Gå til indhold

Tanzania

Rejsevejledning opdateret: 22.12.2023 Kl. 10:54

Gyldig: 19.04.2024

Vær ekstra forsigtig:
Hele landet, undtagen området i den orange bjælke.

Vær til enhver tid opmærksom på din personlige sikkerhed og hold dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til:
Hele Mtwara regionen.

Risiciene er så alvorlige, at du bør have særlige grunde til at besøge området/landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt.

Generel anbefaling

Når du rejser til Tanzania, bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed især pga. risikoen for trafikuheld, kriminalitet og terror. I området langs grænserne til Burundi og Rwanda er der øget risiko for overfald. De fleste danskere, som besøger de mest populære turistområder, har dog ingen problemer under besøg i Tanzania.

Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Mtwara regionen i det sydlige Tanzania. Der er risiko for voldelige sammenstød og terrorhandlinger. Sikkerhedsrisikoen er så høj, at du bør have særlige grunde til at rejse dertil.

Hold dig opdateret om situationen i landet før og under rejsen, fx i medierne. Download også Udenrigsministeriets app Rejseklar og tilmeld dig Danskerlisten. Så kan du få besked og nemt komme i kontakt med os, hvis der opstår en alvorlig krise i landet.  

Risiko for terror

Der er en middel risiko for terror i Tanzania.

Der har tidligere været enkelte mindre bombeeksplosioner i Dar es Salaam, Arusha og på Zanzibar, hvor ingen kom til skade. Eksplosionerne har ikke været rettet mod udlændinge, men mod politiske og religiøse institutioner samt lokale personer. Eneste større terrorangreb var bombeangrebet mod den amerikanske ambassade i 1998.

Terrorangreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Du bør være særlig agtpågivende på steder, hvor der er mange mennesker. Det kan fx være ved religiøse samlingssteder, offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Siden 2020 har grænseområder i Mtwara-regionen i det sydøstlige Tanzania, tæt på grænsen til Mozambique, været mål for flere væbnede angreb på civile og offentlige myndigheder. Angrebene har oprindelse i langvarige konflikter i områder i det nordlige Mozambique og involverer også islamistiske grupper, som er kendt for terrorhandlinger. 

Læs mere om, hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Du bør være forsigtig pga. risikoen for kriminalitet.

Røverier og voldelige overfald er stigende i storbyer som fx Dar es Salaam, Arusha og på Zanzibar.

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem fx i en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig, hvis du har din smartphone fremme på offentlige steder pga. risikoen for tyveri.

Tasketyverier begås fx også fra forbikørende biler og motorcykler. Bær tasker og rygsække på en måde, så du kan give hurtigt slip og ikke risikerer at komme til skade, hvis uheldet er ude. I enkelte tilfælde er ofre med rygsække blevet slæbt efter biler og motorcykler.

Hvis du bliver udsat for røveri, overfald eller kidnapning, bør du ikke gøre modstand og undgå øjenkontakt med gerningsmanden. Kriminelle kan være bevæbnede og påvirket stoffer.

Sexchikane og overgreb mod kvinder sker både på øde steder og steder, hvor der er mange mennesker. Kvinder bør være forsigtige og ikke færdes alene, når det er mørkt.

I nattelivet bør du selv købe dine mad- og drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der kan blive tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og/eller overgreb.

Kortvarige kidnapninger (ekspreskidnapninger) kan ske i de større byer. Det kan ske i situationer, hvor offeret falder i snak med en tilsyneladende hjælpsom person, hvorefter offeret tager imod et lift. Offeret bliver herefter tvunget til at hæve penge på sine kreditkort. Det kan også ske, at kidnapperne forlanger løsesum.

Pirateri er en risiko for sejlere i området. For mere info se Søfartsstyrelsens hjemmeside.

Kreditkortsvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavnen, på caféer eller på hoteller, kan du risikere at blive mål for hacking.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer, de kan udvikle sig voldeligt.  

Vær ekstra forsigtig ved rejser i området langs grænserne til Burundi og Rwanda pga. risikoen for overfald og røveri. Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Mtwara-regionen pga. betydelig risiko for voldelige sammenstød eller terrorhandlinger.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau.

Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis lav. Mindre jordskælv kan dog forekomme i hele landet. Sæsonprægede oversvømmelser af floder og veje forekommer i hele landet som følge af kraftige regnskyl. 

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

Myndighedernes kapacitet til at håndtere en større katastrofe er begrænset.

Vejrudsigt findes her.

Transport

Du bør være meget forsigtig i trafikken, især i de store byer, hvor trafikken er tæt og kaotisk. Veje og biler er ofte i dårlig stand, og mange bilister har hverken kørekort eller forsikring. Du kan ikke altid regne med, at færdselsreglerne bliver overholdt. Der sker mange alvorlige ulykker.

Du bør undgå kørsel uden for de større byer, når det er mørkt. I de større byer bør du altid køre med låste døre og oprullede vinduer. Du bør holde tasker og andre værdigenstande skjult.

Vær forsigtig med at hidse dig op i trafikken, da uenigheder med andre bilister kan udvikle sig voldeligt.

Kørsel med offentlig transport, fx tog og busser, uden for eller imellem de store byer, er forbundet med risiko. Busser er ofte indblandet i ulykker. Du bør ikke rejse om natten.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer, bestilt enten fra officielle taxaholdepladser, hoteller, lufthavne eller taxaselskaber, eller velkendte kørselstjenester. Check chaufførens ID. Du bør aldrig tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Du bør heller ikke tage en taxa, hvor der er passagerer med, som du ikke kender. Du kan risikere at blive udsat for røveri og ekspreskidnapning.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Tanzania, er du underlagt tanzanisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige meget fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt. Vær opmærksom på, at visse former for medicin anses som narkotika. Medbring ”pillepas” eller lægeerklæring, hvis du er i tvivl.

LGBT+ personer bør af hensyn til deres sikkerhed undgå fysiske kærtegn på offentlige steder. Du kan risikere at blive anholdt og straffet og at blive udsat for chikane og overfald. Udvis forsigtighed ved brug af dating apps. Læs mere om at rejse som LGBT+ person.

Samvær med prostituerede er forbudt og straffes med bødestraf og eventuelt fængselsstraf. 

I Tanzania er der andre forventninger til påklædning. Du bør undgå meget korte shorts og nederdele og bluser uden ærmer uden for hotelområderne.

Du kan ikke være sikker på, at det er muligt at veksle danske kontanter. Læs mere på nationalbanken.dk.

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-tanzanisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Tanzania, hvis Tanzania ikke går med til det.

Hvis du har dansk-tanzanisk dobbelt statsborgerskab og gerne vil rejse til Tanzania, skal du på forhånd nøje overveje, om der er forhold i relation til de tanzaniske myndigheder, der gør, at du ikke bør rejse. Det kan fx være ikke-afsonede straffedomme, værnepligt, der ikke er aftjent, eller stempler i pas.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade eller et dansk konsulat, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade eller det nærmeste danske konsulat bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Hav altid en fotokopi af dit pas og andre vigtige dokumenter på dig. Opbevar dit pas og de originale dokumenter et sikkert sted.

Det er ikke tilladt at medbringe plasticposer til Tanzania. De små genlukkelige poser til væsker, som skal benyttes ved flyrejser, er dog undtaget for forbuddet.

Læs mere om pas- og visumregler. 

Sundhedsforhold

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Tanzania kan være af dårlig standard især uden for de store byer. Der findes enkelte privathospitaler i de større byer.

Hvis du bliver alvorligt syg, kan det være nødvendigt, at du evakueres til et andet land i regionen for at få behandling af højere standard.

Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Tanzania. Du bør sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller alle situationer.

Læs mere om rejseforsikringer.

Danskere i Tanzania er hverken dækket af det gule sygesikringsbevis eller det blå EU-sygesikringsbevis.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade og til danske konsulater i Tanzania.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Tanzania under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Tanzanias ambassade i Sverige.

Læs rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Tanzania er senest opdateret den 22. december 2023 med ændringer i afsnittene "Generel anbefaling" og "Lokale love og sædvaner". Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.