet her.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer eller velkendte kørselstjenester. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Læs mere om trafiksituationen i Frankrig.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Frankrig, er du underlagt fransk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige fra de danske. Straffene kan fx være højere.

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være vanskelige. 

Besiddelse af og handel med alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt med fængsel samt eventuel bøde og udrejsepåbud.

Det er forbudt at ryge på offentlige steder. 

Du kan ikke være sikker på, at det er muligt at veksle danske kontanter. Læs mere på nationalbanken.dk.

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-fransk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Frankrig, hvis Frankrig ikke går med til det.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du bør altid have en kopi af dit pas på dig og have dit pas opbevaret et sikkert sted. 

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen.

Luftkvaliteten kan være forringet i storbyer. Læs mere om luftkvalitetsmålinger.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Frankrig. Du bør sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer. 

Læs mere om rejseforsikringer.

Du kan anvende dit blå EU-sygesikringskort i Frankrig. Kortet er dog ikke et alternativ til en privat rejseforsikring. Læs mere om det blå EU-sygesikringskort hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Frankrig.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Frankrig under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte den danske ambassade i Frankrig for mere information. Du kan også finde information på hjemmesiden for Frankrigs Ambassade i Danmark

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier

Du kan finde Danske Sømands- og Udlandskirker i Frankrig og netværk via fx Danes Worldwide. 

I Frankrig bruges varslingssystemet FR-Alert. I tilfælde af fx en naturkatastrofe, et terrorangreb eller et kemisk udslip i det område, hvor du opholder dig, vil du automatisk modtage en varsling (fransk/engelsk) på din mobiltelefon. Du skal ikke tilmelde dig eller downloade app. Læs mere om FR-Alert.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Frankrig er senest opdateret den 2. maj 2024 med ændringer i afsnittene "Naturkatastrofer" og "Sundhedsforhold", samt en række redaktionelle ændringer. Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

 

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.