Gå til indhold

Københavnskriterierne fylder 30 år

Den 28. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vært ved en konference i anledning af 30-året for Københavnskriterierne. Konferencen arrangeres i samarbejde med Tænketanket EUROPA.

Københavnskriterierne fylder 30 år

I år er det 30 år siden, at EU’s dengang 12 stats- og regeringschefer på et topmøde i København vedtog Københavnskriterierne. Kriterierne har siden været pejlemærker for, hvad ansøgerlande skal leve op til for at kunne blive medlemmer af EU. Det var første gang der blev opstillet et sæt klare kriterier, som man kunne bedømme ansøgerlandes meritter ud fra.

 

Københavnskriterierne definerer et sæt brede regler, der spænder fra demokrati, retsstatsprincippet og menneskerettigheder til markedsøkonomi og landenes evne til effektivt at implementere EU-retten.

 

I 1990'erne og begyndelsen af 2000'erne spillede Københavnskriterierne en nøglerolle i at drive demokratiske reformer i Central- og Østeuropa, som resulterede i den historiske beslutning om at byde ti nye medlemslande velkommen i EU under det danske formandskab i 2002. Deres optagelse i EU trådte formelt i kraft i 2004. Københavnskriterierne er også styrende i den aktuelle udvidelsesproces med landene på Vestbalkan og siden 2022 også med Ukraine, Moldova og Georgien.

 

30-året for Københavnskriterierne er derfor en god mulighed for at se tilbage såvel landvindinger som udfordringer over de seneste tre årtiers arbejde med EU’s udvidelse. Samtidig er det en oplagt anledning til også at se fremad og overveje, hvordan tidligere erfaringer kan bruges til at støtte nuværende kandidatlande på deres vej mod EU-medlemskab.

 

Den 28. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vært ved en konference i anledning af 30-året for Københavnskriterierne. Konferencen arrangeres i samarbejde med Tænketanken EUROPA og vil samle tidligere og nuværende ministre, højniveau beslutningstagere og eksperter fra Danmark, EU og de nuværende kandidatlande som kan gøre os klogere på Københavnskriterierne og deres værdi for udvidelsesprocessen – før, nu og i fremtiden.

 

Tilmelding til fysisk eller online deltagelse (live streaming) her 

 

Information

Sted

Eigtveds Pakhus, Strandgade 25D, 1401 København

Tidspunkt

28. juni 2023, 09.00-17.15

 

Dokumenter

Program

Konceptnote