Gå til indhold

Tjekkiet

Rejsevejledning opdateret: 02.05.2024 Kl. 11:52

Gyldig: 17.07.2024

Vær opmærksom:
Hele landet.

Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig adfærd som du ville være det, hvis du var i Danmark.

Generel anbefaling

De fleste danskere har ingen problemer under besøg i Tjekkiet.

Brug din sunde fornuft og vær opmærksom på mistænkelig adfærd, som du ville være det, hvis du var i Danmark. 

Hold dig opdateret om situationen i landet før og under rejsen, fx i medierne. Download også Udenrigsministeriets app Rejseklar og tilmeld dig Danskerlisten. Så kan du få besked og nemt komme i kontakt med os, hvis der opstår en alvorlig krise i landet. 

Risiko for terror

Tjekkiet har ikke oplevet terrorangreb i nyere tid. 

Terrorister vil kunne forsøge at gennemføre terrorangreb overalt i verden. Angreb vil kunne ske uden varsel på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. turister. Det kan fx være ved offentlige bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Læs mere om hvordan du bør forholde dig, hvis du rejser til lande med terrorrisiko.

Kriminalitet

Den generelle risiko for kriminalitet er forholdsvis lav. 

Gadekriminalitet som fx lomme- og tasketyverier sker dog i større byer som fx Prag. Du bør især være opmærksom på steder med mange mennesker og i offentlig transport.  

Du bør undgå at have dyre smykker og andre ting af høj værdi eller mange penge på dig. Du bør i stedet opbevare dem i fx en sikkerhedsboks på hotellet. Vær forsigtig hvis du har din smartphone fremme på offentlige steder pga. risikoen for tyveri. 

For at undgå indbrud i bilen bør du sørge for, at din bagage ikke kan ses udefra. Opbevar aldrig vigtige dokumenter som fx pas og flybilletter eller værdigenstande i bilen.

Seksuelle overgreb er sjældne, men kan være rettet mod turister.

I nattelivet bør du selv købe dine drikkevarer og altid holde dem under opsyn. Der er risiko for, at der bliver tilsat bedøvende stoffer. Du kan blive udsat for tyveri og/eller overgreb.

Biltyveri og bilkapring kan ske, især i de større byer. Vær opmærksom, når du stiger ind og ud af en bil, og hold dørene låst under kørsel i byer.

Kreditkortssvindel og røverier ved hæveautomater kan ske. Brug ikke en hæveautomat, hvis du ser noget mistænkeligt i nærheden.

Hvis du benytter wifi fra åbne netværk, fx i lufthavne, på caféer og på hoteller, kan du risikere at blive mål for hacking.

Andre sikkerhedsrisici

Du bør holde dig på afstand af opløb og demonstrationer, da de kan udvikle sig voldeligt.

Vi anbefaler, at du holder dig opdateret om den aktuelle sikkerhedssituation via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Du bør altid følge de lokale myndigheders anbefalinger.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer er forholdsvis lav.

Der er særligt fra foråret til efteråret risiko for skybrud og oversvømmelser i hele Tjekkiet.

Om vinteren er der risiko for laviner i bjergene.

Du bør holde dig opdateret om situationen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og evt. dit rejsebureau. Du bør altid følge myndighedernes anbefalinger.

De tjekkiske beredskabsmyndigheder benytter sig af varsling om naturkatastrofer via push-besked (”ALARM”) til mobiltelefoner i området. Danske mobilnumre modtager besked på engelsk. Sørg for, at du har ”notifikationer” slået til på mobilen. Du skal ikke hente en app.

Hvis du kommer ud for en naturkatastrofe, så kontakt dine nærmeste pårørende og fortæl dem, hvor du er, og hvordan du har det. Hvis de har hørt om naturkatastrofen i medierne, kan de være bekymrede for din sikkerhed. Kontakt også dit forsikringsselskab. De fleste kan kontaktes døgnet rundt på et nødnummer eller online.

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du kommer ud for en naturkatastrofe.

Følg også den lokale vejrudsigt hos det tjekkiske hydro-meteorologiske institut og få mere information om oversvømmelser.

Transport

Du bør være opmærksom i trafikken på samme måde, som du ville være det i Danmark. 

Vær forsigtig med at hidse dig op i trafikken, da uenigheder med andre bilister kan udvikle sig voldeligt.

Vi anbefaler, at du kun kører med autoriserede taxaer eller velkendte kørselstjenester. Du bør ikke tage imod tilbud om at køre med fremmede.

Lokale love og sædvaner

Når du rejser i Tjekkiet, er du underlagt tjekkisk lovgivning. Regler og procedurer kan afvige fra de danske. Straffene kan fx være højere. 

Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort.

Forholdene i fængslerne kan være vanskelige.

Besiddelse af alle former for narkotika, selv i små mængder, er strengt forbudt og straffes hårdt.

Det er forbudt at ryge på de fleste offentlige steder.

Det er forbudt at drikke alkohol på de fleste offentlige steder.

Det er forbudt at fotografere personer uden deres samtykke eller børn uden deres forældres samtykke.

Du bør ikke fotografere militære objekter, fabrikker, osv. 

Du kan ikke være sikker på, at det er muligt at veksle danske kontanter. Læs mere på nationalbanken.dk.

Særligt om indrejse og ophold

Danmark hjælper danske statsborgere og andre personer med fast ophold i Danmark.

Hvis du har dansk-tjekkisk dobbelt statsborgerskab, siger folkeretten, at du som udgangspunkt ikke kan få dansk beskyttelse (konsulær bistand) over for Tjekkiet, hvis Tjekkiet ikke går med til det.

Hvis du bliver anholdt, har du som dansk statsborger krav på at komme i kontakt med en dansk ambassade, hvis du selv ønsker det. Bed om at den danske ambassade bliver informeret straks.

Du skal altid kunne vise gyldigt billed-ID. Du bør altid have dit pas på dig og have en kopi af dit pas opbevaret et sikkert sted.

Læs mere om pas- og visumregler.

Sundhedsforhold

Du kan finde generel information om sundheds- og sygdomsforhold hos Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Læs om, hvordan du får din medicin med på rejsen.

Rejseforsikring

Vi opfordrer dig til at tegne en privat rejseforsikring, før du rejser til Tjekkiet. Du bør sikre dig, at rejseforsikringen dækker dine behov. En rejseforsikring dækker ikke nødvendigvis alle udgifter eller i alle situationer.

Læs mere om rejseforsikringer.

Du kan anvende dit blå EU-sygesikringskort i Tjekkiet. Kortet er dog ikke et alternativ til en privat rejseforsikring. Læs mere om det blå EU-sygesikringskort hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kontakt

Du kan finde kontaktoplysninger til den danske ambassade.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7, hvis du har spørgsmål eller er kommet i en nødsituation i udlandet.

Du kan også downloade vores gratis app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der opstår en krise eller lignende i Tjekkiet under din rejse.

Mere information

Før du rejser, kan du evt. kontakte Tjekkiets ambassade i Danmark for yderligere information.

Læs også rejsevejledninger fra andre landes udenrigsministerier.

Dato for seneste opdatering

Rejsevejledningen for Tjekkiet er senest opdateret den 2. maj 2024 med ændringer i afsnittene "Kriminalitet", "Naturkatastrofer", "Lokale love og sædvaner" og "Sundhedsforhold". Der er ikke foretaget ændringer i sikkerhedsniveauet.

 

Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne i rejsevejledningerne.