Gå til indhold

Tanzania

Rejsevejledning opdateret: 11.03.2022 Kl. 13:16

Gyldig:03.07.2022

Vær ekstra forsigtig:
Hele landet, undtagen området i den orange bjælke.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:
Mtwara-regionen, som er grænseområdet mellem Tanzania og Mozambique.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

COVID-19 indrejseregler

Du bør læse om indrejseregler i Tanzania på ambassaden i Dar es Salaams hjemmeside under rejserestriktioner.

Generel anbefaling

Når du rejser til Tanzania, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed især pga. for kriminalitet, trafikuheld og uroligheder i forbindelse med demonstrationer. I området langs grænserne til Burundi og Rwanda er der øget risiko for overfald.  De fleste danskere som besøger de mest populære turistområder har dog ingen problemer under besøg i Tanzania.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Mtwara-regionen, som er grænseområdet mellem Tanzania og Mozambique, idet der er en betydelig risiko for voldelige sammenstød eller terrorhandlinger. Sikkerhedsrisikoen er så høj, at du bør have helt særlige grunde til at rejse dertil.

Rejser i en tid med COVID-19
Udenrigsministeriet farver rejsevejledningerne efter om det er sikkert at rejse ift. konflikt, uro, kriminalitet, terror mv., og ikke efter COVID-19 smittesituationen. 
Du skal være opmærksom på, at der er risiko for smitte med COVID-19 i hele verden.

Du bør læse om indrejseregler, karantæne- og testkrav hos den danske ambassade i Dar es Salaam under ’rejserestriktioner’.

Undersøg om din rejseforsikring dækker COVID-19 relaterede udgifter inden du rejser.  

Risiko for terror

Der er middel risiko for terror i Tanzania. 

Der har de seneste år været enkelte mindre bombeeksplosioner i Dar es Salaam, Arusha og på Zanzibar, hvor ingen kom til skade. Eksplosionerne har ikke været rettet mod udlændinge, men mod religiøse institutioner og lokale personer. Seneste større terrorangreb var bombeangrebet mod den amerikanske ambassade i 1998.

Terrorangreb vil dog kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Du bør være særlig agtpågivende på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være ved religiøse samlingssteder, offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

I 2020 har grænseområder i Mtwara-regionen i det sydøstlige Tanzania, tæt på grænsen til Mozambique, været mål for flere væbnede angreb på civile og offentlige myndigheder. Angrebene har oprindelse i langvarige konflikter i områder i det nordlige Mozambique og involverer også islamistiske grupper, som er kendt for terrorhandlinger. 

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være forsigtig pga. risikoen for kriminalitet.

Røverier og voldelige overfald er stigende i storbyer som fx Dar es Salaam og Arusha og på Zanzibar.

Kortvarige kidnapninger (ekspreskidnapninger) kan ske i de større byer. Det kan ske i situationer, hvor offeret falder i snak med en tilsyneladende hjælpsom person, hvorefter offeret tager imod et lift. Offeret bliver herefter tvunget til at hæve penge på sine kreditkort. Det kan også ske, at kidnapperne forlanger løsesum.

Hvis du bliver udsat for røveri, overfald eller kidnapning, bør du ikke gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden. Kriminelle kan være bevæbnede og på stoffer.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem fx i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig hvis du har din smartphone fremme på offentlige steder pga. risikoen for tyveri.

Det sker, at fx tasketyverier begås fra forbikørende biler og motorcykler. Bær tasker og rygsække på en måde, så du kan give hurtigt slip og ikke risikerer at komme til skade, hvis uheldet er ude. I enkelte tilfælde er ofre med rygsække blevet slæbt efter biler og motorcykler.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der kan blive tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og overgreb.

Når det er mørkt, bør du undgå at færdes til fods. Du bør på intet tidspunkt færdes alene på øde steder.

Pirateri er en risiko for sejlere i området. For mere info se Søfartsstyrelsens hjemmeside.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive udsat for hacking. Læs mere om IT-sikkerhed på rejsen

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer. De kan opstå med kort varsel og udvikle sig voldeligt.

Vær ekstra forsigtig ved rejser i området langs grænserne til Burundi og Rwanda pga. risikoen for overfald og røveri. Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Mtwara-regionen pga. betydelig risiko for voldelige sammenstød eller terrorhandlinger.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis lav. Jordskælv kan dog forekomme i hele landet og senest i havet ud for Tanzania. Sæsonprægede oversvømmelser af floder og veje forekommer i hele landet som følge af kraftige regnskyl. 

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler er ofte i dårlig stand, og mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør altid køre med låste døre og oprullede vinduer. Du bør holde tasker og andre værdigenstande skjult.

Du bør helt undgå transport uden for de større byer, når det er mørkt. Der er risiko for trafikuheld og røverier.

Hvis du kører med offentlig transport, bør du til enhver tid være opmærksom på risikoen for tyveri og røveri. Der sker mange bus- og færgeulykker. Benyt kun transportselskaber med et godt ry.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer, bestilt enten fra officielle taxaholdepladser, hoteller, lufthavne eller taxaselskaber, eller velkendte kørselstjenester. Check chaufførens ID. Du bør aldrig tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Du bør heller ikke tage en taxa, hvor der er passagerer med, som du ikke kender. Du kan risikere at blive udsat for røveri og ekspreskidnapning.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Tanzania, er du underlagt tanzanisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Homoseksualitet er forbudt. Homoseksuelle bør undgå fysiske kærtegn på offentlige steder. Du kan risikere en lang fængselsstraf.

I Tanzania er der andre forventninger til påklædning. Du bør undgå meget korte shorts og nederdele og bluser uden ærmer uden for hotelområderne.

Særligt om indrejse og ophold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-tanzanisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Tanzania, hvis Tanzania ikke går med til det.

Hvis du har dansk-tanzanisk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Tanzania, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de tanzaniske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent, eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Hav altid en fotokopi af dit pas og andre vigtige dokumenter på dig. Opbevar dit pas og de originale dokumenter et sikkert sted.

Ved indrejse og ved rejser til Zanzibar kan du blive bedt om at vise vaccinationskort, der dækker vaccination mod gul feber.

Det er ikke tilladt at medbringe plasticposer til Tanzania. De små genlukkelige poser til væsker, som skal benyttes ved flyrejser, er dog undtaget for forbuddet.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Se afsnittet Generel anbefaling.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) udsendte den 21. september 2019 en opdateret pressemeddelelse om organisationens arbejde i Tanzania, hvor et WHO-team sammen med de nationale myndigheder undersøger oplysninger om et dødsfald som følge af en ukendt sygdom. Se WHO's pressemeddelelse her.

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om hvordan du får din medicin med på rejsen.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Tanzania kan være af dårlig standard især uden for de store byer. Der findes enkelte privathospitaler i de større byer.

Hvis du bliver alvorligt syg, kan det være nødvendigt, at du sendes til et andet land i regionen for at få behandling af højere standard.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Tanzania.

I Tanzania er du hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Læs mere om rejseforsikringer.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Tanzania.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Tanzania under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Tanzanias ambassade i Sverige.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Tanzania er senest opdateret den 11. marts 2022 med redaktionelle ændringer. Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.